Šport > Kolesarstvo
12388 ogledov

Šok! Glavni slovenski up odpovedal evropsko prvenstvo, to je razlog

Luka Mezgec Profimedia
Luka Mezgec bi moral biti glavni slovenski up na evropskem prvenstvu na Nizozemskem, a je tako kot Matevž Govekar odpovedal svoj nastop.

V sredo se bo v nizozemskem Drentheju začelo 29. evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Na njem bi moral biti glavni slovenski adut v članski konkurenci Luka Mezgec, a je zaradi spremenjenega programa nastop zavrnil. Od najboljših kolesarjev tako selektor Uroš Murn v ekipi ne bo imel niti enega kolesarja iz svetovne serije, potem ko je v telefonskem pogovoru za STA potrdil, da tam ne bo niti Mezgeca niti Matevža Govekarja, ki je nedavno dirkal po Španiji. Odsotni bodo tudi največji zvezdniki, Tadej Pogačar, Primož Roglič in Matej Mohorič.

Med potrjenimi za nastop na cestni dirki članov bo torej le šesterica, in sicer Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Jaka Primožič, Anže Skok, Kristijan Koren in Mihael Štajnar. V vožnji na čas Slovencev ne bo na startu. Bo pa v kronometru zelo močna konkurenca v lovu na kolajne. Med drugimi bodo nastopili Italijan Filippo Ganna, Belgijec Wout Van Aert, mladi Britanec Joshua Tarling ter Švicarja Stefan Küng in Stefan Bissegger, sicer branilec lanske zmage.

Favoriti na cestni dirki s precej ravninsko traso (199,8 km) z nekaj krajšimi klanci bodo predvsem številni odlični sprinterji, na čelu z domačinom Olavom Kooijem, Dancem Madsom Pedersenom, Belgijcema Van Aertom in Arnaudom De Liejem, Italijanom Albertom Dainesejem, Francozom Christophom Laportom ter Norvežanom Alexandrom Kristoffom. Naslova ne bo branil Nizozemec Fabio Jakobsen.

Mezgec je lani v Münchnu zasedel šesto mesto, kar je bila tretja najboljša slovenska uvrstitev. Pogačar in Mezgec sta bila v Trentinu 2021 in Herningu 2017 peta, edino preostalo uvrstitev v najboljši deseterici ima Mezgec še iz Alkmaarja 2019, ko je bil osmi.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija člansko medaljo na EP še čaka, dirke med elito pa potekajo šele od leta 2016. Skupaj je slovensko kolesarstvo osvojilo 11 kolajn v mlajših kategorijah. Med mlajšimi člani sta zlato na cestni dirki osvojila Zoran Klemenčič leta 1998 ter Jan Tratnik 2012, med mladinci pa je bil prav tako na cestni dirki pred 13 leti najboljši Blaž Bogataj.

Pri ženskah bo konkurenca še močnejša, saj bodo nastopile vse najboljše Evropejke z izjemo nedavno upokojene Nizozemke Annemiek van Vleuten. Nastopile bodo Belgijka Lotte Kopecky, Danka Cecilie Uttrup Ludwig, Francozinja Juliette Labous, Nemka Liane Lippert, Italijanka Elisa Longo Borghini, Poljakinja Kasia Niewiadoma, Švicarka Marlen Reusser ter prvi favoritinji, domačinki Demi Vollering in aktualna evropska prvakinja Lorena Wiebes.

Tako kot slovenska moška reprezentanca ne bo izpolnila kvote osmih nastopajočih, bodo tudi pri ženskah na seznamu le tri tekmovalke, čeprav ima Slovenija kvoto štirih. Na startu bodo predvidoma Eugenia Bujak, Urša Pintar in Špela Kern. Bujak, ki od leta 2018 zastopa slovenske barve, ima najboljše slovenske uvrstitve v članski konkurenci. Dvakrat je bila 13. na cestni preizkušnji (Trentino 2021, Glasgow 2018), sedma pa je bila v Glasgowu še v vožnji na čas.

Eugenia Bujak | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Potek prvenstva

V sredo se bo prvenstvo začelo z vožnjami na čas v vseh starostnih kategorijah. Med mladinkami so med prijavljenimi Sara Pestotnik, Ema Podberšič, Eva Potočnik, Neža Zupanič in Dominika Štrukelj, pri mladincih pa Jaka Marolt, Anže Ravbar in Erazem Valjavec.

Reprezentanco mlajših članic bo v kronometru predvidoma zastopala le Nika Bobnar, mlajših članov pa ne bo. Med članicami bo v vožnji na čas dejavna Bujak. Članice bodo nastopale od 14.30, člani pa od 16.15. V mešanem ekipnem kronometru bodo v četrtek Slovenci na startu le v mlajši kategoriji, nastopili bodo Marolt, Ravbar, Valjavec ter Pestotnik, Podberšič in Potočnik.

V petek ob 9.30 bo na vrsti cestna dirka mlajših članov, na startu so predvideni Gal Glivar, Boštjan Murn, Aljaž Turk in Luka Ziherl, pri mlajših članicah, ki bodo začele ob 14.30, pa Bobnar, Špela Colnar, Pija Galof, Tjaša Sušnik in Hana Žumer.

V soboto bosta ob 9. uri oziroma 13.45 na vrsti dirki mladincev in članic. Slovenijo bodo na prvi predvidoma zastopali deveti s SP Žak Eržen, isti trije s kronometra mladincev ter Marcel Gladek, Jakob Omrzel, Nejc Peterlin in Marcel Skok.

V nedeljo se bo program EP končal s cestno preizkušnjo mladink, ki bo ob 9. uri, ter moško člansko preizkušnjo, ki se bo začela ob 12.15. Pri mladinkah bo na startu istih pet tekmovalk kot v vožnji na čas.

 

* Spored 29. EP v kolesarstvu:
- sreda, 20. september:
09.00 vožnja na čas, mladinke (20,6 km)
10.25 vožnja na čas, mladinci (20,6 km)
12.00 vožnja na čas, mlajše članice (20,6 km)
13.05 vožnja na čas, mlajši člani (20,6 km)
14.30 vožnja na čas, članice (29,5 km)
16.15 vožnja na čas, člani (29,5 km)

- četrtek, 21. september:
12.45 vožnja na čas, mešane ekipe, mladinci in mladinke (38,4 km)
15.30 vožnja na čas, mešane ekipe, člani in članice (38,4 km)

- petek, 22. september:
09.30 cestna dirka, mlajši člani (136,5 km)
14.30 cestna dirka, mlajše članice (108 km)

- sobota, 23. september:
09.00 cestna dirka, mladinci (111 km)
13.45 cestna dirka, članice (131,3 km)

- nedelja, 24. september:
09.00 cestna dirka, mladinke (69 km)
12.15 cestna dirka, člani (199,8 km)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice