Šport
5711 ogledov

Fak! Kolajna za Slovenijo

Jakov Fak Stanko Gruden/STA
Nesojeni nosilec slovenske zastave je osvojil srebrno kolajno.

Biatloncu Jakovu Faku ni šlo vse po načrtih na prvih dveh tekmah, v sprintu in zasledovanju je bil daleč od želenih mest, vse skupaj pa se je obrnilo do polovice individualne tekme na 20 kilometrov. Z desetimi zadetimi streli je bil namreč Fak uvrščen na peto mesto, s tem pa se je boril za eno izmed kolajn.

Njegove možnosti so še narastle po naslednjih strelih konkurentov, ki so na strelišču precej grešili. Nekdanji svetovni prvak v tej disciplini je bil natančnejši, tudi drugo streljanje leže je opravil brezhibno, v predzadnji tekaški krog pa se je podal s četrtega mesta. Fak je nato zadel tudi preostale strele.

Kilometer in štiristo metrov pred ciljem je skočil na drugo mesto, v smučini je za las prehitel avstrijskega biatlonca Dominika Landertingerja. Za Johannesom Thingnes Bøjem je zaostajal slabih šest sekund. Do cilja je Fak zaostanek za Norvežanom zmanjšal za pol sekunde in osvojil srebro (+5,5 sekunde). Landertinger je bil tretji s 14,2 sekunde zaostanka. Bø je na strelišču pustil dva strela.

Jakov Fak | Avtor: Epa Epa
Še po treh strelskih nastopih so bili pred Fakom sicer  Francoz Martin Fourcade, Šved Jesper Nelin, ter norveška brata Tarjei ter Johanes Thingnes Bø. Mlajši od bratskega dvojca, je potrdil izredno pripravljenost v smučini in si kljub drugemu zgrešenemu strelu priboril zlato, dve napaki Tarjeija in Fourcada ter kar tri Nelina pa so 30-letnemu Faku odprle pot do kolajne.

"Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo," je po tekmi za televizijo Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos in pohvalil zanesljivost svojega varovanca na strelišču.

Jakov Fak bo imel novo priložnost za napad na medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim startom.

V senci srebrne kolajne je ostal tudi odličen dosežek Klemna Bauerja, ki je osvojil 15. mesto, še boljše uvrstitve sta ga stala dva zgrešena strela ob drugem postanku na strelišču. Prav tako dvakrat je bil nenatančen Miha Dovžan, ki je tekmo končal kot 35., Mitja Drinovec pa je bil s petimi zgrešenimi streli 80.

Komentarjev 15
  • mižimaži 16:52 15.februar 2018.

    Kje pa so zdej vse tiste pichkice ki so v izboru zastavonoše pljuvali po NAŠEM Jakovu ??? Marš golazen...poskrijte se v svoje sive podganje luknje...

  • Papaja Popi 16:00 15.februar 2018.

    FAK SLOVENIJA ! ! ! ! ! Upam, da so sedaj vsi tisti gobci, ki so ti preprečili nositi zastavo na otvoritvi, zaprti ! ! ! ! !

  • Tadej 15:49 15.februar 2018.

    Super! :)