Šport
963 ogledov

Eden največjih vseh časov obtožen spolnih zlorab

George Foreman Profimedia
George Foreman je postal tarča obtožb za domnevne spolne zlorabe pred 45 leti.

Sloviti ameriški boksar George Foreman, nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji po več verzijah, se mora v domovini zagovarjati zaradi domnevnih spolnih zlorab, ki naj bi se zgodile pred 45 leti. Šestdesetletni ženski Foremana obtožujeta, da ju je prisilil k spolnemu odnosu z njim, ko sta bili še mladoletni, poroča agencija AFP.

Tožbi, ki sta bili vloženi na sodišču v Los Angelesu in sta ju pridobili reviji People in spletno mesto TMZ, sta vložili ženski, identificirani s psevdonimoma Denise S. in Gwen H., navaja francoska tiskovna agencija.

Foreman ni bil identificiran s svojim imenom, označen je zgolj s kodno oznako za osebo Doe 1. Je pa v tožbah omenjen kot nekdanji profesionalni boksar, ki je leta 1973 premagal Joeja Frazierja in postal svetovni prvak v težki kategoriji, preden je leta 1974 naslov izgubil proti Muhammadu Aliju.

George Foreman | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena od žensk trdi, da je Foremana spoznala pri osmih letih, in povedala, da jo je leta 1976 večkrat posilil, med drugim v hotelu v San Franciscu, pri čemer so se napadi zgodili, ko je bila mlajša najstnica (13 do 16 let), Foreman pa je imel 24 let.

Druga ženska pa trdi, da je imela 15 let, ko jo je Foreman začel napadati. Povedala je, da je bil njen oče zaposlen pri Foremanu in da je boksar njenemu očetu grozil, da ga bo odpustil, ker ni bila pripravljena sodelovati.

Ženski zahtevata sojenje pred poroto, češ da sta utrpeli telesne poškodbe in duševne bolečine zaradi dejanj takratnega boksarja, ter dodelitev nedoločenega zneska odškodnine.

Foreman je v izjavi za New York Times zanikal trditve iz tožb. "V zadnjih šestih mesecih sta skušali dve ženski od mene in moje družine izsiliti milijone dolarjev," je dejal Foreman.

"Lažno trdita, da sem ju spolno zlorabljal pred več kot 45 leti, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Odločno in kategorično zanikam te obtožbe."

Foreman je 10. januarja letos dopolnil 73 let. Nesmrten v športnih analih je postal leta 1974, ko je v Kinšasi izgubil legendarni dvoboj, poimenovan Rumble in the Jungle, z rojakom Alijem.

George Foreman | Avtor: Profimedia Profimedia

Uspešno kariero je 192 cm visoki boksar iz Teksasa začel graditi z zlatom na olimpijskih igrah 1968 v Ciudad de Mexicu. Kasneje je po verzijah WBA, WBF, WBC in IBF osvojil naslov svetovnega prvaka in naslove tudi ubranil.

Na njegovo življenjsko pot je najbolj vplival poraz proti Aliju v tedanjem Zairu. Po porazu dve leti ni več stopil v ring, vmes pa je postal celo pridigar v eni od apostolskih cerkva v Houstonu.

Po končani športni poti se je Foreman posvetil poslom. Zelo uspešen je bil v prodaji namiznih električnih žarov, poimenovanih po njemu.

Tožbi sta bili vloženi na podlagi kalifornijskega zakona, ki je začel veljati leta 2020 in ki začasno opušča zastaralni rok, ki je žrtvam spolne zlorabe v otroštvu preprečeval vložitev civilnih tožb.

Komentarjev 1
  • PaPajapopi 17:16 26.avgust 2022.

    Pred 45 leti se babe in deci ne spomnijo kakšno barve češpljo ali tiča je imel. Jaz bi takšne zaprl za kakšno leto, da bi malo razmišljali.

Sorodne novice