Šport > Euro 2020
332 ogledov

Odločitev o zadnjem četrtfinalistu padla v 121. minuti

Artem Dovbik Epa
Znan še zadnji potnik med osmerico najboljših.

Ukrajinska nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi osmine finala v Glasgowu po podaljških premagala Švedsko z 2:1 (1:1, 1:1). Zmagoviti in odločilni gol je v 121. minuti dosegel Artem Dovbik. V rednem delu je za Ukrajino zadel Aleksander Zinčenko v 27., za Švedsko pa Emil Forsberg v 43. minuti.

Izbranci švedskega selektorja Janneja Anderssona so uvodoma zagospodarili v največjem škotskem mestu, prvo priložnost pa so si priigrali Ukrajinci, a se je po strelu Andreja Jarmolenka v 11. minuti izkazal švedski vratar Robin Olsen. Njegovi soigralci v polju so prvič nevarno zagrozili osem minut kasneje, po kombinaciji Dejana Kuluševskega in Alexandra Isaka na levi strani je slednji z roba kazenskega prostora streljal mimo leve vratnice ukrajinskega čuvaja mreže Georgija Buščana.

V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, v 28. minuti pa so Ukrajinci povedli z 1:0. Po dolgi akciji in podaji Jarmolenka je igralec Manchester Cityja Zinčenko po močnem polvoleju nekoliko z leve strani premagal Olsena.

V končnici prvega polčasa so Švedi zaigrali agresivno in neprestano oblegali ukrajinska vrata. Njihov trud je bil poplačan v 43. minuti, ko je Forsberg z 20 metrov sprožil močan strel, žoga pa je - po dotiku Ilje Zabarnjija - malce spremenila smer in končala za Buščanovim hrbtom.

Emil Forsberg | Avtor: Epa Epa

Švedi so bili v drugi polovici tekme aktivnejši in bili več pri žogi, Ukrajinci pa so se branili in iskali svoje priložnosti v nasprotnih (pol)protinapadih. Eno od teh so skorajda izkoristili v 55. minuti, po podaji Jarmolenka pa je Sergej Sidorčuk zadel vratnico.

Le minuto kasneje so Švedi na sredini igrišča prekinili ukrajinski napad in sami izpeljali bliskovito akcijo, žoga pa je Forsbergovem zaključnem strelu zadela okvir ukrajinskih vrat.

Sredi drugega polčasa so si Skandinavci priigrali dve lepi priložnosti. Po strelu Kuluševskega v 66. minuti se je izkazal Buščan, ki je bil tri minute kasneje nemočen po "projektilu" Forsberga, a je soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu drugič na tekmi zadel okvir vrat, tokrat prečko. Do konca rednega dela se izid ni spremenil.

V podaljšku sta obe ekipi prikazali previdno predstavo, Švedska pa je od 99. minute naprej imela igralca manj, saj je glavni sodnik Daniele Orsato - po posredovanju sistema Var - pokazal rdeči karton Marcusu Danielsonu po prekršku nad Artemom Besedinom, ki je zaradi poškodbe kolena prav tako moral zaključiti tekmo.

rdeči karton | Avtor: Epa Epa

Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka sprva niso izkoristili kadrovske premoči na igrišču. Ko je že kazalo, da bo odločitev o zadnjem četrtfinalistu padla po "nogometni loteriji" pa je za Ukrajino najbolj pomemben gol v svoji karieri dosegel rezervist Dovbik, ki je v igro vstopil v 106. minuti.

Ukrajina se bo v četrtfinalu, ki bo 3. julija v Rimu, pomerila z Anglijo, ki je bila boljša od Nemčije z 2:0 (0:0).

Pred ukrajinsko izbrano vrsto so si četrtfinalni nastop izborili tudi Češka, Danska, Italija, Belgija, Španija, Švica in Anglija. Četrtfinalni pari so Španija - Švica, Italija - Belgija, Češka - Danska in Anglija - Ukrajina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice