Šport > Kolesarstvo
1013 ogledov

Šok! Belgijec izkoristil nesložnost Pogačarja, Rogliča in druščine

Dirka Tre Valli Varesine Twitter
V Vareseju najboljši Van Wilder, Roglič in Pogačar na četrtem ter petem mestu ostala brez stopničk.

Belgijec Ilan van Wilder (Soudal-Quick Step) je presenetljivi zmagovalec 102. izdaje kolesarske dirke treh dolin Vareseja (Tre Valli Varesine). Od Busto Arsizia do Vareseja je po 196,5 km razgibane trase tekmece ugnal po samostojnem napadu na predzadnjem vzponu. Slovenska asa Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sta zasedla četrto oziroma peto mesto.

Za Belgijca je bila to tretja zmaga v karieri, vse je dosegel to sezono, potem ko je bil najboljši še avgusta na dirki po Nemčiji, tam je dobil tudi eno od etap. Postal je četrti Belgijec z zmago na tej dirki, nazadnje je to uspelo slovitemu Eddyju Merckxu pred 55 leti.

Triindvajsetletnik je izkoristil pomanjkanje sodelovanja med favoriti. Z napadom na predzadnjem vzponu je poskusil tudi Pogačar, a so z njim ostali Roglič ter številni ostali močni kolesarji, ki med sabo nato v lovljenju Belgijca niso hoteli sodelovati, na koncu pa so jim ostale le drobtinice.

Skupina okoli obeh slovenskih zvezdnikov se je tako merila le še za preostali mesti na odru za zmagovalce. Po napadu ob koncu zadnjega vzpona si je nekaj prednost priboril olimpijski prvak, Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) in ciljno črto z zaostankom 16 sekund prečkal kot drugi.

Dirka Tre Valli Varesine | Avtor: Twitter Twitter

Tretje mesto je po sprintu manjše skupine pripadlo Rusu Aleksandru Vlasovu (Bora-Hansgrohe), ki je zaostal 18 sekund. Roglič je na koncu zasedel četrto, Pogačar pa peto mesto, oba pa ostajata pri eni zmagi na tej dirki. Triintridesetletni Kisovčan jo je dobil pred štirimi leti, osem let mlajši kolesar s Klanca pri Komendi pa lani.

Tretjič in zadnjič to sezono se bosta Pogačar in Roglič med seboj pomerila na sobotnem spomeniku po Lombardiji. Tam bo tretjo zaporedno zmago lovil mlajši slovenski as.

Dirka Tre Valli Varesine | Avtor: Twitter Twitter

Od njunih rojakov je danes veliko dela za svojo ekipo opravil Jan Tratnik in preizkušnjo končal v ozadju. Izkušeni kolesar iz Idrije je sicer pred današnjim nastopom za Eurosport/GCN potrdil, za katero ekipo bo nastopal v prihodnji sezoni, potem ko so se pojavile govorice, da bi lahko sledil Rogliču pri prestopu k novi ekipi.

Žensko različico dirke treh dolin Vareseja je pred tem dobila Nemka Liane Lippert (Movistar). Edina Slovenka v cilju je bila Urša Pintar (BTC Ljubljana Scott), ki je z zaostankom 37 sekund zasedla 19. mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:38 03.oktober 2023.

    Kakšen šok neki, raje sta pustila, da zmaga nekdo tretji kot pa, da bi se še enkrat za zmago sama pomerila v finišu. Pogačar po porazu na dirki po Emiliji ni želel prvi sprožiti napada, Rogliču ga ni bilo treba ...prikaži več in je kar je. Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima! Ampak meni je ta kolesarska logika nerazumljiva! Je pa najbolj zanimivo, da je zmagovalec Van Wilder zmago izkoristil, da javno pove, da se kolesarji Soudal - Quick Stepa niti slučajno ne strinjajo z združitvijo z Jumbo Visma.

  • dare326 18:12 03.oktober 2023.

    Šok? Hranijo moči za Lombardijo. Belgijec je samo izkoristil priliko.

Sorodne novice