Šport > Kolesarstvo
2326 ogledov

Kolesarstvo s slabim trendom, krivda tudi pri Jumbo-Vismi

Michel Hessmann Profimedia
Vse več dopinških prekrškov.

Kolesarski šport je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in v prvem desetletju novega zaznamoval doping, najvidnejši predstavnik razvejanje uporabe nedovoljenih sredstev je bil Američan Lance Armstrong, ki so mu kasneje odvzeli vseh sedem zmag na dirki po Franciji.

V naslednjem desetletju in pol so se z uvedbo bioloških potnih listov razmere v kolesarstvu precej spremenile, a se zdaj znova pojavlja zaskrbljujoči trend. Na to opozarjajo pri gibanju za kredibilno kolesarstvo MPCC (Mouvement pour un cyclisme crédible). V letu 2023 so zabeležili 17 dopinških kršitev med elitnimi kolesarji.

"Prvič v štirih letih se je zgodilo, da imamo v kratkem obdobju toliko primerov jemanja nedovoljenih poživil na najvišji ravni. Leta 2019 je bilo takšnih primerov le pet," je sporočil MPCC.  

Na ravni moške svetovne serije so sicer 'grešili' štirje kolesarji: Alex Baudin (AG2R Citroën), Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck), Miguel Angel Lopez (Astana, zdaj Team Medellin - EPM) in Michel Hessmann (Jumbo-Visma).

Pozitiven primer slednjega je v svoji kolumni sicer pred dnevi komentiral tudi prvi mož nizozemske ekipe Richard Plugge, ki se zaveda, da Nemčev pozitiven test meče slabo luč na celotno ekipo Jumbo-Visma, še zlasti v obdobju, ko je ta osvojila vse tri tritedenske dirke. "To je bil črn dan. Prvič v desetih letih smo prejeli novico, da je kolesar naše ekipe oddal pozitiven test," se je spomnil Plugge in dodal: "Pogledati se moramo v ogledalo in se vprašati, če smo naredili dovolj, da bi to preprečili."

Skupno je bilo v prvih osmih mesecih leta 2023 'ujetih' tudi šest kolesarjev kontinentalnih moštev.

Med 'prekrškarji' je bilo sicer 14 cestnih kolesarjev, dva kolesarja z velodromov in en gorski kolesar. Glede na spol je po dopingu poseglo 14 moških in tri ženske.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice