Šport
3357 ogledov

Kaj za vraga? Đoković zaželel srečo ob vstopu v leto 7530!

Novak Đoković Beograd Profimedia
Najboljši teniški igralec sveta je poskrbel za nekaj dvignjenih obrvi.

V nedeljo je Novak Đoković na svojem Instagram računu objavil zanimivo grafiko in zapis. V srbskem jeziku je javnosti zaželel srečo ob prehodu v leto 7530. Da, prav ste prebrali.

bjorn borg Ognjeni krst Šport Sin legende doživel ponižanje

"Vsem srečno leto 7530," je na družbenem omrežju zapisal Đoković. "Naš koledar sledi biološkemu ritmu Zemlje. Leto se je delilo na dva dela, poletje je bilo od Jurjevega do Mitrovega, kar se nanaša na obdobje prebujene vegetacije in splošnega življenja na našem območju. Leto se je delilo na 13 mesecev z osemindvajsetimi dnevi."

V nadaljevanju je obrazložil zgodovinsko ozadje svoje objave. "Na spomeniku carju Lazarju in despotu Stefanu Lazareviću je zapisano, da se je bitka na Kosovskem polju zgodila leta 6897," je Đoković pojasnil parametre starega srbskega koledarja, ki se je ravnal po Luninih menah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Slovita bitka na Kosovskem polju med vojsko Osmanskega cesarstva in združenimi srbsko-bosanskimi fevdalci, ki je usodno vplivala na razvoj Balkana v sledečih stoletjih, se je po našem štetju zgodila leta 1389.

Srbski (julijanski) cerkveni pravoslavni koledar še danes odstopa od našega gregorijanskega koledarja, oba pa leta štejeta od Kristusovega rojstva.

Stari srbski koledar, ki ga omenja Đoković, se je obenem z julijanskim uporabljal v času razcveta srbske srednjeveške države, leta pa je štel od domnevnega stvarjenja sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice