Šport > Kolesarstvo
63307 ogledov

Strokovnjaki sumijo v regularnost Toura, organizatorji naj bi goljufali

dirka po Franciji Profimedia
Belgijski strokovnjaki so prepričani, da koronavirusni testi na Dirki po Franciji niso pravilno opravljeni.

"Vsi testi so bili negativni," je bilo sporočilo Mednarodne kolesarske zveze (UCI) na dan počitka letošnje Dirke po Franciji, potem ko so opravili koronavirusne teste znotraj celotne kolesarske karavane. Rezultati so presenetili vse, bili so skoraj neverjetni.

Združenje belgijskih športnih zdravnikov je tako sprožilo številna vprašanja, ki se dotikajo legitimnosti omenjenih testov, organizatorje dirke (ASO) pa so obtožili prikrivanja.

Šport Navijačem se trga srce ob teh prizorih Primoža Rogliča

Združenje športnih zdravnikov (SKA) trdi, da so izvedeli od kolesarjev in ekip, da paličice niso bile pravilno vstavljene v nosne votline ter da zato vzorci niso bili regulrani. SKA tako trdi, da odsotnost pozitivnih testov "ne smemo vzeti s kančkom soli, temveč kar celo vrečo soli." ASO ni želela komentirati celotne situacije.

Po novih pravilih UCI-ja morajo sicer organizatorji Grand Tourov (Giro/Tour/Vuelta) opraviti antigenske teste na vseh kolesarjih tekom prostih dni. Slednji nato veljajo za uradne teste, medtem ko lahko ekipe po lastni volji opravljajo še interne teste znotraj moštva. Slednji naj bi bili s strani UCI-ja "močno priporočeni ter zaželjeni čim pogosteje", a ne obvezni.

V primeru pozitivnega antigenskega testa mora nato kolesar opraviti še PCR test, ki potrdi ali ovrže prvotni rezultat. Obstaja tudi možnost, da je kolesarjev test pozitiven, a vseeno nadaljuje z dirko, kot je bilo v primeru Boba Jungelsa in Rafala Majke, za katera se je ocenilo, da imata dovolj nizko virusno obremenitev, da nista bila več nalezljiva. Jungels je nato celo dobil eno izmed etap.

Bob Jungels | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem ko smo v pripravah na Tour doživeli pravi masovni izbruh okužb na Dirki po Švici, so morali nekateri tekmovalci zaradi pozitivnih testov v zadnjem trenutku celo odpovedati svoje nastope na Touru, prav tako pa smo imeli že štiri pozitivne teste med tekmovalci in še kar nekaj med osebjem tekom prvega tedna dirkanja. Tako je bilo seveda logično pričakovati, da bodo testi ASO-ja v ponedeljek 11. julija razkrili še mnoge okužene primere, a na koncu ni bilo nobenega.

Vsega dan kasneje sta nato še dva kolesarja zaradi pozitivnih internih testov zapustila dirko, medtem ko je Warren Barguil v petek postal še šesti kolesar, ki je zaradi okužbe moral zapustiti letošnji Tour, enaka usoda pa je doletela tudi športnega direktorja ekipe našega Tadeja Pogačarja.

"SKA ne more ignorirati tega, kar odmeva po svetu. Koronavirusni testi, ki jih opravijo organizatorji Toura, se večinoma ne opravljajo tako, kot bi se morali," se glasi uradna izjava združenja športnih zdravnikov. "SKA je slišala od številnih ekip, ekipnih zdravnikov in kolesarjev, da koronavirusni testi, ki jih izvaja ASO, ne sledijo strogim protokolom ter da se paličica ne vstavi dovolj globoko. Če ASO pravi, da ni bilo pozitivnih primerov, se mora njihove rezultate vzeti s celo vrečo soli."

Primož Roglič Med peklensko etapo Šport Roglič kar sredi etape z epskim odgovorom nasmejal ves svet

SKA je še poudarila, da mnogi kolesarji in ekipni zdravniki na zaupajo metodam ASO-ja ter da zato ekipe stalno še interno testirajo svoje člane, tako da interni testi nadomeščajo pomankljivo uradno testiranje, namesto da bi bilo obratno.

"Če organizator največje kolesarske dirke na svetu opravlja Covid teste, ki niso vredni ničesar, mora prenehati s takšno metodo. Sicer je bolje, če sploh ne opravlja testov," je svoje mnenje podal predsednik SKA-ja, dr. Tom Teulingkx. "ASO-jevi testi bi morali pomagati ekipnim zdravnikom in preverjati tiste ekipe, ki niso tako resne pri testiranju. Zdaj pa morajo ekipni zdravniki popravljati ASO-jevo ohlapnost. To je narobe svet!"

ASO ni želela komentirati obtožb. Do konca dirke sicer kolesarje čaka še eno uradno testiranje, katerega bodo morali opraviti na zadnji prosti dan, v ponedeljek 18. julija. Možno je tudi, da bodo teste opravili že v nedeljo, takoj po koncu 15. etape.

Tadej  Pogačar Šport Sloviti kolesar: "Pogačar je blefiral, zdaj se mu vse podira" Yves Lampaert Video Šport Pes zakrivil grdo nesrečo, skupil jo je bivši nosilec rumene majice Tour de France Tour de France Šport Covid-19 še vedno kosi po kolesarski karavani
Komentarjev 7
  • rd2dmk2 09:47 17.julij 2022.

    hm kateri strokovnjaki sumijo ? strokovnjaki za zapravljanje časa in rudarjenje iz Alana Forda !.. ma dejte no , če so stokovnjaki kalibra naš NIJZ ti sumijo zares močno.. da ni mogoče dovolj zelenih nelakmusovih papirčkov. fak enga tipa sesujeo ...prikaži večo zarad dopinga tukaj pa cela organizacija laho goljufa pa kaj . nič. so penezi vmes, ogromni, pa ne bo nič. tako ot ni nič se se pol kolesarjev pobije zaradi psov, gosi in drugih imbecilnih dvonožcev.

  • mihatirs 07:40 17.julij 2022.

    me zanima, če imajo prepoved nastopa tudi če imajo angino ali gripo...v zadnjem letu preživel vse...Covid je bil po težanovnosti na zadnjem mestu!

  • softundsicher 22:29 16.julij 2022.

    Se kdo spomni kako so teste izvajali v kontejnerjih pred našimi šoping centri in koliko nas je to stalo? Pa tudi kdo je mastno zaslužil. No, zdaj je še združenje zdravnikov potrdilo, da je bilo vse skup brez veze.

Sorodne novice