Šport > Kolesarstvo
11023 ogledov

Kdo plača Rogliča? Šef Bore ovrgel vsa namigovanja

Primož Roglič Saša Despot
Novi šef Primoža Rogliča med drugim tudi o finančnih podrobnostih prestopa, s katerim je slovenski šampion postal član Bore-Hansgrohe.

Nemška kolesarska ekpa Bora-Hansgrohe je na petkovi novinarski konferenci uradno potrdila prihod Primoža Rogiča in s tem končala več tednov trajajočo sago o prestopu drugega najboljšega slovenskega kolesarja na Ucijevi svetovni jakostni lestvici. 

Primož Roglič Potrjeno Šport Pogodba podpisana, Roglič je oddan!

V nemškem taboru niso skrivali navdušenja nad dejstvom, da so uspeli v ekipo pripeljati enega najboljših kolesarjev na svetu, s katerim nameravajo napasti skupno zmago na dirki po Franciji, edino lovoriko na tritedenskih preizkušnjah, ki še manjka v Rogličevi zbirki. 

Triintridesetletni Kisovčan, ki ima za seboj še eno izjemno sezono v dresu Jumbo-Visme, je podpisal dvoletno pogodbo, s katero bo zaslužil 5,5 milijona evrov na sezono.

Roglič Video Šport Tako prisrčno so Nemci izrekli dobrodošlico Primožu Rogliču

Ker gre za precej zajeten finančni zalogaj, so se v medijih pojavila ugibanja, kje je nemška ekipa pridobila denarna sredstva za podpis s pregrešno dragim šampionom svetovnega kova. Neuradno naj bi velik del finančne injekcije priskrbel njihov dolgoletni partner, avstrijsko podjetje Red Bull GmbH, kar pa je ob petkovem druženju z novinarji odločno zanikal ustanovitelj in šef Bore Ralph Denk.

Ralph Denk | Avtor: Profimedia Profimedia
"Zagotovo lahko potrdim, da Red Bull ni financiral dogovora s Primožem. Financirali smo ga sami. V zadnjih letih je bilo naše ekonomsko stanje zelo pozitivno. Privarčevali smo nekaj denarja, ki smo ga porabili za sklenitev tega dogovora," je povedal Denk in zanikal, da Borin proračun po novem lahko primerja s proračuni najbogatejših moštev, kot so Ineos Grenadiers, UAE Team Emirates in Jumbo-Vismo. "Proračuna nismo povečali. Nimamo novih sponzorjev. Plačali smo z našim denarjem, ki smo ga privarčevali z zadnjih nekaj letih z namenom, da ob priložnost podpišemo z velikim kolesarjem," je dodal Denk.

V Bori se nadejajo, da bodo pod Rogličevo taktirko zakorakali v novo ero športnih uspehov. "Po odhodu Petra Sagana je to naslednji velik mejnik za nas. Primož je eden najboljših kolesarjev na svetu. V sezoni 2023 je zmagal skoraj vse dirke, na katerih je nastopil. Ko sva se pogovarjala, me je navdihnil na več nivojih. Zelo sem vesel, da vam lahko sporočim to novico," je povedal Denk in se ozrl proti tekmovalnim ciljem: "Zmaga na dirki po Franciji so moje sanje in zdaj imamo svojega kandidata. Še vedno smo realni. Primož ni edini kandidat. Potrebovali bomo kanček sreče, super močno ekipo in izjemno Primoževo predstavo. Toda lepo je vedeti, da imamo kandidata za zmago. Od Primoža sem dobil občutek, da je prava osebnost in da zna navdihniti celotno ekipo. Njegov profesionalnen odnos je izjemen," je povedal Denk.

Primož Roglič Strokovnjak: Šport "Roglič je slišal biološko uro"

Roglič se je z Boro pogovarjal že pred osmimi leti, a ga je takrat premamila ponudba Jumbo-Visme. Kot je povedal Denk, je moral pred obnovo pogajanj dodati še eno ničlo obstoječemu znesku iz leta 2015. "Moj glavni argument takrat je bil, da verjamemo vanj. To sem mu pokazal že na sestanku pred osmimi leti. Nihče iz sveta kolesarstva takrat ni prepoznal Rogličevega potenciala, razen mene. Še vedno verjamemo vanj in to je bil glavni razlog, zakaj smo želeli sodelovati z njim. Imeli smo dobro izhodišče. Pogovarjali smo se pred osmimi leti, nekaj kratkih pogovorov pa smo opravili tudi med dirkami v zadnjih nekaj sezonah. Imamo podobno filozofijo, za povrhu pa je naš tabor v južni Nemčiji precej blizu Sloveniji. Vsi majhni delčki so se sestavili v širšo sliko in zato se je po mojem odločil podpisati za nas."

Primož Roglič, Cian Uijtdebroeks Bora Šport Težave v Rogličevi novi ekipi, mladi zvezdnik želi stran Jumbo-Visma Bomba Šport Slab dan Jumbo-Visme: Nič od združitve, umaknil se je tudi sponzor

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:03 07.oktober 2023.

    Niso to veliki denarji v primerjavi z nekaterimi drugimi športi, v kolesarstvu pač....Bravo Rogla..