Šport > Kolesarstvo
4699 ogledov

Kaos na Touru! Testiranje razkrilo nove okužbe, usoda kolesarjev še neznana

dirka po Franciji Profimedia
Na Touru so na prosti dan odkrili dva nova pozitivna koronska primera.

Na 109. kolesarski dirki po Franciji sta bila na obveznih koronskih testih celotne karavane pozitivna še dva kolesarja, so danes sporočili iz Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Ob tem pa svetovna zveza ni razkrila imen dveh na covid-19 pozitivnih kolesarjev.

"Vsi testi so bili negativni, z izjemo dveh kolesarjev, za katera bo potrebno dodatna biološka preiskava. Oba pozitivna ne sodita med prvih 20 v skupni razvrstitvi," so zapisali v izjavi pri Uci-ju.

"Čeprav sta oba kolesarja brez simptomov, so bili izvršeni varnostni ukrepi, to je izolacija obeh kolesarjev, da bi se zaščitilo vse ostale udeležence dirke. Dokončna odločitev o njuni udeležbi na preostanku dirke bo sprejeta jutri zjutraj po skupni odločitvi vseh udeleženih strani - uradnih Tourovih zdravnikov zadolženih za Covid-19, ekipinih zdravnikov in Uci-jevega zdravniškega direktorja," so še dodali.

Zaradi omilitve protikoronskih predpisov, ki so jih sprejeli tik pred Tour de Franceom, pozitivni kolesarji lahko ostanejo na dirki, če so brez simptomov in nenalezljivi. Novo pravilo so doslej uporabili dvakrat.

Luksemburžanu Bobu Jungelsu, ki je bil pozitiven na testu tik pred dirko, so dovolili start in je kasneje zmagal v deveti etapi. Poljak Rafal Majka, najpomembnejši pomočnik branilca skupne zmage Slovenca Tadeja Pogačarja, pa je kljub pozitivnemu testu prejšnji torek smel nadaljevati dirko.

Bob Jungels | Avtor: Profimedia Profimedia

Vseh preostalih 152 kolesarjev dirke je sicer bilo podvrženih še zadnjim uradnim testom letošnje dirke takoj po cilju nedeljske etape v Carcassonnu, zaenkrat pa še vedno ni znana identiteta dvojice okuženih, lahko si le oddahnemo, da med njimi zagotovo ni Tadeja Pogačarja. Bi pa seveda izguba kateregakoli dodatnega pomočnika pomenila nov boleč udarec za dvakratnega zmagovalca dirke, potem ko je zaradi okužb že izgubil dva ključna člena, Georga Bennetta in Vegarda Stake Laengna.

Prav tako so v nevarnosti še preostali trije slovenski kolesarji, ki po odstopu Primoža Rogliča še nastopajo na dirki, saj nihče izmed njih ne drži mesta v prvi dvajseterici. V ekipi Bahrain Victorious Jana Tratnika in Mateja Mohoriča zaenkrat sicer še niso imeli pozitivnega primera, medtem ko je avstralska ekipa BikeExchange-Jayco našega Luke Mezgeca že ostala brez Luka Durbridga.

Poleg vseh omenjenih sta sicer v nedeljo zjutraj že oddala pozitivna interna testa tudi zmagovalca etap Magnus Cort Nielsen (EF Eduaction-EasyPost) in Simon Clarke (Israel-Premier Tech), ki sta že zapustila dirko, enaka usoda pa je poleg že vseh omenjenih v prvih dveh tednih doletela še Warrena Barguila (Arkea Samsic), Guillauma Martina (Cofidis) in Geoffreya Boucharda (AG2R Citroen).

Zanimivo pa je, da kljub vsem številnim pozitivnim internim testom prejšnje uradno testiranje na drugi prosti dan dirke ni razkrilo nobenega pozitivnega primera, zaradi česar so se že pojavila številne kritike na račun legitimnosti omenjenih testov.

Jakob Fuglsang Grd padec Šport Še en kolesar z zlomljenim rebrom zapušča Tour Rivalstvo Šport Vingegaard razkril, kako bojevit je Pogačar: "Napadel bi me ..." Primož Roglič Po odstopu Šport Roglič pod plazom kritik, v bran mu je stopila ekipa Tadej Pogačar Tour Šport Pogi že nekaj dni razmišlja le o tem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice