Šport > Kolesarstvo
16860 ogledov

Legendarni Slovenec obsodil potezo Rogliča in Jonasa: "Tega se ne počne!"

Bogdan Fink Saša Despot
Bogdan Fink se sicer ne strinja z nekaterimi potezami znotraj Jumbo-Visme, a poudarja, da se tako uspešne ekipe pač ne more kritizirati.

Direktor kolesarske dirke po Sloveniji Bogdan Fink je v pogovoru za STA dejal, da ekipe, ki zasede prva tri mesta v seštevku tritedenske pentlje in osvoji še obe preostali v zgodovinski sezoni, ni moč kritizirati. Trenutno Jumbo-Vismi, pri kateri odlično dirka tudi slovenski as Primož Roglič, uspeva vse, a je prepričan, da konkurenca ne spi.

Enainpetdesetletni nekdanji kolesar je kot glavna dejavnika za prevlado nizozemske zasedbe izpostavil tehniko in odlične kolesarje. "Skupno so še vedno drugi na svetovni lestvici za UAE Team Emirates. To je edino, kar jim še manjka. So pa res prevladujoči na tritedenskih dirkah. Našli so odlične kolesarje, kje pa delajo razliko? Če bi to vedeli, bi jih tudi v drugih ekipah skušali posnemati."

Bogdan Fink | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Razlika po njegovem mnenju nastaja pri pripravah, treningih in predvsem v tehniki, predvsem pri aerodinamiki. Z zmagami in prevlado pride še miselnost, je prepričan Fink, ki je podrobno spremljal dirko, na kateri so prva tri mesta zasedli zmagovalec Američan Sepp Kuss, drugouvrščeni danski as Jonas Vingegaard (+0:17) in Roglič, ki je bil tretji z zaostankom 1:08 minute.

Kljub številnim kritikam na način njihovega dirkanja v zadnjem tednu, tako uspešne ekipe ni moč kritizirati, pravi. Že v prvem tednu so po taktično brezhibni šesti etapi v odličen položaj spravili še tretjega kolesarja. Dodaja pa, da je kasneje zadeva medijsko eskalirala.

"Svojega moštvenega kolega se ne napada. To se ne počne, še posebej, ker je bil Kuss do takrat zelo konstanten in ni kazal nobene šibkosti. Glede na konfiguracijo trase, ki se je obetala do konca dirke z ogromno strmimi vzponi, sem bil prepričan, da bo to zdržal," je opisal predstave 29-letnega Američana iz Duranga v zvezni državi Kolorado.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Je pa dodal, da so se hitro začele kazati razpoke v ekipi. "V 16. etapi, ki bi morala pripasti Rogliču, je napadel Vingegaard in obrnil ploščo ter pridobil odločilno prednost proti Rogliču in se približal Kussu," je začel Fink.

"Takrat se je videlo, da se nekaj dogaja, da tudi športni direktorji nimajo vsega pod nadzorom. To se je dan kasneje ponovilo na Angliruju, ko je Kuss ostal sam. Normalno je, da se svojega sotekmovalca ne napada. To je bila čudna zadeva. Verjamem, da je bilo pestro v avtobusu, hotelu, pred in po teh etapah," je prepričan Fink, a dodal, da so notranja trenja rešili diplomatsko.

Direktorja slovenske pentlje so zmotile tudi Vingegaardove besede. "Vingegaard je bil modro tiho. Hkrati drži, da je napadal Kussa, istočasno pa izjavil, da bi rad videl zmagati Kussa. To je povsem kontradiktorno."

Bogdan Fink | Avtor: Saša Despot Saša Despot
O Rogličevi usodi v ekipi ni želel pretirano razpredati. Vse bo pokazal čas, na dirki pa se je pokazalo, da je vse skupaj: "čisti profesionalizem, v katerem ni čustev. Vprašanje je, ali bodo vsi trije ostali v tej ekipi. Zaupanje je načeto."

"Mi se pogovarjamo samo o Primožu, ampak dejstvo je, da imajo res odlično ekipo. Imajo Wouta van Aerta, Vingegaarda, Kussa, Rogliča in še mladega domačega sprinterja Olava Kooija. Vsem, ki jih pripeljejo, uspe. Recept za najboljšo ekipo vedo zgolj oni, sicer bi jih posnemale tudi ostale ekipe, ki zdaj ne morejo zraven. Oni so tako dominantni, kot ni bila še nikoli nobena ekipa. Redko prepuščajo drobtinice," je dodal Fink.

Pravi, da kolesarjenje ne postaja dolgočasno ter se navezal na Vingegaarda ter še enega slovenskega asa Tadeja Pogačarja. "Pogačar je dvakrat zmagal Tour, Vingegaard prav tako. Oba sta slavila na podobna načina. Rezultat je 2:2. Pogačar je prvi kolesar na lestvici, letos je zmagal tako rekoč vse. Odlična sezona, potem pa je prišla poškodba roke. Prepričan sem, da bodo prišli mladi fantje in bo krog še širši. V tem trenutku je res Vingegaard najmočnejši, a ne moremo reči, da bo drugo leto zmagal na dirki po Franciji," ob koncu dodaja slovenski kolesarski funkcionar.

"Tukaj je veliko odvisno od Jumbo-Visme, kaj bo naredila naprej. Mogoče je to njihov vrhunec. To ni uspelo še nikomur. Koga bodo zadržali? Bodo vse ali bodo prišli novi? Vedno bo konkurenca znotraj ekipe in tudi pri drugih. Sem optimist. Mogoče bodo nadaljevali v tej smeri, mogoče pa je to začetek konca, saj so dosegli maksimum. Učili so nas, da se kolo vedno vrti, včasih je ventilček gor, včasih dol," se razburljivih sezon s slovenskimi kolesarji na vrhu nadeja 51-letni Fink.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Vladimir Mahnič 13:12 21.september 2023.

    JV je uničila spektakel. Dogovor kdo mora zmagati ni šport! Kakšen smisel ima gledati 3-4 ure če nekdo ne sme poskušati zmagati.

  • popokatopetl 10:06 20.september 2023.

    "V 16. etapi, ki bi morala pripasti Rogliču" --- Čak a nisi glih mal prej rekel da se moštvenega kolega v rdeči majci ne napada? Če bi takrat po moštveni komandi sam pobegnil R namesto V bi bil čist isti ...prikaži veči šmorn. Drugače bi bilo le če bi (so?) dejansko imeli vsi trije proste roke da gonijo kolkr morejo in bi imeli pri roki četrtega pomočnika za rdečo majico.

  • Fertajler 09:47 20.september 2023.

    JV je kar pogosto v zavetju drugih ekip plavala, na koncu pa je Sepp Kuss rezal zrak Rogli, no sedaj je pa ta kos kruha zase vzel. Zasluženo!

Sorodne novice