Šport > Kolesarstvo
4766 ogledov

Francoz več kot prepolovil zaostanek, Tadej ima novega tekmeca

Dirka po Franciji Profimedia
Bauke Mollema (Trek Segafredo) je zmagovalec 14. etape Dirke po Franciji, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ostaja v rumenem.

Nizozemec Bauke Mollema se je izkazal za najmočnejšega izmed ubežnikov na razgibani 183,7 kilometrov dolgi etapi od Carcassonna do Quillana.

Mollema je najhitreje opravil z zahtevno s kar petimi kategoriziranimi klanci začinjeno 14. etapo letošnjega Toura, saj je ciljno črto prečkal z minuto in 4 sekundami prednosti pred Patrickom Konradom (Bora Hansgrohe) in Sergiom Higuaito (EF Education-Nippo).

V ozadju je na čelu glavnine Slovenec Tadej Pogačar končal na 18. mestu s 6 minutami in 53 sekundami zaostanka za Mollemo, s čimer je prepričljivo ubranil rumeno majico, a se je njegova prednost pred prvim zasledovalcem precej zmanjšala.

Skorajda vs največji favoriti so namreč končali v skupini s Pogačarjem, a se je bega tokrat uspel udeležiti tudi Guillaume Martin (Cofidis), ki je v skupnem seštevku z zaostankom malo manjšim od 10 minut zasedal deveto mesto.

Guillaume Martin | Avtor: Epa Epa

Na letošnjem Touru daleč najboljši Francoz je izmed ubežnikov končal šele na 11. mestu, a je bilo tudi to dovolj, da je proti Slovencu nadoknadil 5 minut in 25 sekund, s čimer se je prebil na drugo mesto v skupnem seštevku.

Za Pogačarjem po novem zaostaja za 4 minute in 4 sekunde. Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) je tako z nespremenjenim zaostankom 5 minut in 18 sekund zdrsnil na tretje mesto v skupnem seštevku. Štirinajst sekund več zaostaja četrti, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), še sekundo več pa peti Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Tekom etape je bil sicer zelo aktiven še en Slovenec, saj se je Matej Mohorič (Bahrain Victorious) poizkušal prebiti v beg, a je bil poizkus njegove skupine, tako kot številni drugi, neuspešen.

Šele nekje na sredini etape sta se uspeli v ospredju izoblikovati dve ubežni skupini. Prvo so sestavljali Wout Poels, Michael Woods in Mattia Cattaneo, drugo pa Mollema, Louis Meintjes, Martin, Omar Fraille, Esteban Chaves, Higuita in Konrad.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Poels in Woods sta se v ospredju udarila v sprintih na gorskih ciljih, uspešnejši pa je bil Kanadčan Woods, ki je zbral dovolj točk, da je v seštevku za najboljšega hribolazca prehitel Naira Quintano. Woods ima namreč po koncu 14. etape 54 točk, Quintana 50 in Poels 49.

72 kilometrov pred ciljem je sicer druga ubežna skupina uspela ujeti vodilno trojico, iz ozadja pa so se jim v vodstvu priključili še Pierre Rolland, Quentin Pacher, Valentin Madouas in Elie Gesbert.

Nato pa je 42 kilometrov pred koncem vse preostale konkurente z nepričakovanim napadom presenetil Mollema, ki si je pred ostalimi ubežniki privozil minuto in pol prednosti.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Razlika se je na poslednjem klancu 2. kategorije nekoliko zmanjšala, saj je imel izjemni Nizozemec na vrhu le še minuto prednosti pred Cattaneom, Higuaito, Woodsom in Konradom, a je tudi to brez težav uspel zadržati v zadnjih 17 kilometrih etape. Na koncu je v cilj pripeljal z minuto in 4 sekundami prednosti pred zasledovalci.

Konrad in Higuaita sta se tako v sprintu udarila zgolj za častno drugo mesto, fotofiniš pa je razkril, da je bil močnejši Avstrijec.

Martin je v cilj prikolesaril minuto in 28 sekund za Mollemo, kar je bilo dovolj, da je v skupnem seštevku skočil kar za sedem mest in je tako s 4 minutami in 4 sekundami trenutno najnevarnejši tekmec Tadeju Pogačarju v skupnem seštevku.

V glavnini večjih pretresov z izjemo zelo hitrega začetka etape v poletni pripeki na jugu Francije ni bilo. Moštvo UAE Team Emirates je prevzelo nadzor, dopustilo ubežnikom boj za etapno zmago, na zadnjem vzponu na prelaz Saint-Louis pa so narekovali dovolj močan ritem, da Pogačarjevi tekmeci v skupnem seštevku niso razmišljali o napadih.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo bo na sporedu zahtevna 15. etapa od Cereta do Andorra la Velle (191,3 km). Po koncu današnje preizkušnje je za organizatorje Toura tudi Pogačar ocenil nedeljsko traso. "Pogledal sem si jo, ampak je ne poznam zelo dobro. Je kar težka, no, zelo težka in na visoki nadmorski višini. Imamo ambicije pred jutrišnjim dnem in smo samozavestni. Bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Na vprašanje, ali bo dirkal obrambno, pa je v smehu dejal le, "zagotovo", na kar ga je postavljalec vprašanj izzval, če z nasmeškom pod masko kaj skriva. "Ne, prva misel je, da moramo ubraniti rumeno majico. Ampak kot vedno pravim, je treba izkoristiti priložnosti, ki se ti ponudijo," je še zaključil Pogačar.

V etapi bodo morali kolesarji premagati tudi najvišjo točko letošnjega Toura na Port d'Envaliri (2408 m) po več kot 18 km vzpona. Skupaj bodo na poti do glavnega mesta Andore nanizali trije vzpone prve in en vzpon druge kategorije. Okoli 15 km pred ciljem bo na vrsti prelaz Beixalis (6,4 km/8,5 %) s bonifikacijskimi sekundami pred 15 km dolgem spustu do cilja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice