Šport > Kolesarstvo
5865 ogledov

Te "pošasti" čakajo Pogačarja na eni ključnih etap

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar v etapi z najvišjo točko na dirki brani rumeno majico.

Drugi teden Dirke po Franciji se bo zaključil z zahtevno pirenejsko preizkušnjo. Po vzponu druge ter kar treh vzponih prve kategorije bo kolesarje po 191,3 kilometrih pričakal cilj v prestolnici Andore.

V 15. etapi od Cereta do Andorra la Velle pa se bodo tako slovenski as Tadej Pogačar in tekmeci v lovu na skupno zmago povzpeli tudi na Port d'Envaliro na 2408 m nadmorske višine, kar bo najvišja točka letošnje preizkušnje.

Dvaindvajsetletni Pogačar bo znova branil veliko prednost pred zasledovalci. Na drugo mesto se je sicer po sobotnem begu prebil Francoz Guillaume Martin, ki za Pogačarjem zaostaja 4:04 minute, a glavni tekmeci Pogačarja, ki lovi drugo zaporedno zmago na Touru, bodo še vedno Kolumbijec Rigoberto Uran z zaostankom 5:18, četrti Danec Jonas Vingegaard, ki zaostaja še 14 sekund več, ter peti Ekvadorec Richard Carapaz s 5:33 sekunde zaostanka za rumeno majico.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Po koncu sobotne preizkušnje je za organizatorje Toura Pogačar ocenil današnjo traso. "Pogledal sem si jo, ampak je ne poznam zelo dobro. Je kar težka, no, zelo težka in na visoki nadmorski višini. Imamo ambicije pred jutrišnjim dnem in smo samozavestni. Bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Na vprašanje, ali bo dirkal obrambno, pa je v smehu dejal le, "zagotovo", na kar ga je poročevalec v cilju izzval, če z nasmeškom pod masko karkoli skriva. "Ne, prva misel je, da moramo ubraniti rumeno majico. Ampak kot vedno pravim, je treba izkoristiti priložnosti, ki se ti ponudijo," je še zaključil Pogačar.

Skupaj bodo na poti do glavnega mesta Andore nanizali tri vzpone prve in en vzpon druge kategorije. Okoli 15 km pred ciljem bo na vrsti prelaz Beixalis (6,4 km/8,5 %) s bonifikacijskimi sekundami pred 15 km dolgem spustu do cilja.

15. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarjem pa ne bo dovolj biti le dober hribolazec, pač pa se bodo morali izkazati tudi v spustu. Po štirih izjemno napornih gorskih testih se namreč etapa zaključi z vratolomnim spustom. Z vrha Col de Beixalisa pa do prestolnice te žepne državice nas namreč čaka še 14,5 kilometrov vožnje po klancu navzdol.

Na etapi se sicer pričakuje hud boj za udeležbo v boju, saj bi znali na današnji trasi imeti dve bitki. Tisto za etapno zmago v ospredju ter v ozadju za skupni seštevek. Etapa se bo sicer začela z rahlim 19-kilometerskim nekategoriziranim vzponom, kjer bi morali videti številne napade vseh, ki čutijo, da imajo danes priložnost za slavje.

Po rahlem spustu bodo kolesarji nato prvič letos zakoračili v Pireneje, kjer jih v zadnjih 100 kilometrih čakajo kar štiri prave gorske pošasti, 8,4-kilometerski Montée de Mont-Louis (5,7 % naklon), 5,9-kilometersk Col de Puymorens (4,6 % naklon), 10,7-kilometerski Port d'Envalira (6,2 % naklon) ter za konec že prej omenjeni Col de Beixalis.

15. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Seveda bi ekipi Tadeja Pogačarja povsem ustrezalo, da se ubežniki udarijo za etapno zmago ter s tem tudi poberejo vse morebitne bonusne sekunde, a vprašanje, kaj na to poravijo druge ekipe ter kolikšno prednost bodo dovolile današnjim ubežnikom.

Med največje favorite etape tako zagotovo spadajo morebitni ubežniki, kot so Julian Alaphilippe, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Bauke Mollema...

Če pa pride do drugačnega scenarija in se na vzponu na Col de Beixalis za etapno zmago udarijo kar favoriti iz skupnega seštevka, pa ponovno za največjega favorita velja naš Pogačar, kateremu največja nasprotnika bi najverjetneje znala biti Vingegaard in Carapaz.

Na 15. etapi Dirke po Franciji je tako mogoče prav vse, zaenkrat pa je jasno le, da nas čaka ena izmed največjih poslastic letošnjega Toura.

Tadej Pogačar Najresnejši tekmeci Šport Pogačar pojasnil, kdo mu je še nevaren v boju za zmago Mark Cavendish in Tadej Pogačar Največji vseh časov Šport Cavendish se na zgodovinski dan priklonil Tadeju: "Ko ga bom gledal z otroci..." Tadej Pogačar Nasvet za Tadeja Šport Legenda s pomembnim svarilom za Tadeja Pogačarja: "Pazi naj, da..."
Komentarjev 1
  • Danny_Schaefer 13:57 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice