Šport > Kolesarstvo
425 ogledov

Avstrijec do uspeha kariere, favoriti napadli na poslednjem vzponu

Dirka po Franciji Profimedia
Avstrijec Konrad s pogumnim solo napadom do uspeha kariere, Pogačar tudi po 16. etapi prepričljivo ostaja v rumenem.

Patrick Konrad (Bora Hansgrohe) je bil najmočnejši izmed ubežnikov na 169 kilometrov dolgi razgibani pirenejski etapi od Pas de la Casa do Saint-Gaudensa.

Avstrijec je napadel na tretjem izmed štirih kategoriziranih vzponov, na klancu Col de Portet d'Aspet, in pustil preostale ubežnike daleč za seboj. 

"Ponosen sem, ostal sem brez besed. To je moja prva zmaga na največjih dirkah, dosegel pa sem jo v dresu avstrijskega prvaka, tako da čas ne bi mogel biti boljši. Zmago posvečam družini, vsem, ki so verjeli vame, in pa seveda ekipi. Vedno so mi zaupali, govorili, da imam talent in noge za zmago na največjih dirkah. Zdaj sem se jim oddolžil za zaupanje," je na cilju ponosno razlagal zmagovalec, ki je v preteklosti na Touru z begom poskusil že večkrat, bil dvakrat tudi drugi, zdaj pa mu je končno uspelo tudi zmagati.

"Na letošnji dirki sem bil že trikrat v begu, a vedno sem predolgo časa čakal na zadnji napad. Potem ko sta Matej Mohorič in Bauke Mollema dokazala, da je lahko tudi dolg samostojen napad uspešen, sem tokrat tudi sam poskusil. Noge so me poslušale, nisem pa se želel veseliti prehitro. O tem, da bom zmagal, sem bil dokončno prepričan šele 500 metrov pred ciljem, ko me je prehitel ekipni avtomobil," je še dejal Avstrijec.

Patrick Konrad | Avtor: Epa Epa

Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) je z 42-sekundnim zaostankom za Konradom v sprintu premagal Michaela Matthewsa (BikeExchange) za drugo mesto v etapi. Glavni favoriti za skupni seštevek so v cilj prispeli s skoraj 14-minutnim zaostankom.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v precej mirni etapi brez težav odgovoril na praktično edini napad v etapi, do katerega je prišlo na poslednjem klančku 4. kategorije, ter je tako še en dan bližje slavju v skupnem seštevku.

Pred Rigobertom Uranom (EF Education-Nippo) ima še naprej 5 minut in 18 sekund prednosti, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zaostaja 5 minut in 32 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) pa še sekundo več.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi starta na visoki nadmorski višini se je etapa vpisala med rekorde dirke. Začela se je na 2080 metrih, doslej je imel rekordni dosežek italijanski Sestriere, kjer so kolesarji leta 1992 etapo začeli na 2038 metrih nadmorske višine.

Začetek etape je sicer popestril Danec Kasper Asgreen, ki je bil dolgo časa edini ubežnik, pred glavnino pa si je prikolesaril 2 minuti prednosti, preden sta se mu po 40 kilometrih na prvem današnjem vzponu pridružila Michal Kwiatkowski in Mattia Cattaneo. Vsi trije so bili nato ujeti na spustu.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Tik pred drugim vzponom dneva so svojo srečo poizkusili Christopher Juul-Jensen, Jan Bakelants in Fabien Doubay, za njimi pa se na klancu v dolg in mučen lov poda Konrad. Še pred vrhom mu uspe priključiti, ritmu pa kmalu ne more več slediti Juul-Jensen, ki se priključi zasledovalni skupini, katero je sestavljalo še devet drugih kolesarjev.

Med tretjim in poslednjim res zahtevnim vzponom se Konrad reši svojih dveh spremljevalcev, a se v ozadju iz skupine zasledovalcev v lov za njim spustita David Gaudu in Colbrelli, tako da ima Avstrijec na vrhu vsega 20 sekund prednosti pred dosti bolj spočitima nasprotnikoma.

Toda pogumni Avstrijec je uspel na spustu in ravnini pred poslednjim vzponom povečati prednost pred svojimi zasledovalci, ki so uspeli ujeti Colbrellija in Gauduja, zadnji klanec pa je prečkal z minuto prednosti pred deveterico kolesarjev.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupini zasledovalcev ni bilo pravega sodelovanja, tako da je Avstrijec s prepričljivo prednostjo 42 sekund lahko slavil največjo zmago svoje kariere. Colbrelli in Matthews sta v zadnjih metrih uprizorila dobro borbo za drugo mesto in večje število točk v boju za zeleno majico. Italijan se je tokrat izkazal za močnejšega.

V ozadju je bilo vse do poslednjega vzpona povsem mirno, nato pa sta Cofidisova kolesarja Simon Geschke in Guillaume Martin poizkusila z napadom, kar sta za protinapad izkoristila kolesarja Jumbo-Visme Wout van Aert in Vingegaard.

Slednja sta uspela presenetiti velik del glavnine, ki se je pretrgala na dvoje, a so vseeno vsi največji favoriti za skupni seštevek še pravočasno odreagirali ter končali v prvi skupini z zaostankom 13 minut in 49 sekund za Konradom. V tej skupini je na cilj prikolesaril tudi Pogačar, ki ima tako pred ključnima pirenejskima etapama več kot 5 minut prednosti pred vsemi zasledovalci.

* Izidi:
  1. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)            04:01:59
  2. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Victorious)         + 0:42
  3. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)
  4. Pierre-Luc Perichon (Fra/Cofidis)
  5. Franck Bonnamour (Fra/B&B Hotels p/b KTM)
  6. Alex Aranburu (Špa/Astana-Premier Tech)         isti čas
  7. Toms Skujinš (Lat/Trek-Segafredo)                  0:45
  8. Jan Bakelants (Bel/Intermarche-Wanty-Gobert)
  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     0:47
 10. Lorenzo Rota (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)       01:03
...
 14. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                  13:49
 61. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            15:17
 96. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                    16:42

- skupni vrstni red:
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)          66:23:06
  2. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)          + 5:18
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 5:32
  4. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)             5:33
  5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                    5:58
  6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                     6:16
  7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)          6:30
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                           7:11
  9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                     7:58
 10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)             10:59
...
 47. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          1:36:02
 90. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                  2:23:30
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice