Šport > Kolesarstvo
8095 ogledov

Največji vseh časov preklical upokojitev, vrača se na dirko vseh dirk

Mark Cavendish Profimedia
Cavendish se bo še zadnjič vrnil na Tour.

Astana, kazahstansko kolesarsko moštvo, je danes potrdilo, da bo britanski kolesar Mark Cavendish naslednje leto v njenem dresu nastopil na dirki po Franciji, čeprav je maja napovedal svoj odhod iz kolesarske karavane po koncu sezone. Slovo je v želji, da popravi svoj rekord v številu etapnih zmag na Touru, zdaj prestavil.

Astana je potrditev, da bo kolesar z otoka Man tekmoval tudi v svoji 18. sezoni, najprej najavila le s kratkim filmčkom na družbenih omrežjih, ki se začne s povedjo "Ni še konec".

"Eden največjih sprinterjev v zgodovini kolesarstva Mark Cavendish se je odločil, da bo konec profesionalne kariere preložil še za eno leto. Istočasno sta se Mark Cavendish in Astana Qazaqstan Team dogovorila za sklenitev novega dogovora za naslednjo kolesarsko sezono. Posledično bo kolesar z otoka Man še naprej tekmoval v kazahstanski ekipi vso sezono 2024," so kasneje pri Astani zapisali v uradni izjavi.

"No, letos sem napovedal svojo upokojitev in veselil sem se, da mi ne bo treba vsak dan vstajati in trenirati ter da ne bom tako dolgo odsoten od doma, da bom lahko preživel več časa s svojo družino. Rad kolesarim, obožujem dirke, a vseeno sem bil vesel te odločitve. Ampak ... Očitno je, da odstop s Toura ni bil zaključek moje kariere, na katerega sem upal. Ampak je, kar je. Skupaj z ekipo Astana Qazaqstan smo letos neverjetno zrasli in počutili smo se kot prava družina. In prva stvar, ki mi jo je Aleksander Vinokurov po moji nesreči na Tour de France rekel, je bila, 'zakaj ne bi vozil še eno leto?'. No, moja prva reakcija je bila, da ne. Nisem bil pripravljen spremeniti svoje odločitve, bil sem pomirjen s tem ... Potem sem se o tem pogovoril z družino, otroci in dobil sem njihov odgovor: 'Nadaljuj, no, samo še eno leto ...'. Tako, zdaj verjamem, da sem pripravljen na to še eno leto profesionalnega kolesarstva in vesel sem, da lahko to storim in zaključim z ekipo Astana Qazaqstan. Obožujem to ekipo in tudi čez naslednje leto bi rad naredil nekaj več za ta naš projekt," je ob podaljšanju pogodbe izjavil največji sprinter vseh časov.

"Nobena skrivnost ni, da je bil Markov glavni cilj Tour de France in tamkajšnja etapna zmaga. In na sedmi etapi je bil zelo blizu, da postavi nov zgodovinski rekord. Vendar pa je huda nesreča dan kasneje prekrižala vse načrte tako kolesarju kot ekipi. Verjamem, da pravi šampion kariere ne bi smel končati na tak način. Zato sem Marka vprašal, ali bo čez nekaj let obžaloval, da ni poskusil znova, in predlagal, naj ponovno razmisli o svoji odločitvi, ostane še eno sezono in vseeno poskusi zmagati še na eni etapi Toura. Mislim, da je Mark o tem resno razmišljal; ni lahko ponovno razmisliti o že sprejeti odločitvi, a na koncu se je Mark strinjal in bo leto 2024 preživel kot kolesar ekipe Astana Qazaqstan. Če je bil v letošnji sezoni Markov prihod v ekipo precej nepričakovan, se za naslednje leto temeljito pripravljamo, resno pregledujemo kader, se krepimo v sprinterski smeri, delamo kadrovske spremembe. Ne bo lahko izboljšati rekorda, ki si ga deli z Eddiejem Merckxom, to bi bil zgodovinski dosežek, vendar imamo priložnost in moramo jo izkoristiti. Glede načrtov po letu 2024 potekajo določeni pogovori, ekipa pa je zainteresirana za nadaljevanje sodelovanja z Markom. Seveda pa so naše misli najprej osredotočene na prihajajočo sezono," pa je izjavil generalni menedžer ekipe, legendarni Aleksander Vinokurov.

Cavendish je upokojitev napovedal še pred padcem v 8. etapi letošnjega Toura, rekord, ki si ga zdaj s 34 zmagami deli z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom, pa je bil prevelik izziv, da ga ne bi poskusil zrušiti še enkrat. Britanec je sicer v svoji karieri do zdaj zabeležil 162 zmag.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice