Šport > Kolesarstvo
2103 ogledov

Tako so izgledali zadnji metri za novega evropskega prvaka

Anže Ravbar Profimedia
Velik uspeh slovenskega kolesarstva.

Anže Ravbar je v kategoriji mladincev postal evropski prvak. S samostojnim napadom na Col du Vamu, 48 metrov visokem umetnem hribu, se je uspel otresti tekmecev, do cilja pa uspel zadržati dve sekundi prednosti pred zasledovalci. Ti so se pomerili za srebro, najmočnejši v sprintu je bil Francoz Matys Grisel, takoj za njim pa je ciljno črto prečkal tudi Žak Eržen. Slednji je tako z bronom doponil izjemen slovenski uspeh.

Nekaj metrov po prihodu v cilj sta mlada Slovenca že lahko slavila zmago in tretje mesto.

Razburljive zadnje metre so sicer ujeli tudi nekateri gledalci in novinarji v ciljnem prostoru.

Zelo nadarjena slovenska reprezentanca pred današnjo dirko sicer ni skrivala visokih pričakovanj, skozi celotno sezono je krojila vrh dirk v pokalu narodov, manjkala je samo zmaga. In ta je prišla v najboljšem možnem trenutku.

Že od samega začetka dirke so slovenski fantje s svojim dirkanjem dali slutiti, da se lahko zgodi nekaj velikega. Na 14 km dolgem krogu je namreč zelo pomemben dober položaj in prepoznavni zeleni dresi so bili ves čas v ospredju. V četrtem krogu dirke se je zgodil edini pomemben pobeg dirke.

V begu petih kolesarjev je bil tudi Erazem Valjavec, družbo so mu delali še Italijan, Norvežan, Španec in Danec. Dva kroga pred koncem so jih tekmeci ujeli in glavnina v zadnjih kilometrih ni več razpadla. V zaključek je prišlo okoli 40 kolesarjev, ki so se na Col du Vamu udarili za zmago.

Erazem Valjavec je v odličnem položaju Ravbarja in Eržena pripeljal pod zadnji klanec, nato pa je na tlakovanem odseku 500 m pred ciljem je Ravbar vse pustil za sabo. Prednost nekaj metrov je ohranil vse do konca in z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto.

"Res sem presrečen za današnji rezultat. Končno se je celotno delo poplačalo. Za mano sta dve težki leti, ko kar nekaj stvari ni šlo po planu, a verjel sem vase in danes pokazal, česa sem zmožen. Zahvalil bi se tudi celotni ekipi, ki je vseskozi verjela in opravila super dirko. Res smo pokazali, da smo odlična reprezentanca. To je krona sezone," je bil po zmagi navdušen Ravbar.

Anže Ravbar Žak Eržen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Celotno dirko smo izpeljali tako, kot smo si zamislili in dogovorili pred dirko. Erazem je pokril beg, zato nam v ozadju ni bilo potrebno delati. V zaključku pa smo na zadnji klanec prišli na odlični poziciji. Erazem naju je pripeljal na prvih petih mestih. Danes je bila pozicija zelo pomembna in na to smo bili ves čas osredotočeni. Anže je na tlakovanem odseku pridobil nekaj metrov prednosti, jaz pa sem v ozadju lahko samo sledil in sprintal do brona," je bil vesel tudi Eržen.

"Že celotno sezono so fantje dirkali odlično. Smo res prava klapa in odlično poznamo en drugega. Na nekaj dirkah se nam ni vse odvilo, tako kot smo si zamislili, a s skupnim pogovorom smo te napake odpravljali. Na nekaj dirkah nismo imeli sreče, danes pa se je vse poklopilo. Fantje so pokazali česa so zmožni, ves čas smo imeli dirko pod nadzorom in krona je ta rezultat. Prvo in tretje mesto, česa več si ne bi mogel želeti za zaključek sezone," pa je dejal selektor Nace Korošec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice