Šport > Kolesarstvo
31306 ogledov

Noro, med zadnjo etapo Vuelte odkrili Vingegaardovo šibko točko

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard Profimedia
Jonas Vingegaard je poskrbel za precej smeha po socialnih omrežjih, mnogi pa se šalijo, da je škoda, da se Dančeve šibke točke ne da izkoristiti med dirko. Pa se je res ne da?

Tako kot ima Primož Roglič za sabo neverjetno zgodbo, kako se je iz nekdanjega izjemno nadarjenega smučarskega skakalca prelevil v enega izmed najboljših kolesarjev vseh časov, je fascinantna tudi zgodba njegovega moštvenega kolega in rivala Jonasa Vingegaarda, ki ni v mlajših kategorijah dosegal nobenih omembe vrednih uspehov, preden ga je odkrila Jumbo-Visma, pa si je kruh služil celo v tovarni predelovalnici rib.

Toda Jumbo-Visma je v mladem Dancu videla izjemen potencial in leta 2019 se je takrat 22-letni Jonas pridružil eni najmočnejših ekip na svetu in vse ostalo je bila zgodovina. Vingegaard se je v naslednjih letih izoblikoval v verjetno kar najboljšega kolesarja za velike tritedenske dirke, saj je ob svojih treh nastopih na Touru kar dvakrat dobil največjo dirko na svetu, enkrat pa je bil drugi, le za večnim tekmecem Tadejem Pogačarjem.

Z dirke po Franciji ima tudi tri etapne zmage ter majico za najboljšega hribolazca, ob svojih dveh nastopih na Vuelti pa je prvič leta 2020 pomagal Primožu Rogliču do skupne zmage, medtem ko je letošnjo dirko končal na drugem mestu v skupnem seštevku in z dvema etapnima zmagama.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Da gre za enega najboljših kolesarjev sveta je dokazal tudi z drugimi fantastičnimi nastopi na etapnih dirkah, saj je v svoji karieri dosegel že 27 profesionalnih zmag, od tega pa le ena ni prišla z etapnih dirk. Jonas je med drugim slavil tudi skupno zmago na kriteriju Dauphine, dirki po Baskiji in dirki Gran Camino, medtem ko ima z omenjenih dirk ter še številnih drugih mnoge etapne zmage.

A kot smo že omenili, je Jonas skorajda vse svoje zmage dosegel na etapnih dirkah, medtem ko ima v celotni svoji karieri le eno zmago z enodnevnih klasik, ko je leta 2022 dobil francosko klasiko La Drome, pa še slednja je bila pisana na kožo hribolazcem. Iz vsega tega lahko potegnemo zaključek, da je Danec preprosto nepremagljiv v gorah, medtem ko je na drugih terenih v preteklosti že pokazal šibkost.

Tako je recimo svetovni splet nasmejal posnetek z zadnje etape dirke po Španiji, ko se je celotna Jumbo-Visma veselila zgodovinske trojne zmage, Jonas pa je zadnjo etapo močno trpel, saj je moral ob poziranju za fotografe večji del etape prevoziti brez uporabe rok, kar mu je za razliko od sotekmovalcev povzročalo velike težave. "Jonas Vingegaard je kolesar mnogih talentov ... A vožnja brez rok očitno ni ena izmed njih," so se po etapi pošalili pri Eurosportu.

A čeprav je bilo vse skupaj zapisano v šali, mnogi pa so se po socialnih omrežjih šalili, da so končno odkrili Vingegaardovo šibko točko, a na žalost ne vedo, kako jo izkoristiti na velikih tritedenskih, vse skupaj vendarle ni tako nedolžno. Jonas, ki blesti v gorah, je znova dokazal, da je nadzorovanje kolesa ena izmed njegovih redkih šibkosti. In morda bi Pogačar in podobni konkurenti lahko v prihodnosti poizkusili izkoristiti ravno to šibkost.

Seveda s tem ne mislimo, da naj prisilijo Jonasa, naj vozi brez rok, pač pa da nanj preprosto pritisnejo na drugih terenih. Peresno lahki Danec, ki ima težave z nadzorom kolesa in je precej slabše tehnično podkovan, bi tako lahko še kako trpel v ravninskih etapah, kjer bo prisoten veter, ali na etapah, ki spominjajo na spomladanske klasike.

Morda je ravno na podobnih etapah priložnost za našega Tadeja, da prizadane Dancu odločilen udarec. Glede na to, kako dominanten je Danec zadnji dve leti v gorah, je morda ravno to pravi način ... Ali pa naj ga, tako kot se šalijo uporabniki Twitterja, preprosto prisili, da vozi brez rok. Jonasova šibka točka je namreč priplavala na površje!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Igor Jurše 08:54 20.september 2023.

    Mogoče bi mu nastavljali kopice sena na pot.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:04 19.september 2023.

    Koliko pa je bilo še do cilja, ker manjkali so mm, da bi s kolesa sklatil Seppa Kussa!?

  • fuckZ24 20:36 19.september 2023.

    Na giru, ki je bolj zgodaj in so temperature včasih hudo nizke, pride prav, če si lahko vetrovko slečeš/oblečeš med vožnjo. Če bi se moral Jonas zaradi tega ustaviti, bi izgubil na cajtu. Ali celo padel.

Sorodne novice