Šport > Kolesarstvo
62882 ogledov

Roglič pod plazom kritik, v bran mu je stopila ekipa

Primož Roglič Epa
Žolčne razprave o odstopu slovenskega šampiona.

Primož Roglič je še drugo leto zapored predčasno končal dirko po Franciji, tako kot lani so ga iz karavane oddaljile poškodbe po padcu. Tokrat jo je skupil v peti etapi, si po padcu sam 'naravnal' poškodovano ramo, nato pa z napadi na rojaka odločilno pripomogel k temu, da je Tadeja Pogačarja na vrhu skupnega seštevka zamenjal njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard. Pred nedeljsko 15. etapo se nato ni pojavil na startu.

Ta poteza je pri nekaterih 'strokovnjakih' hitro naletela na neodobravanje, še zlasti pri belgijskem športnem mediju Sporza, kjer imajo slovenskega asa že nekaj časa pošteno v zobeh. Belgijci namreč še niso pozabili na svetovno prvenstvo leta 2020, ko bi moral po njihovem mnenju Roglič na cestni dirki pomagati Woutu van Aertu pri lovu na kasnejšega svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa in se mu tako oddolžiti za pomoč na Touru tisto leto. Na koncu je van Aert v Imoli osvojil drugo mesto, belgijski navijači pa so gnev zaradi 'neuspeha' naprtili Slovencu. Če smo sarkastični, je ta takrat začuda dirkal za slovensko in ne belgijsko reprezentanco.

"Začuden sem zaradi časa njegovega odstopa, dan pred enodnevnim odmorom. V principu bi lahko zaključil to etapo, enako kot je končal prejšnje," je izjavil nekdanji kolesar Serge Pauwels, sicer sokomentator pri Sporzi. "Imam občutek, da se ne počuti dobro v vlogi pomočnika," je nato namignil.

"To je sicer razumljivo za nekoga, ki je na Tour prišel kot kapetan in favorit za skupno zmago. V vsakem primeru so se o tem pogovorili v ekipi, na lastno pest se ni odločil za odhod domov. Vseeno mislim, da gre za dvomljivo odločitev," je še dodal Pauwels.

"Čeprav je nekoliko nazadoval v hierarhiji moštva, je še imel svoje mesto v ekipi. Na začetku tega tedna je bil on tisti, ki je ukanil Pogačarja, da je sledil njegovim napadom na Galibier, vsekakor je še imel mesto v moštvu. V soboto je sicer hitro popustil ob napadu Pogačarja, predstavljam si, da je bilo to zanj boleče. Za kolesarja ni dovolj, da nekaj doda v fizičnem smislu, ampak se moraš najprej počutiti psihično dovolj dobro, da pritisneš na padala," je sklenil Pauwels.

Podobno se je spraševal tudi Daniel Lloyd, sicer sodelavec Eurosporta: "Zanima me, kaj je v tem obdobju botrovalo tej odločitvi. Če gre le za fizično plat in ni dovolj okreval po poškodbah v peti etapi, ali pa gre za psihološko reč. Da ni prišel na Tour zaradi tega, da bi ga pomagal osvojiti nekomu drugemu, prišel je namreč, da ga osvoji sam. Sprašujem se, če ne razmišlja o tem, da ni dovolj okreval in da ne uživa ob tem, da dela za drugega in se bo raje posvetil svojim ciljem ob koncu te sezone. Zdi se mi, da želi četrtič zapored osvojiti Vuelto."

"Naredil je to, kar se je od njega zahtevalo in kar je bilo potrebno narediti. Zdi se mi čudno, da so mu dovolili, da se umakne z dirke. Še včeraj je na klancu razbil skupino najboljših na koščke, ostalo je le še kakšnih 20 koledarjev. In to, da v trenutku, ko imaš rumeno majico, izpustiš takšnega kolesarja, ne glede na to, ali lahko kasneje osvoji Vuelto, je zelo čudno," pa je dejal nekdanji odlični sprinter in dobitnik treh zelenih majic na Touru Robbie McEwen.

Na twitterju se je nato odprla razprava nasprotnikov in zagovornikov izrečenih mnenj.

Prvim, ki so Rogliča označili za egoista, so nato peruti nekoliko pristrigli kar pri ekipi Jumbo-Visma. Športni direktor Frans Maassen je namreč izjavil, da Roglič pravzaprav ni nameraval odstopiti, ampak je želel pomagati ekipi, vendar so se v moštvu pogovorili z njim in ga prepričali, da naj v ospredje postavi svoje okrevanje.

 

 

Komentarjev 9
  • Ladko Lipovsek 15:46 18.julij 2022.

    Če hočeš Rogliča zaustaviti, ga moraš zbiti natla, naredili so dvakrat!

  • zdrej 10:32 18.julij 2022.

    Kaj mamo mi za kritizirat. Dosegel je ogromno. Vse pa ne gre. Če komu ne paše, naj ga zamenja!

  • munja 10:03 18.julij 2022.

    Vse, ki Rogliča kritizirate, je lahko pošteno sram!!! Saj je samo človek, ni stroj. Ali ste sami poskusili to, kar je on preživljal po izpahu rame, ki si jo je moral še sam naravnati, nihče mu ni pomagal, halooo!!! Primož, ...prikaži večž, drži se in pogumno naprej. Čaka te Vuelta.

Sorodne novice