Šport > Kolesarstvo
1438 ogledov

Pogačar: Imel sem krče, mislil sem, da je konec

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar razliko napravil na spustu in tretjič osvojil Lombardijo.

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 117. kolesarske dirke po Lombardiji. Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je to že tretja zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku sezone, skupno pa peta na največjih petih enodnevnih preizkušnjah. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Andrei Bagioliju, tretje pa še enemu Slovencu Primožu Rogliču, ki se po sedmih letih poslavlja od Jumbo-Visme.

Tokrat se je Pogačar za razliko od večine drugih zmag na razgibanih terenih tekmecev otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %) in si privozil dobrih 30 sekund naskoka pred zadnjimi 15 km. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

"Skušal sem napasti na zadnjem zahtevnem vzponu, a je bil Vlasov tam eden najmočnejših. Dobro poznam ta klanec in nisem odnehal vse do vrha. Upal sem, da se bova odpeljala skupaj in sodelovala do cilja, toda ujeli so naju ostali tekmeci," je organizatorjem dirke dejal Pogačar, ki je tokrat razliko napravil kar na spustu s prelaza Ganda.

"V nekem trenutku sem pridobil nekaj prednosti. Precej bolje sem poznal zadnji spust kot pred dvema letoma, tisto spuščanje je bilo katastrofalno," je še dodal slovenski as, sicer dvakratni zmagovalec dirke po Franciji.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob zahtevnem dirkanju in skoraj šestih urah v sedlu je imel tudi težave s krči na zadnjem ravninskem delu dobrih 10 km pred ciljem. "Imel sem krč na desni, nato pa še na levi nogi. Mislil sem si, da je z mano konec, a prebil sem se skozi te težave. Malce sem zmanjšal moč in se osredotočil na čim bolj aerodinamičen položaj na kolesu. Upal sem, da v ozadju ne bodo tako dobro sodelovali, kar se je tudi zgodilo, saj sem celo pridobil nekaj časa."

Pogačar ima zdaj ob svojem imenu pet spomeniških zmag. Poleg treh uspehov po Lombardiji je letos slavil še na prestižni dirki po Flandriji, pred dvema letoma pa je bil najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege. Postal je šele 22. kolesar v zgodovini z najmanj petimi zmagami na spomenikih.

V poklicni karieri je števec zmag pomaknil na 63, od tega je zgolj letos dobil 17 dirk, kar je njegov najboljši izkupiček, odkar je leta 2019 postal član ekipe UAE Team Emirates.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je postal prvi kolesar po slovitem Italijanu Faustu Coppiju (1946-1949), ki je Lombardijo osvojil trikrat zapovrstjo. Ob Coppiju in Pogačarju je to uspelo le še Alfredu Bindi (1925-1927). Coppi je sicer rekorder s petimi zmagami na spomeniku odpadajočega listja.

"Zmagati tretjič v tretjem poskusu in drugič v Bergamu je neverjetno. Uresničil sem sanje in sam prišel do cilja. Zadnja dva kilometra sem zelo užival, čeprav so bile bolečine hude," je še za konec dodal slovenski as in prvi kolesar mednarodne lestvice.

Trikratnemu zmagovalcu Lombardije je uspel še en zgodovinski mejnik, saj je postal šele tretji kolesar, ki je v eni sezoni dobil tako spomenik po Flandriji kot Lombardiji ob Belgijcu Riku Van Looyu (1959) in Nizozemcu Hennieju Kuiperju (1981).

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 5
  • Kmodri 13:05 08.oktober 2023.

    Ne boš večno mlad!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:58 08.oktober 2023.

    Že pred tekmo sem zapisal, da bo tokrat zmagal Tadej, kar mu bo Primož omogočil..To se je videlo že po Primoževi zmagi na Emilii, ko se je z (pre) globokim poklonom zahvalil Tadeju..Sta si pač razdelila proritete,,, In Tadeju tretja ...prikaži veča zaporedna zmaga pač veliko več pomeni kot bi Primožu....Vse to potrjuje milo rečeno "zanimivo" dogajanje na spustu, ko je predtem na klancu Primož igraje skočil do priključka, potem pa sabotiral spust...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:01 07.oktober 2023.

    Vožnja po dolgem spustu pred Bergamom kaže, da se je Pogi odločil peljati na meji mogočega in dirko odločiti že v tem delu, za kar zasluži vse čestitke. Roglo je športna žilica po klancu najprej pognala za Pogijem in sledil ...prikaži več mu je na razdalji 10-15 m, potem pa kot, da ga je presekala misel na zamenjavo ekipe in zadane cilje za sezono 2024 in posledično začel zmanjševati hitrost in na koncu do ciljnega šprinta pripeljal v skupini. Bolje 5.5 mio na račun, kot razbita glava, si je najbrž mislil?

Sorodne novice