Šport
29406 ogledov

Jumbo-Vismo vztraja pri odločitvi glede Rogliča

Primož Roglič Reševalni pas/Twitter
Nizozemska ekipa se želi s tvegano odločitvijo izogniti ponovitvi lanske napake, ki je močno vplivala na fizično pripravljenost Primoža Rogliča za dirko po Franciji.

Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) si bo pred težko pričakovani dirko po Franciji privoščil dvomesečni premor. To pomeni, da bo 31-letni Kisovčan izpustil tako dirko po Švici kot kriterij Dauphiné, ki kolesarjem služita kot priprava na Tour. 

Tvegana odločitev, ki je v nasprotju z ustaljeno prakso, katere so se v zadnjih letih posluževali domala vsi favoriti za končno zmago na francoski pentlji, je v veliki meri povezana s tragičnim razpletom lanskega kriterija Dauphiné, na katerem je Roglič grdo padel in utrpel poškodbo tik najpomembnejšo dirko sezone.

roglič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pri Jumbo-Vismi se želijo na vsak način izogniti ponovitvi tega scenarija, četudi bodo pri tem zanemarili vzorec, ki se je v zadnjih letih izkazal za zelo učinkovitega v lovu na končno lovoriko v Franciji.

Kot smo že poročali, so vsi zmagovalci v zadnjih desetih letih sledili podobnemu programu. V dveh mesecih so namreč v pripravah na vrhunec sezone tekmovali sedem do devet dni, kar osem od zadnjih desetih zmagovalcev pa je pred Tourom oddelalo identične priprave. Najprej so nastopili na dirki po Romandiji, nato pa še na kriteriju Dauphine. Takšen je bil primer vseh osmih zmagovalcev med letoma 2011 in 2018, nekoliko drugačno pot sta ubrala samo Egan Bernal in Tadej Pogačar.

Primož Roglič Koliko je na kocki! Šport Roglič letos tvega vse! Za kaj takšnega se v zadnjem desetletju ni odločil nihče

Pri Jumbo-Vismi se sicer nadejajo, da so kljub tvegani strategiji, ki takorekoč nima precedensa, izbrali pravo pot. "Že dolgo vemo, da je Roglič v najboljši formi takoj po koncu trening kampa, zato smo se odločili za dolg premor," je v pogovoru za L'Equipe znova potrdil eden izmed šefov v ekipi Mathieu Heijboer.

"Primož je lani padel na Criterium du Dauphine, posledica tega je bila, da šest tednov ni bil na kolesu za kronometer, to je bil ogromen primanjkljaj. Temu se letos želimo temu izogniti. Veliko se bo posvečal tej kolesarski prvini, ki bi lahko odločila Tour, pa tudi na olimpijskih igrah v Tokiu želi v vožnji na čas napasti kolajne. Na treningih bo ves čas nekdo z njim, da ga bo opozarjal na držo na kolesu," je dejal Heijboer, ki je tudi razkril, da bo Roglič najprej tri tedne preživel v španski Sierri Nevadi, zaključne priprave za Tour in olimpijske igre v Tokiu pa bo opravil v Tignesu, kjer so ceste primerne tudi za trening kronometra.

Tom Dumoulin Zvezdnik Šport Lažno upanje za Rogliča, Jumbo-Visma potrdila slabo novico

Mathieu Heijboer | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 23:23 28.april 2021.

    Upam, da se Jumbo Vismi in Primižu ne bo maščevalo! Da ne bo padel ven iz ritma!

Sorodne novice