Šport > Kolesarstvo
491 ogledov

Padel, a vseeno osvojil skupno zmago, odličen tudi mladi Slovenec

Orluis Aular Profimedia
Aular kljub padcu zmagovalec dirke po Hrvaški, Glivar v Zagrebu tretji.

Venezuelski kolesar Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA) je kljub padcu v zaključku zadnje etape od Samobora do Zagreba (157,5 km) zmagovalec skupnega seštevka dirke po Hrvaški, ki spada v drugi rang svetovnega kolesarstva. Zadnjo etapo je dobil Novozelandec Campbell Stewart, najboljši Slovenec je bil Gal Glivar (Adria Mobil) na tretjem mestu.

V deseterici je etapo končal še Matevž Govekar (Bahrain Victorious), medtem ko je 12. mesto zasedel Tilen Finkšt (Adria Mobil).

Ogromno dela je v zaključku etape opravila ekipa Bahraina Victoriousa z obema slovenskima predstavnikoma, Matejem Mohoričem in Govekarjem. Je pa na levi strani sprinterskega vlaka Bahraina grdo padel Aular in ostal brez boja za etapno zmago.

Vseeno pa je zaradi pravila zadnjih treh kilometrov v ravninskih etapah Venezuelec ostal na prvem mestu v skupnem seštevku, potem ko nihče od treh njegovih najbližjih tekmecev ni osvojil deset bonifikacijskih sekund za zmago v etapi.

Ta je pripadla 25-letnemu Stewartu (Jayco-AlUla), ki je bil hitrejši od Norvežana Alexandra Kristoffa (Uno-X Pro). Tretji je bil 21-letni Glivar, ki je bil tudi najboljši Slovenec v skupnem seštevku. Govekarja je v zaključku nekoliko ustavil prav padec Aularja.

Za 26-letnega Venezuelca, ki je nase opozoril predvsem na letošnji dirki po Španiji, skupna zmaga po Hrvaški predstavlja uspeh kariere. Skupaj ima sedem zmag. V zadnjih letih je bil dvakrat državni prvak na cesti, trikrat pa je bil v domovini najboljši še v vožnji na čas.

Na letošnji hrvaški pentlji je dobil sobotno peto etapo od Crikvenice do Ozalja, v skupnem seštevku pa Kristoffa prehitel za tri, Britanca Ethana Hayterja pa za sedem sekund.

Dirka po Hrvaški | Avtor: Twitter Twitter

Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je bil Gal Glivar (Adria Mobil), ki je zasedel peto mesto z zaostankom 13 sekund. V razvrstitvi mladih kolesarjev je bil 21-letni Glivar drugi za ameriškim vrstnikom Magnusom Sheffieldom (Ineos Grenadiers). Zaostal je štiri sekunde.

Edino slovensko etapno zmago je na šestdnevni dirki zabeležil Mohorič v četrti etapi, potem ko je dobil sprint manjše skupine navkreber do Labina. Možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku je 28-letnik iz Podblice pri Kranju in branilec lanske zmage izgubil zaradi množičnega padca v prvi etapi, ko je zaostal 48 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice