Šport > Kolesarstvo
16816 ogledov

Zloglasni strokovnjak besen: "Pa kaj še hočete od Pogačarja?"

Tadej Pogačar Profimedia
Za Johana Bruyneela ni dvoma. Kolesar leta je nedvomno naš Tadej Pogačar.

Kolesarska sezona se bliža h koncu, za nami je še zadnja večja preizkušnja, dirka po Lombardiji, in v kolesarskem svetu se že krešejo mnenja, kateri kolesar je letos najbolj navdušil in si zasluži prestižno nagrado Velo D'Or (Zlato kolo) za najboljšega kolesarja leta. Tudi letos smo bili namreč priča kar nekaj neverjetnim predstavam, strokovnjaki pa omenjajo predvsem štiri imena.

Danec Jonas Vingegaard je še drugič zapored dobil največjo dirko na svetu, sloviti Tour de France, na kateri je dosegel tudi eno etapno zmago. Temu je dodal še zmagi na kriteriju Dauphine in dirki po Baskiji ter nekoliko manj prestižni dirki Gran Camino. Na stopničkah je stal še na eni veliki tritedenski dirki, saj je osvojil drugo mesto na dirki po Španiji, na kateri je dosegel še dve etapni zmagi in dokazal, da je v tem trenutku verjetno najboljši kolesar na svetu za velike tritedenske dirke.

Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Nizozemec Mathieu van der Poel pa se za razliko od Vingegaarda na velikih tritedenskih dirakh ni najbolj izkazal, saj je nastopil le na dirki po Franciji, kjer je imel še največjo vlogo pri pripravi sprintov za moštvenega kolega Jasperja Philipsena. Je bil pa zato Nizozemec skorajda nezaustavljiv na enodnevnih klasikah. V svojo zbirko je dodal dva velika kolesarska spomenika, dirko Milano-San Remo in dirko Pariz-Roubaix. Poleg tega je v škotskem Glasgowu postal tudi nov svetovni prvak, dobil pa je tudi skupni seštevek dirke po Belgiji in enodnevno belgijsko klasiko Super 8.

Neverjetna sezona je tudi za našim Primožem Rogličem, ki je v letošnji sezoni do Vuelte veljal za nepremagljivega, saj je vse do septembra dobil vse dirke, katerih se je udeležil. Začel je z zmagama na dirki Tirreno-Adriatico in dirki po Kataloniji, preden je dosegel vrhunec sezone z zmago na drugi največji dirki na svetu, Giru d'Italia, ko je z vožnjo, ki se bo zapisala v anale kolesarstva, dobil kronometer s ciljem na Svetih Višarjah. V pripravah na Vuelto je nato dobil še dirko po Burgosu, medtem ko je dirko po Španiji zaključil na stopničkah s tretjim mestom in dvema etapnima zmagama. Za zaključek sezone pa je dobil še klasiko po Emiliji.

sprejem Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Toda po besedah zloglasnega športnega direktorja iz najbolj črnih časov kolesarstva Johana Bruyneela, ki pa vendarle slovi za izjemnega strokovnjaka in je njegovo mnenje še danes zelo cenjeno, ne bi smelo biti dvomov in je izbira izjemno enostavno. Še več, celo jezi ga, da sploh debatiramo o tej temi.

"Kako je sploh lahko kaj dvoma, da to ni Tadej Pogačar? Pariz-Nica, dirka po Flandriji, Amstel Gold dirka, valonska puščica, dve etapi in drugo mesto na dirki po Franciji, stopničke na svetovnem prvenstvu, dirka po Lombardiji. Številka ena na svetovni lestvici s 1500 točkami prednosti pred drugouvrščenim. Od februarja do oktobra stalno vozi na zmago. Pa kaj še hočete od njega?" se je na socialnih omrežjih spraševal nekdanji športni direktor Lanca Armstronga.

Pri vsem tem je potrebno dodati, da Bruyneel sploh ni omenil zmag na manj pomembnih dirkah, kot sta Ruta del Sol in enodnevna klasika Jaen Paraiso Interior, ter naslov slovenskega državnega prvaka v cestni vožnji in kronometru. Prav tako pa je potrebno dodati, da gre za daleč najbolj uspešnega in vsestranskega kolesarja, ki je v istem letu dobil kar dva velika spomenika kolesarstva, le poškodba na dirki Liege-Bastogne-Liege ga je lotila od zgodovinskega "ardenskega trojčka", osvojil je stopničke na svetovnem prvenstvu, zmagoval na etapnih dirkah ter se do samega konca boril za zmago na največji dirki na svetu, katero je končal z večimi etapnimi zmagami kot končni zmagovalec. Tudi mi se lahko vprašamo: "Pa kaj še hočete od njega?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 11.oktober 2023.

    Oba sta svetle zvezde v našem zmešanem svetu

  • Avatar Zala
    Zala 12:23 10.oktober 2023.

    Lahko da je Pogačar najboljši kolesar, ampak kot človek je navadno pezde. In kot tak bo tudi zaključil svojo kariero.

Sorodne novice