Šport > Euro 2020
3163 ogledov

Odločitev padla v peti seriji enajstmetrovk, zadnji strel zapravil 19-letnik

Italija, svetovni prvaki Epa
Po veliki drami in streljanju enajstmetrovk je Italija prišla do drugega evropskega naslova.

Sloviti Wembley je bil prizorišče finala evropskega prvenstva, pomerili sta se Anglija in Italija. Slednja je nanizala kar 33 tekem brez poraza, tokrat pa jo je čakal dvoboj z gostitelji, ki so pričakovali, da bo nogomet naposled 'prišel domov'. Angleži so zadnjo veliko lovoriko nazadnje osvojili prav na Wembleyju, v finalu svetovnega prvenstva 1966 so premagali Nemčijo.

Tokratni finale se je začel povsem po željah angleških navijačev. Njihovi ljubljenci so v nekaj podajah iz svojega kazenskega prostora prišli na nasprotno stran zelenice, Kieran Trippier je z desne strani poslal natančno podajo na drugo stran kazenskega prostora, kjer je žogo s prve pričakal Luke Shaw in z volejem zadel za 1:0. To je bil njegov prvi gol v dresu angleške reprezentance. Na semaforju je še tekla druga minuta, nihče prej ni tako hitro dosegel zadetka v finalih evropskih prvenstev.

Luke Shaw | Avtor: Epa Epa

V osmi minuti je s prostega strela preko vrat nameril Lorenzo Insigne, a so bili še naprej nevarnejši gostitelji finala, ki pa jim je za kaj več zmanjkala zaključna podaja. Italijani so bili sicer več pri žogi, Angleži pa so se zavestno premaknili v obrambo in čakali na protinapade. Četa Garetha Southgata je pred finalom prejela le en gol na prvenstvu, še ta ni padel iz igre, ampak so Danci v polfinalu zadeli s prostega strela.

Pravih priložnosti ni bilo vse do 35. minute, ko je blizu sredine do okroglega usnja prišel Federico Chiesa, se otresel zasledovalcev in sprožil z 20 metrov, žoga pa je švignila mimo vratnice. Na drugi strani je znova odgovoril Shaw. Ta je poslal zelo nevarno podajo po tleh v peterec, a so Italijani uspeli razčistiti.

Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je Ciro Immobile močno udaril izven šestnajsterca, a je njegov poizkus odlično blokiral branilec John Stones, do odbitka je prišel Marco Verratti, a je strel slednjega brez težav zaustavil vratar Jordan Pickford.

Zasluženo izenačenje Italije

Na začetku drugega polčasa so Angleži zahtevali enajstmetrovko ob padcu Raheema Sterlinga, ki pa za razliko od tekme v polfinalu svoji izbrani vrsti ni prislužil strela z bele točke. Na drugi strani je v 51. minuti z 19-ih metrov s prostega strela grozil Insigne, vendar je za kakšen meter zgrešil želeni cilj. Član Napolija je dve minuti kasneje poizkusil še s strelom v šestnajstercu tekmeca, a slabo zadel žogo, ki je poletela daleč od vrat.

Pickford je prvič resneje moral posredovati v 57. minuti, ko je Insigne po odboju srečno prišel do žoge in nato streljal z leve, a je bil kot zelo slab, Pickford pa je refleksno odbil okroglo usnje.

Italijani so povsem prevzeli pobudo. Do nevarnega strela je v kazenskem prostoru domačih prišel Chiesa, meril v spodnji levi kot vrat, a se je s skokom v svojo levo znova izkazal Pickford. Na drugi strani je po kotu z glavo streljal Stones, a je Gianluigi Donnarumma žogo odbil preko prečke.

Nato pa je prišlo izenačenje. Po kotu je v gneči pred golom z glavo streljal Verratti, Pickford je okroglo usnje še uspel potisniti v vratnico, a je bil nato prvi pri njem Leonardo Bonucci in ga poslal v mrežo.

Leonardo Bonucci | Avtor: Epa Epa

Azzurri so tudi po izenačenju zadržali premoč in bi lahko hitro povsem spreobrnili potek dvoboja. Po dolgi podaji je sam pred angleškega čuvaja prišel Domenico Berardi, udaril iz prve, a streljal mimo.

V naslednjih minutah pravih priložnosti ni bilo, tekma je bila za nekaj časa prekinjena tudi zaradi poškodbe Chiese, ritem pa je kasneje prekinil še vdor gledalca na zelenico. Kamere moteče osebe niso pokazale. Obe reprezentanci nista tvegali in sta predvsem čakali na podaljška. Giorgio Chiellini je sicer v zadnji minuti sodnikovega dodatka 'zategnil ročno' ob prodoru Bukaya Sake, Arsenalovega najstnika je povlekel za majico in ga zrušil ter si prislužil rumeni karton. Tako kot leta 1966 sta sledila dva podaljška.

Mreži se v podaljških nista zatresli

V 96. minuti je Sterling nekoliko pobegnil po levi strani, a je z odličnim posredovanjem njegovo podajo v sredino preprečil Chiellini, ki je žogo odbil v kot. Po njem je do strela izven šestnajsterca neovirano prišel Kalvin Phillips, a streljal mimo vrat.

V 103. minuti so imeli še lepšo priložnost Italijani. Emerson je poslal hitro žogo v peterec, kjer je za las zamudil Federico Bernardeschi, Pickford pa je nato uspel odbiti. To je bila zadnja razburljiva akcija v prvem podaljšku.

Ob koncu 107. minute je s prostega strela udaril Bernardeschi, žoga je letela naravnost proti Pickfordu, ki jo je malce odbil predse in bil nato prvi pri žogi. Na drugi strani je bil ob podaji Harryja Kana za las prenizek Stones, Donnarumma je zaplaval v prazno, a Angleži tega niso izkoristili.

Chiellini je v 111. minuti dobil še en dvoboj s Sterlingom, ko je že kazalo, da bo ta prišel sam pred Donnarummo. Šest minut kasneje so Italijani zahtevali enajstmetrovko, ko je v svojem kazenskem prostoru z roko igral Stones, a so sodniki ocenili, da nenamerno. Na začetku 121. minute je bil po kotu na prvi vratnici povsem sam Bryan Cristante, a slabo streljal in Angleži so jo dobro odnesli. Postalo je jasno, da bodo o evropskem prvaku odločale enajstmetrovke.

Southgate s čudno izbiro strelcev

Žreb je določil, da bodo s streli z bele točke začeli Italijani. Prvi je odgovornost moral prevzeti Berardi. Žogo je poslal v eno, Pickforda v drugo stran. Za Anglijo je bil nato natančen Kane, Donnarumma je sicer krenil v pravo smer, vendar bil prekratek.

Nato pa eksplozija navdušenja na Wembleyju, Pickford je zaustavil strel Andrei Belottiju. Prednost Anglije je s suverenim strelom potrdil Harry Maguire.

V tretjem paru je bil natančen Bonucci, nato pa je Marcus Rashford, ki je v igro vstopil v 119. minuti, verjetno zaradi izvajanja enajstmetrovke, zatresel vratnico.

Bernardeschi je s strelom po sredini, Pickford je skočil v svojo desno, zadel. Nato je Donnarruma zaustavil Jadona Sancha, ki je prav tako kot Rashford v igro vstopil tik pred koncem podaljška.

Gianluigi Donnarumma | Avtor: Epa Epa

Jorginho je imel na nogi zmago in evropski naslov, a je Pickford njegov strel uspel odbiti v vratnico. Odločilni angleški strel je moral izvesti Saka, a breme je bilo očitno preveliko za 19-letnika. Donnarumma je z drugo zaporedno obrambo Italiji prinesel drugi evropski naslov.

Anglija je devetič na velikih tekmovanjih izvajala enajstmetrovke, doslej je bila uspešna le dvakrat.

Euro 2020, finale:

Anglija : Italija   1:1 (1:0)  /3:4/*
Shaw 2.; Bonucci 67.

/.../ - po enajstmetrovkah

Komentarjev 1
  • Alison_Evans 11:51 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice