Šport > Euro 2020
491 ogledov

Zgodovinska zmaga Finske, VAR pokvaril švicarsko slavje, Belgijci suvereni

Finska nogometna reprezentanca Epa
Brez zmagovalca na obračunu Švice in Walesa, Finci presenetili Dance na tekmi, katero je zaznamoval nesrečni Eriksen, Belgijci suvereno začeli Euro.

Belgijska nogometna reprezentanca je v Sankt Peterburgu v 1. krogu evropskega prvenstva premagala Rusijo s 3:0 (2:0). Za Belgijo sta zadela Romelu Lukaku, ta je bil uspešen dvakrat, in Thomas Meunier.

Belgijci so pod vodstvom selektorja Roberta Martineza prvenstvo začeli tako, kot so številni od njih pričakovali. Da niso zaman prva reprezentanca na svetovni lestvici in eni favoritov tega vseevropskega turnirja, so dokazali že v prvem polčasu, v katerem so prišli do lepe prednosti, v drugem pa le dokončali delo. Belgijce naslednja tekma čaka v četrtek v Koebenhavnu proti Danski, Rusi pa bodo dan prej v Sankt Peterburgu igrali proti Finski.

Čeprav so Rusi kar odločno začeli tekmo, pa so Belgijci povedli iz svoje prve nevarne akcije. V deseti minuti si je Andrej Semjonov privoščil napako, kar je v kazenskem prostoru izkoristil Romelu Lukaku. Ta je zadetek posvetil Dancu Christianu Eriksenu, ki se je na drugi tekmi skupine med Dansko in Finsko (0:1) zgrudil in so ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico. "Chris, Chris, rad te imam," je zavpil v kamero po doseženem golu.

Romelu Lukaku | Avtor: Profimedia Profimedia

Belgijci, eni favoritov prvenstva, so prednost podvojili v 34. minuti, ko je slabo posredovanje vratarja Antona Šunina kaznoval Thomas Meunier, ki je odbito žogo poslal v mrežo iz bližine. Tik pred koncem je novo priložnost Belgije zapravil Yannick Carrasco, ko je žogo poslal čez gol.

Rusi, ki sicer niso bili posebej nevarni, so že v prvem polčasu zaradi poškodb morali opraviti dve menjavi, pred drugim delom jih je tako čakala težka naloga. Da je temu tako, govori tudi podatek Opte, da Rusija na evropskih prvenstvih ni dobila niti ene od prejšnjih enajstih tekem, na katerih je zaostajala.

V uvodu drugega polčasa je bila sicer odločnejša od Belgije, toda nikakor ni prišla do kakšne nevarnejše akcije. Selektor Stanislav Čerčesov je hitro opravil vse preostale menjave, a niti to ni posebej pomagalo v lovu na izenačenje. Belgijci so brez posebnih težav nadzorovali tekmo, umirili tekmece in dvoboj mirno pripeljali do zanje srečnega konca. Piko na i zanesljivi zmagi je postavil Lukaku, ki je v 88. minuti unovčil Meunierjevo podajo v globino.

* Stadion Krestovskij, gledalcev 26.264, sodniki: Lahoz, Devis in del Palomar (vsi Španija).
* Strelca: 1:0 Lukaku (10.), 2:0 Meunier (34.), 3:0 Lukaku (88.).
* Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen (od 76. Vermaelen), Castagne (od 27. Meunier), Dendoncker, Tielemans, T. Hazard, Mertens (od 71. E. Hazard), Lukaku, Carrasco (od 77. Praet).
* Rusija: Šunin, Mario Fernandes, Semjonov, Džikija, Žirkov (od 43. Karavajev), Ozdojev, Barinov (od 46. Divejev), Zobnin (od 63. Muhin), Golovin, Kuzjajev (od 30. Čerišev, od 63. Al. Mirančuk), Dzjuba.
* Rumeni kartoni: /.
* Rdeči karton: /.

 

Zgodovinska zmaga Finske v senci grozljivega dogodka

Finska nogometna reprezentanca je v Koebenhavnu v 1. krogu evropskega prvenstva premagala Dansko z 1:0 (0:0). Za Finsko, novinko na tovrstnih turnirjih, je zadel Joel Pohjanpalo.

Obračun ekip s severa Evrope se je pred za te koronske razmere lepo zapolnjenimi tribunami stadiona Parken končal s presenečenjem. Finci, ki so sploh prvič zaigrali na turnirju stare celine, so kljub večji del tekme podrejenemu položaju vzeli mero evropskim prvakom iz leta 1992.

Toda tekmo je močno zaznamoval dogodek iz 43. minute, ko se je zgrudil zvezdnik domače ekipe Christian Eriksen, ki so ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico in od tam sporočili, da je igralec v stabilnem stanju.

Christian Eriksen Grozljivka na Euru Šport Eden najboljših evropskih nogometašev obležal na igrišču, bori se za življenje

Danci so s terensko prevlado v prvem polčasu upravičili vlogo favorita, pripravili so si kar precej zaključnih strelov, v sedmi, 15. in 18. minuti je poskuse Jonasa Winda, Pierre-Emila Hoejbjerga in Christana Eriksena obranil Lukas Hradecky, v 22., 26. in 40. pa sta bila nenatančna Thomas Delaney in dvakrat Martin Braithwaite.

V 43. minuti pa je nenadoma na tleh obležal prvi zvezdnik Danske Eriksen, takoj je na igrišče pritekla zdravniška pomoč. Danca so ob šokiranih igralcih obeh ekip in gledalcih na tribunah začeli oživljati. Pozneje so ga odpeljali v bolnišnico in sporočili, da je pri zavesti in govori.

Zaradi dogodka je bila tekma prekinjena, po sestanku z igralci pa so tekmo nadaljevali, nemški ZDF je celo poročal, da je sam Eriksen igralce prosil, naj nadaljujejo. Ob vrnitvi na igrišče so finski igralci z aplavzom pozdravili tekmece, navijači obeh ekip pa so skandirali Eriksenovo ime. Nesrečnega Eriksena je v danski vrsti zamenjal Mathias Jensen.

Finski in danski navijači Ko se orosi oko... Šport Navijači stopili skupaj: prekrasna kulisa Fincev in Dancev za Eriksena

Po odigranih preostalih štirih minutah prvega polčasa je po petminutnem premoru sledil drugi polčas. Prav Jensen je bil v 53. minuti prvi, ki je nevarneje meril v drugem delu, a je žogo poslal čez gol.

Potem ko je imela Danska dotlej 18 poskusov (štiri v okvir vrat), pa je Finska s svojim prvim povedla v 60. minuti, potem ko je po podaji Jereja Uronena z leve strani z glavo zadel Joel Pohjanpalo in se vpisal v zgodovino kot prvi finski strelec na velikih tekmovanjih.

Finska nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

V 73. minuti pa so angleški sodniki dosodili najstrožjo kazen v korist Danske, ko je Yussuf Poulsen, soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu, padel v kazenskem prostoru Finske. Za strel z bele pike se je minuto pozneje odločil Hoejbjerg, toda Hradecky je prebral njegovo namero, tako da je ostalo pri vodstvu Finske.

Danci so še naprej pritiskali, iskali izenačujoči gol, toda borbeni Finci so zdržali vse pritiske. Finci bodo sicer v 2. krogu v sredo igrali proti Rusiji, Danci pa dan pozneje proti Belgiji.

Christian Eriksen Kakšno je stanje? Šport Takšno je stanje zvezdnika, ki so ga oživljali na igrišču

* Stadion Parken, gledalcev 15.200, sodniki: Taylor, Beswick in Nunn (vsi Anglija).
* Strelec: 0:1 Pohjanpalo (60.).
* Danska: Schmeichel, Wass (od 76. Stryger Larsen), Kjaer (od 63. Vestergaard), Christensen, Maehle, Delaney (od 76. Cornelius), Hoejbjerg, Poulsen, Eriksen (od 44. Jensen), Braithwaite, Wind (od 63. Skov Olsen).
* Finska: Hradecky, Raitala (od 90. Väisänen), Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen, Lod, Kamara, Sparv (od 76. Schüller), Toivio, Pukki (od 76. Kauko), Pohjanpalo (od 84. Forss).
* Rumena kartona: Lod, Sparv.
* Rdeči karton: /.

 

VAR razveljavil zmagoviti zadetek

Švicarska in valižanska nogometna reprezentanca sta se v 1. krogu evropskega prvenstva v Bakuju razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Za Švico je zadel Breel Embolo, za Wales pa Kieffer Moore. Že v petek je v skupini A Italija v Rimu premagala Turčijo s 3:0.

Švicarji so v boju z Valižani večji del tekme prevladovali, bili nevarnejši, a na koncu osvojili točko. Valižani, polfinalisti z zadnjega EP 2016, so do nje prišli predvsem po malce odločnejši predstavi po prejetem zadetku v drugem polčasu.

Švica bo naslednjo tekmo igrala v sredo proti Italiji, pri kateri je vprašljiv nastop branilca Alessandra Florenzija zaradi poškodbe mečne mišice, Wales pa čaka obračun s Turčijo.

V prvem polčasu so na igrišču prevladovali Švicarji, toda prvi so resno zagrozili Valižani, ko se je po poskusu z glavo 196 centimetrov visokega napadalca Cardiffa Kiefferja Moora izkazal Yann Sommer.

Potem pa so do kar precej zaključnih strelov prišli tudi izbranci Vladimirja Petkovića, posebej Haris Seferović je prednjačil pri tem, toda napadalec Benfice je bil pri štirih strelih vselej nenatančen. Najnevarnejši poskus pri Švici je sicer v 20. minuti sprožil Fabian Schär. Branilec Newcastla je po kotu z desne strani poskusil spretno s peto presenetiti Dannyja Warda, a je bil vratar Walesa zbran.

Breel Embolo | Avtor: Epa Epa

V drugem polčasu pa so Švicarji hitro kronali pobudo. Najprej je v 49. minuti Breel Embolo poskusil z roba kazenskega prostora, njegov strel pa je Ward obranil, takoj zatem pa je napadalec Borussie Mönchengladbach z glavo zadel po kotu z desne strani, ki ga je izvedel Xherdan Shaqiri.

Isti igralec je za las zgrešil cilj še v 65. minuti, štiri minute pred tem pa je pri Valižanih nase opozoril Ben Davies, a je žoga po njegovem strelu zletela čez gol. Toda dotlej ne ravno nevarni Valižani so izenačili v 74. minuti, ko je po podaji Joseffa Morrella z desne strani z glavo zadel visoki Moore.

V 85. minuti je takoj po vstopu v igro zadel Mario Gavranović, toda švicarski reprezentant je bil v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 1:1. Takšen izid je ostal tudi po poskusu Emboloja z glavo v 90. minuti.

* Olimpijski stadion, gledalcev 8782, sodniki: Turpin, Danos in Gringore (vsi Francija).
* Strelca: 0:1 Embolo (49.), 1:1 Moore (74.).
* Wales: Ward, Roberts, Rodon, Mepham, Davies, Morrell, Allen, Ramsey (od 90. Ampadu), James (od 75. Brooks), Bale, Moore.
* Švica: Sommer, Elvedi, Schär, Akanji, Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez, Shaqiri (od 66. Zakaria), Embolo, Seferović (od 84. Gavranović).
* Rumeni kartoni: Moore; Schär, Mbabu.
* Rdeči karton: /.

* Skupina A:
- petek, 11. junij 2021:
Rim: Turčija - Italija               0:3 (0:0)
- sobota, 12. junij 2021:
Baku: Wales - Švica                  1:1 (0:0)
* Skupina B
- sobota, 12. junij 2021:
Koebenhavn: Danska - Finska          0:1 (0:0)
St. Peterburg: Belgija - Rusija      3:0 (2:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice