Šport > Kolesarstvo
8729 ogledov

Ali lahko Pogačar pokvari Rogličev zadnji ples z Jumbo-Vismo?

Primož Roglič in Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar lovi še tretjo Lombardijo, kako se bo končal Rogličev zadnji ples z Jumbom?

V soboto bo na sporedu zadnji kolesarski spomenik sezone po Lombardiji. Gre za največjo jesensko klasiko, na kateri bo tretjo zaporedno zmago lovil Slovenec Tadej Pogačar. Njegov rojak Primož Roglič pa se bo po koncu preizkušnje, na kateri bo prav tako eden izmed glavnih favoritov, poslovil od dirkanja za Jumbo-Vismo.

Triintridesetletni Roglič je namreč v soboto najavil, da se po osmih letih dirkanja poslavlja od nizozemske zasedbe, s katero je gradil tako največje lastne kot ekipne uspehe. Nenazadnje je v dresu "čebel" Kisovčan zbral 74 od skupno 80 zmag, odkar se je leta 2016 iz Adrie Mobil pridružil takratnemu LottoNL-Jumbu.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Lov na zadnji manjkajoči košček mozaika v dresu Bore?

Od takrat je slavil štiri zmage na tritedenskih dirkah, zmago na spomeniku v Liegeu, osvojil je številne enotedenske dirke ter olimpijsko zlato v kronometru. To so le nekatere lovorike, pod katere se je podpisal zasavski orel. Toda zgodbe bo v iskanju vodilne vloge na dirki po Franciji, ki mu še manjka na seznamu uspehov, nepreklicno konec, naslednja destinacija pa je bolj kot ne javna skrivnost.

Ekipa Bora-hansgrohe je po poročanju številnih tujih medijev dobila bitko za Rogličev podpis, ob tem pa bi bil v zadnjih letih kariere slovenski as tudi bogato nagrajen s pogodbo v vrednosti med 5 in 6 milijonov evrov. Močna nemška zasedba je željna uspehov in ima odlično tehnično podporo, zato bi ustrezala ambicijam redkobesednega Slovenca. Vse podrobnosti bodo znane po koncu zadnje dirke sezone.

Roglič | Avtor: Twitter Twitter

Sedmi slovenski spomenik in nevarni Belgijec?

Roglič in Pogačar (UAE Team Emirates) bosta za Slovenijo lovila že sedmi spomenik, na Lombardijo prihajata v vlogi izrazitih favoritov ob Belgijcu Remcu Evenepoelu (Soudal-Quick Step).

V zadnjih dneh je Roglič še tretjič v karieri dobil preizkušnjo po Emiliji, na kateri je bil Pogačar drugi. V torek sta na nekoliko lažji preizkušnji Roglič in Pogačar zasedla četrto oziroma peto mesto, potem ko je bilo v skupini najboljših preveč preračunavanja, kdo od obeh Slovencev bo pokrival številne napade.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav bi se lahko podobno pripetilo tudi v soboto, je to malo verjetno, saj bo preizkušnja po Lombardiji precej težja z več višinskimi metri. V zadnjih dveh izdajah je Pogačar ciljno črto prečkal prvi, vselej pa je zanesljivo dobil sprint najboljše dvojice. Leta 2021 je premagal domačina Fausta Masnado, lani pa Španca Enrica Masa.

Tudi tokrat na startu v Comu ne bo manjkalo velikih imen. Prvi izzivalec slovenskega dvojca bo zagotovo Evenepoel. Zdaj triindvajsetletnik na Lombardijo nima najlepših spominov, potem ko je leta 2020 s prvega mesta padel čez most in jo srečno odnesel "le" z zlomom medenice. Doslej je bil najboljši pred dvema letoma, ko je bila trasa tako rekoč identična letošnji. Končal je kot 19.

Pogačar ob koncu sezone ni tako prepričljiv

Zmago je takrat slavil Pogačar, ki mu klasika odpadajočega listja zelo ustreza. Toda 25-letnik s Klanca pri Komendi v zadnjem delu sezone ni tako prepričljiv kot do zloma zapestja na aprilskem spomeniku v Liegeu.

Na letošnjih italijanskih klasikah se je nekoliko mučil na dirki po Toskani (13. september) ter veliki nagradi mesta Peccioli (14.), po Emiliji je moral premoč priznati močnejšemu Rogliču, na preizkušnji po treh dolinah Vareseja pa se ob napadu na predzadnjem klancu ni znebil tekmecev.

Primož Roglič in Tadej Pogačar | Avtor: Twitter Twitter

Čeprav je Pogačar od kolesarjev iz svetovne serije po številu zmag še vedno najuspešnejši s 16., jih je 12 dosegel v bleščečem prvem delu sezone od sredine februarja do konca aprila. Zadnja sega v 20. etapo dirke po Franciji, kasneje pa je na SP v Glasgowu osvojil še bron na cestni dirki, tako da je za njim kljub vsemu sijajna sezona.

Za razliko od Rogliča, ki vse od dirke po Španiji drži sijajno formo, a tam ni imel povsem prostih rok, je Pogačar gradil pripravljenost prav za zadnji spomenik.

Zahtevni klanci in tekmeci

Kolesarje čaka 238 km od Coma do Bergama, preizkušnja pa se bo začela ob 10.35. Na poti do cilja bodo morali premagati številne klance, med njimi so najzahtevnejši Roncola (9,4 km/6,6 %) ter prelaza Crocetta (11 km/6,2 %) in Ganda (9,2 km/7,3 %).

Prav na Gandi bo bržčas prišlo do večje selekcije, do konca pa bo po prečkanju vrha še 31,4 km. Tik pred ciljem sledi še zelo kratek klanec Colle Aperto, a tam večjih razlik ponavadi ni več.

Dirka po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zvezdniški zasedbi na 117. izdaji tega spomenika bosta ton ob obeh Slovencih skušala dajati predvsem Evenepoel in skriti favorit, olimpijski prvak Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), ki je v torek zasedel drugo mesto. Tudi Španec Mas (Movistar) po Vuelti stopnjuje formo, medtem ko utegne visoko poseči tudi Britanec Simon Yates (Jayco-AlUla).

Njegov brat dvojček Adam Yates bo v Pogačarjevi ekipi glavni pomočnik, hkrati pa imajo emirati z njim alternativno taktiko. Rogličevo moštvo v soboto ne bo tako zvezdniško kot na Vuelti, saj bosta manjkala zmagovalec Vuelte Američan Sepp Kuss in Danec Jonas Vigegaard, najboljši letos na Touru, ki pa tako ali tako ne igrata pomembne vloge na enodnevnih klasikah.

Thibaut Pinot | Avtor: Profimedia Profimedia

Po Lombardiji bo dirkal Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki se po tej sezoni poslavlja od poklicnega kolesarstva. Med skritimi favoriti so še Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroen), Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious) in Rus Aleksander Vlasov, najverjetneje Rogličev moštveni kolega v letu 2024 pri Bori.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:56 05.oktober 2023.

    Če se bosta šla taktiko kot zadnji dirki, potem nima ne eden ne drugi šans, še posebno glede na precej močnejšo konkurenco, kot sta jo imela na prvih dveh dirkah.

Sorodne novice