Šport > Kolesarstvo
1537 ogledov

Hud boj v Pirenejih, Pogačar zablestel na Portetu!

Richard Carapaz Tadej Pogačar Jonas Vingegaard TdF Epa
Po 17. etapi je Slovenec še utrdil vodstvo v skupnem seštevku.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec 17. etape dirke po Franciji od Mureta do slovitega prelaza Portet (178,4 km). Slovenski as je tako povišal prednost v skupnem seštevku in je pred četrtkovo zadnjo gorsko etapo, petkovo ravninsko, sobotnim kronometrom in nedeljskim zaključkom tik pred drugo zmago na francoski pentlji.

Pogačar (UAE Team Emirates) bo v zadnjih štirih etapah branil 5:39 minute naskoka pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Tretji Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) zaostaja 5:43 minute. Na četrto mesto je v skupnem seštevku padel pred današnjim dnem drugi Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo), ki pa zdaj zaostaja 7:17 minute, potem ko je v cilj prišel kot deveti.

V boju za etapno zmago so se pomerili Pogačar, Carapaz in Vingegaard. V zadnjih osmih kilometrih je vseskozi poskušal Pogačar, a ni mogel streti obeh najbližjih zasledovalcev. Nato je dva kilometra pred ciljem napadel še Carapaz in se začasno znebil Vingegaarda, vseskozi pa je na kolesu Ekvadorca vztrajal Pogačar in s silovitim pospeškom v zadnjih 100 metrih nato slavil drugo etapno zmago na letošnjem Touru.

"Fantastičen dan. Zmagati v rumeni majici je nekaj, česar ne morem opisati," je ob koncu pogovora z organizatorji Toura dejal 22-letnik. "Ekipa je vsak dan trdo garala, da bi ubranila rumeno majico. Trasa je bila v zadnjih dneh dobra za ubežnike, zato nismo mogli storiti česa drugega, kot braniti prednost. Trasa je bila danes primernejša, da smo lahko nadzorovali ubežnike. Fantje so opravili odlično delo. Bili smo '50-50', ali bi branili prednost ali šli na etapno zmago. Na koncu smo se vsi dobro počutili, poskusili in uspelo nam je, zaradi česar sem zelo vesel," je po etapi dodal Pogačar.

Na poti od Mureta do prelaza Portet nad vasico Saint-Lary Soulan tokrat glavnina ubežnikov ni pustila preveč v ospredje. Najvišjo prednost si je šesterica nabrala tik pred zadnjimi tremi vzponi, in sicer slabih devet minut, nato pa je že na prelaz Peyresourde glavnina na čelu s Pogačarjevo ekipo začela pritiskati na plin. Pritisk na tekmece se je nadaljeval tudi na drugem vzponu na Val Louron-Azet, povsem pa so skupino favoritov razredčili v prvi polovici vzpona na Portet (16 km/8,7 %). Številni iz najboljše deseterice niso mogli slediti ritmu UAE.

Tudi francoski upi so na državni praznik hitro bledeli, zadnjega ubežnika, domačina Anthonyja Pereza, so ujeli osem kilometrov pred ciljem. Prvi je ravno takrat pospešil Pogačar. Hitro so odpadli vsi razen Vingegaarda in Carapaza, zaostajati pa je začel tudi Uran. Pogačar je vseskozi poskušal z napadi, a se ni mogel znebiti Danca in Ekvadorca. Z napadom je poskušal kar šestkrat, ko pa je prvič napadel Carapaz, je zaostal Vingegaard. Slednji se je nato pripeljal nazaj, v zadnjih 100 metrih pa je bil slovenski as najmočnejši in slavil peto etapno zmago na drugi francoski pentlji.

Tadej Pogačar TdF | Avtor: Epa Epa

V cilj sta varno pred časovno zaporo prišla preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange). Mohorič je ciljno črto prečkal kot 50. z zaostankom 21:58 minute, Mezgec pa je bil v etapi predzadnji, 143. (+34:10). V skupnem seštevku je Mohorič 44. s skoraj dvema urama zaostanka, Mezgec pa je na robu stoterice na 98. mestu (+2:57:50).

Tadej Pogačar Pojasnil zadeve Šport Pogačarjev trener brutalno udaril po Tadejevih glavnih rivalih: "Nič od nič!"

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa v Pirenejih od Pauja do gorskega cilja na Luz Ardiden (129,7 km). V njej bodo morali kolesarji premagati sloviti prelaz Tourmalet (17,1 km/7,3 %), ciljni vzpon pa je dolg 13,3 km s povprečnim naklonom 7,4 %.

Karavano v petek čaka ravninska etapa, v soboto pa slabih 31 km dolg kronometer, ki še lahko premeša karte v lovu na visoko skupno uvrstitev.

Tour de France, 17. etapa (Muret - Col du Portet, 178,4 km):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 5:03:31
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) +0:03
3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 0:04
4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:19
5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen) 1:26
6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM) 1:40
7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) 1:44
8. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo) 1:49
9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo) isti čas
10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious)
...
50. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 21:58
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 34:10
...

Skupni vrstni red na dirki:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 71:26:27
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)  5:39
3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 5:43
4. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)  7:17
5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen) 7:34
6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM) 8:06
7. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:48
8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech) 10:04
9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) 11:51
10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) 12:53
...
44. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 1:58:10
98. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 2:57:50
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice