Šport > Kolesarstvo
2084 ogledov

Roglič in Pogačar obračunala za zmago na prestižni klasiki

Primož Roglič in Tadej Pogačar Twitter
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagal na prestižni enodnevni dirki po Emiliji, potem ko je v samem zaključku strl Tadeja Pogačarja.

Slovenska kolesarska zvezdnika Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se izkazala na 106. dirki po Emiliji. Dobre 204 kilometre dolgo preizkušnjo med Carpijem in San Luco je dobil član Jumbo Visme za svojo 80. zmago v karieri. Pogačar (Uae Team Emirates) je bil na koncu drugi, za svojim rojakom je zaostal za sekundo.

Glavnina je že več kot 10 kilometrov pred ciljem ujela zadnje ubežnike, pozneje pa se je v ospredju izoblikovala skupina osmih favoriziranih kolesarjev, ki so nato v precej taktičnem boju na brutalno zahtevnem ciljnem vzponu obračunali med sabo za zmago.

Dirka po Emiliji | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekaj časa je oster tempo narekoval Pogačar, ko pa je nekoliko pospešil, sta mu lahko sprva sledila le Richard Carapaz in Roglič. Toda ritem se je nato umiril, ostali najmočnejši kolesarji pa so uspeli priključiti vodilni trojici.

Odločneje pa je nekaj sto metrov pred ciljem napadel prav zmagovalec te dirke 2019 in 2021 Roglič, ki se je uspel otresti tudi Pogačarja in si nabrati dovolj prednosti, da je mirno in z dvignjenima rokama prečkal ciljno črto.

S sekundo zaostanka sta si stopničke prikolesarila še Pogačar in Britanec Simon Yates (Jayco Alula), ki se je tekom etape celo znašel na tleh, a je uspel ujeti glavnino in se na koncu celo boriti za zmago.

Med osmerico najmočnejših, ki se je vse do zadnjih metrov borila za zmago, so končali še Enric Mas (Movistar), Kanadčan Michael Woods (Israel - Premier Tech), Rus Aleksander Vlasov (Bora - hansgrohe) Ekvadorec Carapaz (EF Education-EasyPost) in domačin Giulio Ciccone (Lidl-Trek).

"Dirka je legendarna. Rad imam vzpon na San Luco. Zmago posvečam družini, ki me vedno podpira, v dobrih in predvsem slabih časih. Danes je sicer ni tu, ampak čutim podporo," je po dirki organizatorjem dejal Roglič, ki se tako na najlepši način poslavlja od Jumbo-Visme, potem ko je pred začetkom dirke sporočil novico, da bo po koncu sezone zapustil ekipo.

Primož Roglič Zdaj tudi uradno Šport Ugibanj je konec, Roglič se je odločil: "Lahko potrdim, da ..."

Za Rogliča je sicer to bila že tretja zmaga na Giru dell'Emilii v njegovem četrtem nastopu. Premagan je bil zgolj ob svojem prvem nastopu leta 2018, ko je končal na sedmem mestu. Pogačar pa ima zaenkrat še neporavnane račune z omenjeno dirko, saj je na njej nastopil tretjič in še drugič osvojil drugo mesto, potem ko ga je lani premagal zgolj Mas. Leta 2021 dirke ni končal.

Roglič, ki je tokrat nastopil šele na svoji prvi letošnji enodnevni dirki, nadaljuje svoj neverjeten niz, saj je letos dobil čisto vse dirke, katerih se je udeležil, z izjemo Vuelte, katero je po navodilih iz moštva končal na tretjem mestu in se ni smel boriti za zmago. Pred tem je dobil še dirke Tirreno-Adriatico, po Kataloniji, po Italiji in po Burgosu. Temu je v letošnji sezoni dodal še deset etapnih zmag.

Primož Roglič Veliko presenečenje Šport Bomba! Je to Rogličeva nova ekipa? Primož opažen v njenih prostorih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • francek 20:52 30.september 2023.

    BRAVO PRIMOŽ,

  • Ender3 17:57 30.september 2023.

    To je bilo vredno videti . Moč v glavi in nogah..Ne pa bedni motoGP.

Sorodne novice