Šport > Kolesarstvo
9437 ogledov

Tekle so solze! Z Rogličevim prestopom razpadla tudi slovita naveza

Roglič Profimedia
Prestop Primoža Rogliča je povzročil tudi nekatere druge kadrovske premike pri Jumbo-Vismi.

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je na sobotnem spomeniku po Lombardiji odpeljal svojo zadnjo dirko v dresu nizozemskega moštva Jumbo-Visma. 

Štirikratni zmagovalec najprestižnjših dirk (3x Vuelta, 1x Giro) bo kariero nadaljeval v ekipi BORA - hansgrohe, s katero je po večtedenski prestopni sagi sklenil dvoletno pogodbo za letno plačo v višini 5,5 milijona evrov.

Rogličev prestop bo vplival na bodočo sestavo strokovnega štaba pri Jumbo-Vismi, saj klubske barve po še vedno neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah menja tudi trener Marc Lamberts. Ta je bil pri čebelah zadolžen za Rogliča in belgijskega asa Wouta van Aerta, s katerim sodeluje že od tekmovalčevih najstniških let.

Van Aert Lamberts | Avtor: Twitter Twitter

Lamberts je želel dolgoletnemu varovancu, s katerim sta bila tesno povezana zadnjih 12 let, svojo odločitev za menjavo sredine sporočiti osebno, zato ga je pred dnevi obiskal na domu. Čeprav si je močno prizadeval obdržati nadzor nad svojimi čustvi, pa so ga med obiskom vseeno premagale solze.

"Preden je Wout odšel v Italijo, sem ga obiskal na domu. Z izgovorom, da se želim pogovoriti o načrtih za treninge v sezoni 2024. To je bil res moj namen, vendar sem imel zanj še eno oznanilo," je v pogovoru za belgijski Knack povedal Lamberts.

"To je novica, ki sem jo želel z njim deliti iz oči v oči. Moj načrt je bil, da ne bom jokal, toda ni mi uspelo. Wout je poskušal ostati trden, a tudi njemu ni bilo lahko, kar je logično po vseh teh letih, ki sva jih preživela skupaj. Še vedno se ga spominjam kot 17-letnega, 170 centimetrov visokega in 63 kilogramov težkega dečka, ki je leta 2012 prišel k nam z željo, da bi si ustvaril kariero v ciklokrosu," je povedal priznani strokovnjak.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia
Na skupni poti sta premagovala številne vzpone in padce, Van Aert pa se je pod njegovim budnim očesom razvil v vrhunskega kolesarja svetovnega kova.

"Takoj sem videl, da ima močno 'mašino', vendar nisem vedel, da bo nekoč postal eden najbojših cestnih kolesarjev na svetu. Katerikoli trener bo delal z njim, bo Wout v dobrih rokah. Vsak trener ima lahko svoje metode in poudarke, toda pri Jumbo-Vismi vsi sledijo enaki filozofiji. Wout ne bo kar naenkrat treniral na povsem drugačen način. To me pomirja."

Kar zadeva razloge za menjavo ekipo, je Lamberts povedal: "Skozi celotno kariero sem vedno stremel k novim izzivom. Delal sem za največja farmacevtska podjetja, vendar nisem nikjer ostal več kot pet let. Še nikjer nisem delal tako dolgo, kot pri Jumbo-Vismi, kjer sem bil osem let. Skupaj smo pisali kolesarsko zgodovino in majhno ekipo sem pomagal razviti v najboljše kolesarsko moštvo na svetu. Zame je krog sklenjen."

 

Lamberts | Avtor: Twitter Twitter

Van Aert je v odzivu na odhod dolgoletnega sodelavca, mentorja in prijatelja priznal, da bi želel nadaljevati skupno zgodbo z Lambertsom, vendar razume trenerjevo odločitev, da se poda v lov za novimi izzivi.

"Marc je bil moj prvi in edini trener, zato bo zame to velika sprememba več pogledih. Žal mi je, da je tako. Toda Marc ima posebno mesto v mojem srcu. Želim le to, kar je najbolje zanj, zato razumem njegovo željo, da poskusi nekaj novega. Novica o njegovem odhodu me je močno zadela. Veliko sva preživela skupaj. Zagotovo bova tudi v prihodnje ostala v stikih. To je konec neke ere. Nisem si želel te spremembe, vendar so me v to prisilile okoliščine. Upam, da lahko še vedno napredujem. Star sem 29 let, to so verjetno moja najboljša leta. Ostal bom pozitiven in osredotočen. Upam, da mi bo s pomočjo znanja ekipe uspelo narediti korak naprej. Po eni strani bo osvežujoče stopiti iz cone udobja," je povedal Van Aert.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:49 09.oktober 2023.

    Van Art je visok 190 in 78kg,dvomim,da se je za 20cm potegnil!!!

Sorodne novice