Šport
48461 ogledov

"Đokoviću bi morali dosmrtno prepovedati igranje tenisa"

Novak Đoković Profimedia
Hude kritike na račun najboljšega tenisača na svetu Novaka Đokovića zaradi njegovega odziva na nedavne oborožene spopade na Kosovu.

Teniški zvezdnik Novak Đoković je znan po tem, da se ne boji povedati svojega mnenja, četudi se zaradi odkritega izražanja tako političnih kot drugih stališč pogosto znajde na udaru širše javnosti. 

Šestintridesetletnik je v preteklosti že dokazal, da stoji za svojimi besedami in da je pripravljen sprejeti vse posledice svojih dejanj, kar je nenazadnje potrdil z odločnim nasprotovanjem prisilnemu cepljenju za covid-19, s čimer je na kocko postavil svojo športno kariero, na koncu pa jo je kljub medijskemu linču in nenehnim kritikam zdravstvene stroke odnesel le s prepovedajo nastopa na nekaj turnirjih.

Novak Đoković Razočaran Šport Đoković na mizo dal številke in sporočil: "To je polomija"

Tokrat se je znašel v težavah zaradi podpore, ki jo je z objavo na družbenih omrežjih izkazal žrtvam nedavnih oboroženih spopadov na severu Kosova, kjer so najprej v napadu na policijsko patruljo življenje izgubili trije napadalci in policist, še eden je bil ranjen, kmalu zatem pa je skupina oboroženih in zamaskiranih ljudi z oklepnim vozilom vdrla še v samostan Banjska, kjer je prišlo do novega spopada s kosovsko policijo.

Kosovo protesti kosovo Svet V napadu ubit policist

Medtem ko imajo ubiti napadalci v očeh mednarodne skupnosti status teroristov, pa jih v Srbiji slavijo kot junake. Pokojnikom se je z objavo fotografije iz Cerkve svetega Save (Hram svetog Save) v Beogradu poklonil tudi Đoković s sporočilom: "Vsaka solza Boga moli, vsakega Srba duša boli."

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem dejanjem je srbski teniški velikan močno razburil del kosovske in črnogorske javnosti. Najostreje sta njegovo politično 'participacijo' obsodila nekdanji namestnik kosovskega premierja in nesojeni predsednik države Behgjet Isa Pacolli ter črnogorski politični analitik Ljubomir Filipović.

Slednji je pozval celo k dosmrtni prepovedi igranja tenisa za najuspešnejšega igralca vseh časov.

Roger Federer Presenetil Šport Federer razkril, kaj počne v pokoju: "Če verjamete ali ne"

"Đokoviću bi morali dosmrtno prepovedati igranje tenisa. Če že ne bo dobil prepovedi, potem bi se ga normalni ljudje morali vsaj izogibati. Pridružuje se srbski državni propagandi, ki poskuša teroriste prikazati kot junake," je zapisal Filipović.

Soon-woo Kwon za 18 mesecev Šport Brez milosti: vrhunski tenisač mora sredi kariere na služenje vojaškega roka

Podobno oster je bil tudi Pacolli. "Kakšen vzor je Novak Đoković drugim športnikom in svetu, če slavi in poveličuje teroriste? Odvratno obnašanje," je zapisal.

Napade na Kosovu je še isti dan ostro obsodila tudi Slovenija. "Pozivamo k takojšnjemu prenehanju nasilja in predaji napadalcev, da bi preprečili nadaljnje žrtve," so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve na družbenem omrežju X. Obenem so izrazili sožalje družinam in prijateljem ubitega kosovskega policista.

 | Avtor: Instagram Instagram

Komentarjev 36
  • Boris 08:16 02.oktober 2023.

    Ja, kaj pa ste pričakovali, ljudje smo, v lepem in predvsem grdem.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 15:14 01.oktober 2023.

    Zakaj se mora mešati v vsak drek!? Naj počaka, da konča kariero potem naj pa govori o politiki! Mora pa delati probleme..

  • tamara8 15:10 01.oktober 2023.

    Djoković je eden tistih Srbov, zaradi katerih je nekoč pred I. svet. vojno neki francoski minister izjavil, če se bi dalo Srbijo odvleči na odprto morje in potopiti, bi bil problem rešen