Šport
1525 ogledov

Nova velika slovenska zmaga na eni največjih dirk!

Tadej Pogačar Epa
Na dirki Liege-Bastogne-Liege nov slovenski uspeh.

Na najstarejši od največjih klasičnih dirk je svetovni prvak Julian Alaphillipe doživel neprijetno ponovitev lanskega leta. Če ga je v letu 2020 na ciljni črti premagal Primož Roglič, ga je tokrat Tadej Pogačar. Ta je postal drugi Slovenec z zmago na enem izmed petih spomenikov svetovnega kolesarstva (še Milano- Sanremo, Pariz-Roubaix, po Flandriji in po Lombardiji).

Zmagovalec Toura je bil eden izmed peterice kolesarjev, ki si je prikolesarila odločilno prednost na zadnjem vzponu, med tistimi, ki so zaostali, je bil tudi branilec zmage Roglič, pa tudi lani četrtouvrščeni Matej Mohorič. Peterica se je nato za zmago pomerila v zadnjih metrih preizkušnje. 

Tadej Pogačar Šampion Šport Pogačar: Trenutno živim kolesarske sanje

Pogačar je pametno vozil kot zadnji, pred njim je bil Alaphilippe. Ko se je za zaključni sprint kot prvi odločil 41-letni Alejandro Valverde, ta bi se z morebitno zmago priključil legendarnemu Eddieju Merckxu pri rekordnih petih lovorikah na tej dirki, so za španskim veteranom skočili tudi vsi ostali. Alaphilippe je obkrožil tekmece, a je Pogačar vozil v njegovem zavetrju, nato pa ga tudi prehitel tik pred ciljno črto.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Tretje mesto je osvojil David Gaudu, Slovencu sta tako na zmagovalnem odru družbo delala dva Francoza. Zadnjo francosko zmago na tej preizkušnji, ki jo prirejajo od leta 1892, je sicer zdaj že pred 42. leti dosegel sloviti Bernard Hinault (1980). Mohorič je osvojil 10. mesto, Roglič je bil 13.

Pogačar je prišel do 23. zmage v profesionalni karieri, prve na enodnevnih dirkah. Dvaindvajsetletnik iz Klanca pri Komendi je v tej sezoni slavil tudi na večetapnih dirkah po Združenih arabskih emiratih in na preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice