Šport
2126 ogledov

Eden največjih povratkov v zgodovini dokončan z knockoutom

1/7
Drugi dvoboj med britanskim in ameriškim boksarjem odločen predčasno.

Britanec Tyson Fury se je vrnil na svetovni boksarski prestol. V težko pričakovanem povratnem dvoboju boksarske težke kategorije WBC z Američanom Deontayem Wilderjem v Las Vegasu je z dominantno predstavo po sedmih rundah drugič v karieri osvojil naslov.

Dvoboj je sredi sedme runde predal Wilderjev strokovni štab. Pred tem dvobojem neporažen Američan se je takrat namreč le še stežka držal na nogah po številnih prejetih udarcih 31-letnega Britanca, ki je prikazal izjemno napadalni boks.

Wilder je v tretji in peti rundi pristal na tleh, v šesti je začel krvaveti iz ušesa. Pred predajo je 34-letnega Američana Fury stisnil v kot in napadel s kombinacijo močnih udarcev. "Kralj se je vrnil na svoj prestol," je takoj po zmagi pred skoraj 16.000 gledalci v razprodani dvorani MGM Arena v Las Vegasu razglasil Fury.

Razmerje uspešnih udarcev je bilo od samega začetka močno na strani "Romskega kralja". Ta je v primerjavi z njuno prvo borbo decembra 2018, ki se je končal s kontroverznim neodločenim izidom, tokrat ubral veliko bolj napadalno taktiko. Po statistiki udarcev Compubox je uspel z 82 od 267 poskusov, v primerjavi s 34 uspešnimi udarci od 141 poskusov njegovega nasprotnika.

Wilderju tako ni uspelo še enajstič ubraniti naslova v težki kategoriji in izboljšati mejnika, ki ga je prvi postavil legendarni Muhammed Ali, po mnenju mnogih najboljši boksar vseh časov. Zabeležil je tudi prvi poraz na 44 dvobojih.

"Želel bi izreči veliko pohvalo Deontayju Wilderju. Pokazal je izjemno željo. Udaril sem ga s čisto desnico in je padel, ampak se je pobral in se boril do sedme runde. Je pravi borec, zagotovo se bo vrnil in znova postal prvak," je bil ob zmagi dostojanstven Fury, ki tudi po 31. dvoboju v profesionalni karieri ostaja neporažen.

Držal je sicer obljubo, dano pred dvobojem, da bo Američana premagal v manj kot 12 rundah in s tem uspešno zaključil povratek na prestol težke kategorije, kjer je prvič stal leta 2015 po zmagi nad Vladimirjem Kličkom za naslove WBA, IBF in WBO.

Že s prihodom v dvorano na prestolu, oblečen v rdečo haljo in s krono na glavi, je podkrepil svojo namero, nato pa od prve runde dominiral. To se je obrestovalo že v tretji rundi, ko mu je uspelo z desnico prvič položiti Wilderja. V nadaljevanju je le še stopnjeval pritisk na svojega bolj ali manj nemočnega nasprotnika. Do šeste runde je bilo jasno, da drži naslov v rokah, dvoboj pa je nato zaključil s še enim neusmiljenim napadom.

S tem je po mnenju številnih boksarskih strokovnjakov spisal enega največjih boksarskih povratkov v zgodovini, saj je po zmagi nad Kličkom zabredel v težave. Skoraj tri leta se je boril z lastnimi demoni, depresijo in odvisnostjo od drog, zaradi česar so mu svetovne boksarske oblasti odvzele pasove. Razmišljal je tudi o samomoru.

 | Avtor:

Tudi na prvem dvoboju z Wilderjem pred 18 meseci je dominiral v večjem delu obračuna, vendar ga je Američan dvakrat poslal na tla, nazadnje s precej obupanim napadom v zadnji rundi, kar je bilo po mnenju sodnikov dovolj za neodločen izid.

Ob zmago je bil predvsem zaradi padca v zadnji rundi, kjer pa bi lahko tudi izgubil. Takrat je po petih sekundah sodniškega odštevanja namreč še ležal negibno na tleh. Videti je bilo, kot da je izgubil zavest, a se je nato v zadnjih sekundah na presenečenje skoraj vseh v dvorani, tudi Wilderja, dvignil na noge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice