Šport > Slovenija poka od ponosa
3444 ogledov

V ŽIVO: Ne boj, mesarsko klanje!

Epa
Peklensko vzdušje v Istanbulu, obeta se prava vojna!

Na tej povezavi spremljamo tudi DRUGI POLČAS.

Ob 20.30 se je začel veliki finale evropskega prvenstva v košarki, v katerem se merita reprezentanci Slovenije in Srbije

Slovenci so na poti do finala dobili osem zaporednih obračunov (8-0), Srbi pa so si edini poraz privoščili v skupinskem delu, kjer so morali priznati premoč Rusiji (7-1).

Varovanci Igorja Kokoškova so v osmini finala izločili Ukrajino, v četrtfinalu Latvijo, v polfinalu pa Španijo. V spodnji polovici žreba so bili varovanci Aleksandra Đorđevića najprej boljši od Madžarske, nato od Italije in v polfinalu od Rusije.

Obračun v instanbulski dvorani Sinan Erdem spremlja več tisoč slovenskih navijačev. Razpoloženje je fenomenalno.

Selektor Kokoškov s prvo peterko ni presenetil, saj je na parket poslal Gorana Dragića, Luko Dončića, Jako Blažiča, Eda Murića in Gašperja Vidmarja.

Prvi napad je pripadel srbskim košarkarjem, ki so izsilili osebno napako Murića, nato pa povedli po nepravilnem izbijanju Dončića. Na drugi strani je s trojko z levega roba igrišča odgovoril Murić (3:2). Srbi so zapravili dva zaporedna napada in Murić je z atraktivnim polaganjem povišal na tri točke razlike. Pod košem je znižal Ognjen Kuzmić, ki je dosegel prvih šest točk srbske reprezentance.

S košem Milana Mačvana so Srbi drugič na tekmi povedli (7:8). Kokoškov je reagiral, v igro so v razmaku minute vstopili Klemen Prepelič, Anthony Randolph in Žiga Dimec.

Srbi prvi do oprijemljive prednosti

Dragić je Slovence približal na točko, zaspano obrambo pa je na drugi strani kaznoval Bogdan Bogdanović. Atraktivno je še enkrat zadel Dragić in odšel na klop. Slovencem je nekaj preglavic povzročal 221 centimetrov visoki Boban Marjanović, ki je z lahkoto pobiral žoge pod obročem. Po zgrešenih poskusih za tri s strani Dončića in Randolpha so Srbi prvič povedli za pet (13:18). Kokoškov je zahteval minuto odmora.

Z ogromne razdalje je recept, s katerim so uničili Špance, preizkusil Prepelič in s trojko znižal na -2. Srbom se je zatresla roka, Marjanović pa je z grobo osebno napako nad Dončićem poskrbel za nekaj vroče krvi. Končni izid prve četrtine je s prodorom čez celo igrišče ("coast to coast") postavil Dragić (20:22).

Randolph poživil napad

Po zgrešenih metih na obeh straneh je osebno napako izsilili Dragić, takoj zatem pa so Srbi pri metu z razdalje nepravilno ovirali še Randolpha. Naturalizirani Slovenec je bil 100-odstoten (3/3), nato je še ukradel žogo, uspešno je zaključil Dragić. Slovenci so z delnim izidom 5:0 povedli za tri!

S trojko je izenačil Bogdanović, takoj je vrnil Randolph. Selektor Đorđević je ob robu igrišča vršil pritisk na sodnike, ki so vneto piskali osebne napake. Blažič je dobil dve v nekaj sekundah, s tretjo se je moral sprijazniti Dimec.

Po trojki Stefana Birčevića so Srbi za trenutek povedli (27:28), a je Prepelič, ki je zamenjal Blažiča, prav tako zadel za tri. Zabijanje Dončića je srbskega selektorja prisililo v novo minuto odmora.

Šov slovenskega kapetana

Slovenci so s hitro igro razbijali srbsko obrambo. Dragić je zlahka pobegnil Joviću, nato vpisal obrambni skok in izsilil še osebno napako. Z dvema zadetima prostima metoma je prednost narasla na +8. Slovenski kapetan se je povsem razigral, že v naslednjem napadu je spet prodrl pod obroč in si prislužil še dva prosta meta (38:28).

Srbi so udrihali po Dragiću, ki jih je kaznoval izza črte za proste mete, s fantastično trojko pa je za eksplozijo navdušenja poskrbel Prepelič. Nasprotnik je odgovoril s košema Milosavljevića in Lučića. Marko Gudurić je s trojko razliko stopil na pet točk.

Lučić je želel odigrati osebno napako v napadu, a mu je sodnik dosodil tehnično napako zaradi simuliranja. Fenomenalni Dragić je nadaljeval svoj šov, pet zaporednih točk je bilo dovolj, da smo se znova odlepili na +8. Kapetan ni mogel zgrešiti, zadel je še eno trojko (8 točk v eni minuti!) za najvišjo prednost na tekmi (54:43). "Dragon" je bruhal ogenj vse do zadnjih sekund in polčas končal s 26 točkami.

EuroBasket 2017, finale:

Slovenija - Srbija 56:47* (20:22, 56:47, -:-)

* - polčas

Na tej povezavi spremljamo tudi DRUGI POLČAS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice