Šport > Kolesarstvo
8488 ogledov

Izjemni Slovenec in njegova ekipa so se močno ušteli

Mads Pedersen Profimedia
Mads Pedersen je dobil sprint trojice najmočnejših ubežnikov. Jonas Vingegaard ostaja v rumenem, Tadej Pogačar na drugem mestu.

Na 192,6 kilometrov dolgi, vroči in vetrovni 13. etapi Dirke po Franciji od Le Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna, ki je prečkala tri kategorizirane klance, se je dan po dveh zaporednih izjemno težkih gorskih etapah pričakovalo dva možna razpleta. Ali bodo zaradi izmučenih nog v glavnini etapo dobili ubežniki, ali pa bodo sprinterske ekipe uspele nadzorovati potek dirke in bo sledil eden redkih sprintov glavnine.

Na koncu so sprinterske ekipe sicer dolgo nadzorovale prednost ubežnikov, a je bilo v glavnini vseeno premalo sloge, ekipa BikeExchange-Jayco z našim Luko Mezgecem pa se je prepozno postavila na čelo. Čeprav so poizkušali na vso moč, da bi pripravili sprint svojemu favoritu Dylanu Groenewegnu, so v zadnjih 15 kilometrih spoznali, da so zapravili priložnost.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Jasno je postalo, da se bo za zmago udarila šesterica ubežnikov, ko pa je 13 kilometrov pred ciljem napadel Mads Pedersen (Trek Segafredo), sta mu lahko sledila la Fred Wright (Bahrain Victorious) in Hugo Houle (Israel-Premier Tech), medtem ko so iz boja za zmago odpadli Filippo Ganna, Stefan Küng in Matteo Jorgenson.

Nekdanji svetovni prvak Pedersen je nato dokazal, da je prepričljivo najboljši sprinter iz vodilne trojice, saj je z lahkoto dobil sprint za svojo prvo etapno zmago na Dirki po Franciji. Na drugem mestu je končal Wright, na tretjem pa Houle, medtem ko so preostali trije ubežniki prečkali ciljno črto s pol minute zamude.

Mads Pedersen | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Danca, svetovnega prvaka iz leta 2019, ki je zanesljivo slavil v zaključnem sprintu, je bila to 24. zmaga v karieri in prva na tritedenskih dirkah. Je pa letos slavil že šestič. 

"Neverjetno, končno mi je uspelo. Vedel sem, da je bila forma dobra, a sem nekako ostal brez priložnosti v prvem tednu. V naslednjih dveh tednih pa za kolesarje, kot sem sam, že tako ni veliko priložnosti za etapno zmago. Da sem to danes izkoristil, ni lepo le zame, temveč tudi za ekipo. Sem smo prišli s kolesarji za etapne zmage in zdaj eno imamo," je v prvi izjavi za organizatorje Toura dejal Pedersen.

Mads Pedersen | Avtor: Profimedia Profimedia

Načrt je imela njegova ekipa izdelan že pred etapo. "Če bi bili v begu več kot štirje kolesarji, bi se jim moral priključiti. Seveda nismo vedeli, kako se bodo druge ekipe v glavnini spopadle z zadnjim vzponom 45 km pred koncem, dlje časa sem celo dvomil, ali je bila odločitev za pobeg prava, saj smo imeli samo dve minuti prednosti. Na koncu pa se je vendarle izšlo. Za nami je super zahteven dan od samega začetka, tudi v tej vročini nam ni bilo lahko," je še ocenil Pedersen.

V ozadju je z zaostankom 5 minut in 45 sekund sprint glavnine dobil Wout van Aert, s čimer je še dodatno povečal svojo prednost v seštevku za zeleno majico. Z enakim časom so ciljno črto prečkali tudi vsi največji favoriti za skupni seštevek, tako da na vrhu ni prišlo do nobenih sprememb.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki je etapo končal na 19. mestu, ima tako še vedno 2:22 prednosti pred danes 12. Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates), medtem ko Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je bil danes 25. zaostaja 2:26. Zelo blizu jim je tudi še Romain Bardet (Team DSM), ki na četrtem mestu zaostaja 2:35. Danes je bil 30.

Ker se je vedelo, da bi današnjo zmago lahko odnesli ubežniki, je bil začetek etape precej razburljiv, saj so si sledili številni napadi. Po 12 kilometrih si tako manjšo prednost uspe privoziti Kamil Gradek, kateremu so se v ospredju kmalu pridružili Taco van der Hoorn, Jérémy Lecroq, Nils Politt in Matis Louvel, a so bili vsi skupaj ujeti. Van der Hoorn je nato poizkusil znova, tokrat s Pedersnom, Dannyjem van Popplom, Pierre-Luc Périchonom in Luco Mozzatom.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko pa so bili tudi slednji ujeti, je z napadom na enem izmed kategoriziranih vzponov poizkusil Ganna, kateremu sta sledila Küng in Jorgenson. Po 50 kilometrih stalnih napadov pa so sedmerico današnjih ubežnikov dopolnili še Pedersen, Houle, Wright in Quinn Simmons, ki so se preselili v ospredje.

Glavnina je ves čas nadzorovala prednost ubežnikov in sprint glavnine se je zdel skoraj zagotovljen, saj je predvsem ekipa Lotto Soudal opravila odlično delo za svojega sprinterja Caleba Ewana. A je nato avstralski sprinter na enem izmed ovinkov padel, nihče več ni narekoval pravega tempa na čelu glavnine, medtem ko je Ewan večino svojih pomočnikov "pokuril" pri lovljenju.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Prednost ubežnikov se tako ni več spustila pod dve minuti, tempo med vodilnimi kolesarji pa je bil tako visok, da je odpadel Quinn Simmons. Nalogo lovljenja je nato prevzela ekipa BikeExchange-Jayco, v ospredju je tokrat vozil celo Mezgec, ki je sicer rezerviran za boj v samem zaključku, ko mora svojemu sprinterju pripraviti čim boljši položaj.

Toda ubežniki so bili premočni. 14 kilometrov pred ciljem je tako obupala tudi avstralska ekipa ter prepustila boj za zmago vodilni šesterici. Takoj zatem je napadel Pedersen, na čigar skok sta lahko odgovorila le Houle in Wright.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Vedelo se je, da je nekdanji svetovni prvak najmočnejši v sprintu, tako da sta njegova spremljevalca poizkusila z nekaj napadi, a je bil Danec premočan. Odgovoril je na vsak poizkus, na koncu pa suvereno dobil sprint za zmago, medtem ko je glavnina, v kateri so končali tudi vsi favoriti za skupno zmago, tako upočasnila, da je na koncu ciljno črto prečkala s skoraj šestimi minutami zaostanka.

Pogačar je prišel v cilj z glavnino 5:45 za zmagovalcem, 13 sekund pa je za njim zaostal drugi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma). "V nekaj trenutkih v etapi smo morali biti zelo pozorni. Seveda moraš biti 100-odstotno osredotočen skozi celotno dirko. Danes lahko rečemo, da je bil malo bolj lahek dan, a pravzaprav ni bil. Bilo je vroče, etapa pa dolga. Naslednje dni bo kar eksplozivno," je v izjavi za RTV Slovenija dejal Pogačar, ki je skupaj z ekipo pripravljen na peklensko vročino v Franciji.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hlajenje koristi za nekaj trenutkov, dokler se led ne stopi. Med etapo potem sotekmovalci hodijo nazaj v avto po kocke ledu in vodo. Imamo tudi dodatne postaje v etapi. Vsakih pet, deset minut je treba hladiti telo v dneh, ko je res vroče," je dodal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

V etapi je Pogačar zasedel 12. mesto, Roglič je bil 58. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) je bil 77. (+6:11), Mezgec 92. (+6:17), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa je končal mesto za njim. V skupnem seštevku je Roglič ohranil 15. mesto (+21:50), Tratnik je 76. (+1:50:56), Mohorič 81. (+1:55:27), Mezgec pa 116. (+2:22:48).

V soboto bo na sporedu zahtevna etapa od Saint-Etienna do Menda (192,5 km). Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, trasa pa je zelo razgibana. Posebej zahteven bo zadnji vzpon na Croix Neuve (3 km/10,2 %), ki se bo začel pet kilometrov pred ciljem.

 

* Izidi, 13. etapa (Bourg d'Oisans - Saint-Etienne, 192,6 km):
  1. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                  4:13:03
  2. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)               isti čas
  3. Hugo Houle (Kan/Israel-Premier Tech)
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                       + 0:30
  5. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                    isti čas
  6. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)                   0:32
  7. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                        5:45
  8. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)      isti čas
  9. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)
 10. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)
...
 12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              isti čas
 58. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        5:58
 77. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   6:11
 92. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                   6:17
 93. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             isti čas
...

- skupni seštevek (13/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 50:47:34
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
  4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           2:35
  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:44
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      3:58
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         4:07
  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     7:39
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:32
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                 10:06
...
 15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       21:50
 76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:50:56
 81. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:55:27
116. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22:48
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice