Šport > Slovenija poka od ponosa
1814 ogledov

'Nepoznavalci' menijo eno, Španci drugo

Sergio Rodriguez Epa
Španski košarkarji in selektor so pred dvobojem s Slovenijo precej previdni.

Furija na tokratnem evropskem prvenstvu brani zlato kolajno, španski košarkarji pa so se od leta 1997, ko so izgubili v četrtfinalu proti Rusiji, nato vselej prebili vsaj v polfinale. Niz Špancev je tako neverjeten; leta 1999 so v finalu izgubili proti Italiji, dve leti kasneje so osvojili bron, leta 2003 pa so znova klonili v boju z zlato, ko jih je na Švedskem premagala Litva. Sledila je najslabša uvrstitev v zadnjih 20 letih, leta 2005 jih je v Beogradu na četrto mesto potisnila Francija.

Dve leti kasneje je bilo vse že pripravljeno za slavje, ko so Španci priredili evropsko prvenstvo, a so se nato znova morali zadovoljiti s srebrom, v finalu jih je za točko premagala Rusija, dvoboj je odločil met v zadnjih trenutkih tekme. A nato so košarkarji s pirenejskega polotoka stopili še korak dlje, na naslednjih dveh prvenstvih (Poljska 2009) in (Litva 2011) so prišli do zlatega odličja, v Sloveniji (2013) pa so si okoli vratu nadeli bron po zmagi nad Hrvaško. Pred dvema letoma pa je Španija še tretjič pokorila vso Evropo, v finalu je padla Litva. Španci so tako na zadnjih devetih evropskih prvenstvih pobrali tri zlate, tri srebrne in dve bronasti kolajni, enkrat pa so bili četrti.

Košarka Po odličje Šport Novice junakov iz #mojtim

Kljub vsej dominaciji v zadnjih dveh desetletjih, tudi slabo skriti aroganci pri nekaterih igralcih v preteklih letih, pa so tokrat v španskem taboru preseneljivo previdni pred dvobojem s Slovenijo. "Res je, da Slovenijo poznamo že od prej. Imajo ekipo z mladimi igralci, a ključna oseba je Goran Dragić. Gašper Vidmar igra tako kot vedno, Luko Dončića pa poznam že nekaj časa. Igra s srcem in je izjemno nadarjen," je za španski športni časnik As dejal eden pomembnejših mož furije Sergio Rodriguez.

Enaintridesetletni košarkar je sicer vrstnik kapetana slovenske izbrane vrste. "Že kot mlad igralec je bil zelo dober, njegov napredek pa je bil kasneje neverjeten. trenutno je eden izmed najboljših organizatorjev igre v ligi NBA. Je zelo neugoden za obrambo. Je zelo samozavesten, še zlasti, ko igra za Slovenijo," o Dragiću pravi nekdanji član madridskega Reala, ki tako zelo dobro pozna tudi Luko Dončića.

"Ne spomnim se, da bi imel pri teh letih nekdo takšen vpliv na igro. Naredil je velik korak naprej. Igra za najboljši klub v Evropi, je dominanten v nekaterih elementih igre, igral je v finalu španske lige, evrolige ... Njegova zrelost v teh letih je impresivna. Res je, da na mlade igralce zdaj prežijo razne distrakcije kot so socialna omrežja, povezovanje z igranjem v ZDA. Težko je ostati osredotočen, a to mu uspeva. Rad ima košarko, je pameten in ve, kaj želi postati," je o slovenskem najstniku dejal prekaljeni veteran in dodal: "Predstavljam si, da je zastopanje svoje države zanj nekaj res velikega."

slovenija španija prva tekma Stožice Sergio Scariolo Mnenje tekmeca Šport Španski selektor se je razgovoril o Slovencih

Da Slovenija nista samo Dragić in Dončić sicer opozarja selektor Španije Sergio Scariolo: "Gledal sem vse tekme na tem prvenstvu in Slovenija me je navdušila. Je v neverjetnem vzponu. Ni še izgubila tekme, čeprav je igrala proti velikim ekipam. Premagala je Grčijo, brutalno se je znesla nad Francijo ... Vedno se je znala prilagoditi tekmecu. Je izjemno popolna ekipa, dobro vodena, vloge so odlično definirane. Čutiti je solidarnost v obrambi, ki jo ima zelo malo ekip. Slovenija ni samo Goran Dragić in Luka Dončić, še posebej me skrbita dva igralca - Anthony Randolph, ki ga vsi zelo dobro poznamo, in Klemen Prepelič, ki mu napovedujem zelo lepo prihodnost. To je tip igralca, ki jih trenerji obožujemo, pride s klopi in ima izjemen učinek od prodorov do metov z razdalje. Nepoznavalci košarke Sloveniji ne pripisujejo veliko možnosti, tisti, ki se spoznamo na košarko, pa vemo, kako nevarna je in kako lepo košarko igra."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice