Šport > Kolesarstvo
8965 ogledov

Grozljiva nesreča prvega favorita evropskega prvenstva, čelada ga je rešila

Stefan Küng Profimedia
Prvi favorit vožnje na čas je kronometer na evropskem prvenstvu končal ves okrvavljen ter s presekano čelado, ki ga je obvarovala pred najhujšim.

S kronometrskimi preizkušnjami se je v sredo v Emmnu na Nizozemskem začelo evropsko kolesarsko prvenstvo. V članski konkurenci je Slovenijo zastopala le Eugenia Bujak, ki je na 29,8 kilometra dolgi progi zasedla vrhunsko osmo mesto. To je v ženski konkurenci druga najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih, leta 2018 je bila Bujak že sedma.

Eugenia Bujak EP v kolesarstvu Šport Eugenia Bujak osma v kronometru

Pri moških, pri katerih Slovenija ni imela predstavnika, je zmagal mladi in nadarjeni britanski as, tretji že na letošnjem svetovnem prvenstvu, Joshua Tarling. Na ravninski progi je po dobrih 29 kilometrih Švicarja Stefana Bissigerja, sicer branilca naslova, premagal za kar 42 sekund, še sekundo več je zaostal belgijski šampion Wout van Aert. Četrti je bil Danec Mikkel Bjerg, peti pa Italijan Luca Cattaneo.

Šele na enajstem mestu pa je preizkušnjo končal prvi favorit evropskega prvenstva in dvakratni evropski prvak Stefan Küng, ki se je ob zožanju ceste grozljivo zaletel v ograjo in utrpel hudo nesrečo. Švicarski specialist za vožnjo na čas se je tako kot večina tekmovalcev boril z vetrom v prsi, zaradi večje aerodinamičnosti pa je imel glavo skoraj ves čas sklonjeno. Tako ni opazil ograje, ki je bila čez cesto postavljena diagonalno, saj je kolesarje usmerjala na desni pas. Küng je tako z nogo zapel za ograjo in grdo padel, pri tem pa utrpel hud udarec v glavo.

Švicar se je hitro pobral ter nadaljeval s preizkušnjo, še preden bi do njega prispel zdravniški avto ter poskrbel za njegove rane ter ocenil, ali je sploh sposoben nadaljevati z vožnjo, saj bi zlahka imel pretres možganov. 29-letni svetovni podprvak v vožnji na čas iz leta 2022 je tako prikolesaril vse do cilja, kjer je črto prečkal s popolnoma uničeno čelado ter ves okrvavljen. Kljub vsemu, kar se mu je zgodilo, je kronometer končal na enajstem mestu, z minuto in 29 sekundami zaostanka za zmagovalcem Tarlingom.

V ciljnem prostoru je nato Künga nemudoma oskrbela zdravniška ekipa, po opravljenih preiskavah pa so v četrtek zjutraj sporočili, da je Stefan Küng utrpel dva zloma roke, presekano ličnico in pretres možganov. Švicar tako ne bo začel četrtkove mešane vožnje na čas, v kateri so Švicarji prvi favoriti za naslov prvaka, prav tako pa je najverjetneje že končal sezono.

Stefan Küng | Avtor: Profimedia Profimedia

Želimo mu čim hitrejše okrevanje!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 13:22 21.september 2023.

    In takšne kolesarske zveze dobivajo organizacijo prvenstev !!!! So teli na zvezi mal butnjeni v glavo , veliko hujše kot Kueng . V takšno ograjo se bi vsak zaletel , ki vozi več kot 35 km/h . Kje so oznake ...prikaži več na cestišču ! Sramota !

  • Toma 12:38 21.september 2023.

    Kakšen pretres možganov?! Ti butci jih sploh nimajo!!!

Sorodne novice