Šport > Kolesarstvo
1112 ogledov

Toliko zmag so osvojili Slovenci na spomenikih

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarji se lahko v zadnjih štirih letih pohvalijo z izjemnimi dosežki.

Slovenski kolesarji v zadnjih letih blestijo na 'spomenikih kolesarstva'. Gre za pet najprestižnejših enodnevnih klasičnih dirk, ki so razporejene skoraj celotno leto.

Vse skupaj se tradicionalno začne v marcu, ko je na sporedu dirka Milano - San Remo, nadaljuje v Belgiji, kjer je na sporedu dirka po Flandriji, letos jo je kot prvi Slovenec dobil Tadej Pogačar, nato pa sledita še aprilski preizkušnji Pariz - Roubaix in Liege - Bastogne - Liege. Po premoru zaradi Gira, Toura in Vuelte v oktobru sledi še klasika 'odpadlega listja' - dirka po Lombardiji.

Prav slednjo je tokrat še tretjič v zadnjih treh letih osvojil Pogačar. Ta ostaja stoodstoten, na dirki, ki v zadnjem desetletju poteka od Coma do Bergama ali obratno, je nastopil šele tretjič.

Slovenci so v zadnjih štirih letih zabeležili kar sedem zmag na spomenikih. Leta 2020 je Primož Roglič osvojil Liege - Bastogne - Liege, ko je s potiskom kolesa na ciljni črti presenetil Juliana Alaphilippa, ki je že slavil zmago. Zasavec je tako postal prvi Slovenec z zmago na najprestižnejših klasikah. Na isti preizkušnji je naslednje leto slavil Pogačar, ki je v letu 2021 prišel tudi do svojega prvega uspeha na dirki po Lombardiji.

Leto 2022 je Matej Mohorič z izjemnim spustom s Poggia slavil v San Remu, Pogačar pa je še drugič zmagovalno dvignil roke v Lombardiji, ko je v Comu dobil ciljni sprint v dvoboju z Enricom Masom.

Dve zmagi je nato Pogi dodal še v tem letu.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred novim uspehom na Severu Italije, tokrat v Bergamu, je bil najboljši na dirki po Flandriji. Tudi to je dobil z odločnim napadom precej kilometrov pred ciljem, a za razliko od tokratne Lombardije, ko je blestel na spustu, se je tekmecem odpeljal na vzponu na cesti Oude Kwaremont.

Slovenci z zmagami na kolesarskih spomenikih oziroma največjih enodnevnih klasikah:

Tadej Pogačar (5):
- Po Lombardiji (2021, 2022, 2023)
- Po Flandriji (2023)
- Liege-Bastogne-Liege (2021)

Matej Mohorič (1):
- Milano-Sanremo (2022)

Primož Roglič (1):
- Liege-Bastogne-Liege (2020)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice