Šport > Kolesarstvo
3211 ogledov

Dežurni Rogličev kritik tokrat šokiral: "Kakšno žrtvovanje je bilo to!"

Jens Voigt Profimedia
Jens Voigt, ki je bil v preteklosti pogosto kritičen do našega šampiona Primoža Rogliča, je pohvalil Slovenca zaradi njegove nesebične poteze na Vuelti.

Jumbo-Visma je na pred kratkim končani Vuelti spisala zgodovino. Ne le, da je zasedla vsa tri mesta na stopničkah španske pentlje, temveč je postala tudi prva ekipa v zgodovini, ki ji je uspelo v istem letu slaviti na vseh treth velikih tritedenskih dirkah. Še več, to ji je uspelo s kar tremi različnimi kolesarji, potem ko je Američan Sepp Kuss na dirki po Španiji slavil največjo zmago svoje kariere. A vprašanje, kako bi se vse skupaj razpletlo, če se ne bi v zadnjih etapah njegova moštvena kolega in kapetana odločila, da se nehata boriti za skupno zmago in podpreta svojega zvestega pomočnika.

Celo nekdanji odlični nemški kolesar Jens Voigt, ki pa je v preteklosti že večkrat kritiziral našega šampiona Primoža Rogliča ter minulo poletje celo izjavil, da Slovenec v svojhi karieri zagotovo ne bo osvojil več nobene izmed velikih treh dirk, se je tokrat postavil na Rogličevo stran ter ga skupaj z Jonasom Vingegaardom pohvalil za njuno žrtvovanje lastnih ambicij ter nesebičnost, ki sta jo na dirki pokazala letošnja zmagovalca Gira in Toura.

Primož Roglič Strokovnjak: Šport "Roglič nikoli več ne bo osvojil tritedenske dirke"

"Vingegaard je veliki šampion, ki je ravnokar slavil na dirki po Franciji. Redko se zgodi, da se aktualni zmagovalec Toura pojavi na startu Vuelte. Toda prišel je sem z miselnostjo, da morda pa lahko še kaj osvoji do konca sezone," se je Vingegaardovega primera v pogovoru za Eurosport lotil Voigt, preden je pokomentiral še Rogličevo situacijo.

"Potem pa imamo tu Rogliča, ki je dobil dirko po Italiji in ima vse od takrat skozi celoten junij in julij v svojih mislih le Vuelto. Opravil je višinske priprave, si ogledal traso in gore, jedel urniku primerno. Vložil je veliko svoje moči, truda in časa, ko bi lahko bil z družino, da bi le slavil na Vuelti. Kajti takšen je bil načrt že mesece," je Voigt poudaril, koliko je moral Roglič žrtvovati, da je prišel na Vuelto v formi, da se je lahko boril za skupno zmago. Čeprav se na koncu ni smel več boriti. In zato mu Voigt še toliko bolj čestita.

"Od Rogliča so zahtevali ogromno, da vrže stran dva ali tri mesece trdega dela. Kajti videli smo, če bi želel, bi lahko zmagal na Vuelti. Bil bi dovolj močan za skupno zmago, če bi le napadal že prej in siloviteje. Roglič se je tako izjemno žrtvoval. Vse skupaj pa je bilo zelo dobro za imidž Jumbo-Visme ter Rogliča in Vingegaarda," je kontroverzno odločitev, da Primož in Jonas zmago prepustita svojemu pomočniku, ki se je na vseh prejšnjih dirkah žrtvoval zanju, pokomentiral Voigt.

Roglič dolgo ni smel napasti svojega ekipnega kolega, medtem ko je bil Jonas Vingegaard tisti, katerega je ekipa pošiljala v napad, da si je v skupnem seštevku privozil veliko prednost pred zasledovalci in bil v odlični poziciji, če bi slučajno Kuss v zadnjem tednu popustil. Roglič je dobil proste roke edino na etapi s ciljem na Angliru, ko sta z Jonasom Kussu odščipnila nekaj časa, a nato dobila navodila, da je dirka končana, da se morata na naslednji etapi, zadnji pravi gorski preizkušnji, podrediti svojemu ameriškemu moštvenemu kolegu.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Kako bi se počutil Michael Schumacher, če bi mu v njegovih najboljših letih naročili, da mora nekdo drug biti prvak to leto? Takšnim šampionom se je težko umakniti in narediti korak nazaj. Oba kapetana Jumbo-Visme sta naredila veliko potezo. In na koncu so vsi zmagali, še posebej kar se tiče človečnosti. To je bila odlična stvar za videz Jumbo-Visme in obeh kolesarjev," je zaključil nekdanji nosilec rumene majice na dirki po Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • fuckZ24 12:22 20.september 2023.

    Kuhinja. To me spominja na letos preminulega Franca Škerlja, ki je bil svoj čas izjemen kolesar in ki mi je pravil, kako so mu harambaše iz Beograda prepovedale, da bi ne vem več katerega leta zmagal na dirki po YU, ...prikaži več ker je bil za tisto leto za zmago predviden kolesar iz xy republike. Samo za razliko od Rogle jih je Francelj odjebal in .. zmagal. JV ima enostavno preveč dobrih kolesarjev, da ne bi šlo brez kuhinje.

Sorodne novice