Šport > Kolesarstvo
11760 ogledov

Kuss o borbi znotraj Jumba: "Razumem Primoža, toda zaslužil sem si zmago"

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard Profimedia
Američan je spregovoril o borbi s Primožem in Jonasom znotraj Jumbo-Visme ter zakaj je prepričan, da si je zaslužil zmago na letošnji Vuelti.

Sepp Kuss je v nedeljo zmagoslavno prikolesaril v Madrid, potem ko sta ga tudi najnevarnejša tekmeca in moštvena kolega Jonas Vingegaard in Primož Roglič sprejela za končnega zmagovalca španske pentlje. Kuss si je namreč z uspešnim pobegom na šesti etapi s ciljem na Javalambre privozil tri minute prednosti, katerih njegova moštvena kolega v naslednjih treh tednih nista uspela izničiti.

Kuss je po osmi etapi prevzel rdečo majico in jo zahvaljujoč kronometru svojega življenja in na novo odkriti konstantnosti v gorah uspel zadržati vse do Madrida. "Mislim, da sem si zaslužil zmago na Vuelti," je v intervjuju za slovito Marco po koncu dirke izjavil novi zmagovalec velikih tritedenskih dirk.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vem, da sem se znašel v tej situaciji po spletu okoliščin, toda vse od takrat sem dokazal, da lahko odvozim dober kronometer in se vzpenjam z najboljšimi hribolazci sveta, čeprav je bila to že tretja moja velika tritedenska dirka v tem letu. Mislim, da sem si popolnoma zaslužil zmago na letošnji Vuelti, obenem pa se moram zahvaliti svojim moštvenim kolegom, da so se postavili v mojo kožo."

Kuss, Jumbo-Visma in ves kolesarski svet po etapi s ciljem na Javalambre seveda niso pričakovali, da bo Američan zadržal rdečo majico vse do cilja. V preteklosti je v vlogi pomočnika že neštetokrat dokazal, da spada med najboljše hribolazce, a je vedno tekom velikih tritedenskih dirk utrpel vsaj en zelo slab dan, zaradi česar se ni nikoli nanj resno računalo kot na kapetana svoje ekipe, saj preprosto ni bil dovolj zanesljiv. Toda po 13. etapi s ciljem na Tourmalet, ko je povsem odpovedal Remco Evenepoel, je postalo praktično jasno, da bo zmagovalec letošnje dirke po Španiji prišel iz vrst Jumbo-Visme. Vprašanje je le bilo, komu bo pripadla ta čast.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nismo vedeli, kako dolgo bom zdržal, tako fizično kot mentalno, saj bila to zame čisto neka nova izkušnja, ko sem kar naenkrat vodil na dirki. Toda vse od trenutka, ko sem prevzel vodstvo, sem se počutil tako močno, da sem verjel, da ne bom izgubil majice," je pojasnil Kuss, kateremu sta se na koncu na stopničkah pridružila oba moštvena kolega, čeprav je dolgo viselo v zraku vprašanje, kateri "Jumbovec" bo stopil na katero stopničko. Na koncu je bila hierarhija znotraj ekipe določena šele po kontroverzni etapi s ciljem na Angliru, ko sta Primož in Jonas napadla Kussa, čeprav je ta nosil rdečo majico, katero je za vsega osem sekund uspel obdržati tudi po etapi.

Po koncu etape sta Roglič in Vingegaard skupaj z Jumbo-Vismo naletela na številne kritike, Nizozemci pa so se odločili, da do konca dirke podprejo Kussa in naročijo svojima kapetanoma z začetka dirke, da se podredita Američanu. Oba sta kot prava šampiona sprejela svoji novi vlogi, čeprav je Roglič kot pravi tekmovalec in zmagovalec izjavil, da mu ni lahko odreči se osebnim ambicijam, a da je pripravljen sprejeti vlogo in voziti za Kussa.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Po koncu etape je preko televizije resnično vse dogajanje izgledalo precej grdo. Pred tem nismo vedeli, da bomo izmed vseh kolesarjev na driki ravno mi trije najmočnejši in to je zakompliciralo zadeve, saj po navadi vam niso največji rivali ravno vaši sotekmovalci."

Kuss je razkril, da je imela ekipa prvi resni sestanek glede vlog vseh treh kolesarjev pred 16. etapo, a da so se odločili, da imajo vsi trije pravico se boriti za vlogo vodje. Prav tako Kuss vztraja, da je ves čas tekmoval s svojima bivšima kapetanoma, ne pa se boril z njima. "Želeli smo tekmovati proti našim rivalom, ko pa nismo imeli več tekmecev, je postalo komplicirano. Zame je bilo zelo težko, da bi naravnost rekel, 'želim si, da stvari tako potekajo'. Na prvem sestanku smo morali počakati, da vidimo, kaj Primož in Jonas pravita na celotno zadevo in kako si želita dirkati."

"Razumem Primoževo pozicijo. Za Vuelto se je pripravljal zadnjo polovico leta. Na dirko je prišel v odlični formi, imel je za sabo popolno dirko in bi si zaslužil, da se vsaj trudi boriti za zmago. Jonas je že zmagal na dveh Tourih in Vuelta je bila priložnost za nov uspeh. Je rojeni zmagovalec. Znašel sem se sredi, ne bi rekel rivalstva, temveč tekmovanja."

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Kuss je do sedaj ves čas imel vlogo ključnega pomočnika na največjih dirkah na svetu, zdaj, ko je "po nesreči" zmagal Vuelto, pa bi se stvari lahko obrnile. Pogodba z Jumbo-Vismo ga veže do konca sezone 2024, v primeru, da mu Nizozemci ne morejo zagotoviti vloge kapetana, pa Američanu ne bo manjkalo ekip, ki bi si ga želele v svojih vrstah.

Toda Kuss ostaja zadovoljen s svojo vlogo pomočnika. "Spoznal sem, da sem sposoben slaviti na velikih tritedenskih dirkah, da sem lahko konstantno dober na vseh etapah, toda zdaj se še bolj kot prej zavedam, kako težko je biti kapetan ekipe. Še vedno mi je všeč moja vloga pomočnika, ker se lahko med dirko spočijem in nekoliko izklopim. Po tej Vuelti pa sem bolj fizično in mentalno izčrpan, kot kdajkoli prej," je zaključil presenetljivi zmagovalec letošnje Vuelte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 15:55 19.september 2023.

    Kot smo na letošnj Vuelti še enkrat spoznali je kolesarstvo najbolj nepošten in nepravičen šport! Zakaj se je Primož moral podrediti Kussu, če bi pa recimo z lahkoto zmagal in to četrtič kar bi bil velik dosežek ampak pri Jumbo ...prikaži več so sami uničevalci sanj!

  • fuckZ24 08:30 19.september 2023.

    Še nikoli ni nobena ekipa tako dominirala na kolesarski sceni. Niti Sky, zdajšnji Ineos, v najboljših časih.

Sorodne novice