Šport > Kolesarstvo
4880 ogledov

Ekipa umaknila kolesarja z dirke in se opravičila Kitajcem

Madis Mihkels Profimedia
Mladi estonski kolesar je ostal brez nastopa na zadnji dirki sezone v svetovni seriji.

Svetovna serija se je ponekaj letih prekinitve zaradi pandemije koronavirusa vrnila na Kitajsko, kjer bo potekala dirka po Guangxiju. Gre za zadnjo dirko leta za moštva najvišjega ranga. Med prijavljenimi ekipami je tudi belgijski Intermarché–Circus–Wanty, ki pa je zaradi nespametne poteze pred dirko ostal brez enega svojih kolesarjev.

Dvajsetletni Estonec Madis Mihkels, ki je pred to sezono iz razvojne ekipe Intermarché–Circus–Wanty napredoval v prvo moštvo in je med drugim osvojil etapno zmago na dirki po Nemčiji, je bil namreč suspendiran zaradi posnetka, ki ga je na Instagramu objavil  njegov moštveni kolega Gerben Thijssen. Mihkels si je na njem s prsti 'raztegnil kotička očes' in tako 'oponašal' Kitajce. Njegova poteza je bila označena za rasistično.

Madis Mihkels | Avtor: instagram instagram

"Resnično obžalujemo obnašanje našega kolesarja Madisa Mihkelsa in posnetek, ki se je pojavil na socialnih omrežjih. Radi bi se opravičili kitajskemu narodu, vladi pokrajine Guangxi, kitajski kolesarski zvezi in vsem, ki sodelujejo pri organizaciji Tour of Guangxi."

"V projekt ekipe Intermarché-Circus-Wanty so vključene osebe petnajstih različnih narodnosti, z vsemi partnerji moštva pa vselej zagovarjamo enakost in se borimo proti rasizmu. Madisa Mihkelsa bomo umaknili z dirke in uvedli disciplinski postopek ter s tem zaprli ta incident," so v sporočilu za javnost zapisali pri belgijski ekipi.

Kasneje je bil z dirke umaknjen tudi avtor posnetka Thijssen.

Madis Mihkels | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice