Šport > Kolesarstvo
304 ogledov

Spisana zgodovina, Kanibal je ujet

Mark Cavendish Epa
Nova zmaga za Marka Cavendisha.

Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish je s četrto etapno zmago na letošnji dirki po Franciji in skupno 34. v karieri izenačil rekord Belgijca Eddyja Merckxa, ki se ga je med kariero zaradi nizprosnih napadov in zmag oprijel vzedevek Kanibal. Šestintridesetletnik z otoka Man je tokrat dobil sprint glavnine po 219,9 km od Nimesa do Carcassonna. Slovenski as Tadej Pogačar ostaja v rumeni majici vodilnega na Touru.

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Pogačar (UAE Team Emirates). V generalni razvrstitvi ima 22-letnik 5:18 minute prednosti pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom (EF Education-Nippo). Tretji je Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) z zaostankom 5:32 minute, še sekundo več zaostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Inoes Grenadiers) na četrtem mestu.

Tadej Pogačar Contador Šport Sloviti Španec podal mnenje o Pogačarju: Je kot...

Zgodba številka ena pa je bil v Carcassonnu Cavendish. Britanec je pred koncem lanske sezone namigoval tudi na konec uspešne kariere, po podpisu enoletne pogodbe z belgijskim moštvom Deceuninck-Quick-Step pa doživlja drugo pomlad.

Že pred nastopom na Touru je na dirkah po Turčiji in Belgiji slavil skupaj pet etapnih zmag, na francoskih cestah pa je preživel številne vzpone, ki jih njegovi sprinterskitekmeci niso, in danes slavil še četrto etapno zmago.

Mark Cavendish | Avtor: Epa Epa

Skupaj je pri številki 34, s čimer je izenačil slovitega "kanibala" Merckxa, ki je bil konec šestdesetih in v prvi polovici sedemdesetih let nesporni kralj Toura. Belgijec je bil na Touru poleg 34 etapnih zmag še petkrat najboljši v generalni razvrstitvi.

Cavendish je na drugi strani danes zabeležil že 155. zmago, od prve v karieri pa je minilo že 15 let. Prvo etapo na dirki po Franciji je dobil davnega leta 2008.

Etapa, na katero so mnogi kolesarji opozarjali predvsem zaradi nevarnega bočnega vetra, je do zadnje tretjine potekala relativno mirno z le tremi ubežniki v ospredju.

Nato pa je okoli 60 km pred ciljem prišlo do množičnega padca na enem od krajših spustov. Po njem so morali odstopiti Nemec Roger Kluge (Lotto Soudal) ter Britanec Simon Yates in Avstralec Lucas Hamilton (oba BikeExchange).

Tour, padec Tudi Pogijev pomočnik Šport Nov grd padec, kolesarje je razmetalo po pobočju

Pred tem so po hitrem in kaotičnem začetku etape ekipe z ambicijami po današnji in skupni zmagi ustavile napade nevarnih kolesarjev, mirno nadzorovale ubežnike in nato še nevtralizirale maloštevilne napade v zadnjem delu poti do Carcassonna in skupinskega sprinta.

V soboto bo na sporedu razgibana 14. etapa od Carcassonna do Quillana (183,7 km), v kateri bodo imeli bržčas glavno besedo ubežniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice