Šport > Kolesarstvo
13182 ogledov

Roglič in Vingegaard utrudila Pogačarja, ta klonil na zadnjem vzponu

Tadej Pogačar Profimedia
V 11. etapi je Tadej Pogačar izgubil rumeno majico. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Jonas Vingegaard.

V 11. etapi je kolesarje čakal prvi pravi gorski preizkus na letošnjem Touru, saj so poleg treh zahtevnih vzponov morali premagati tudi visoko nadmorsko višino. Na vrhu Galibiera (17,7 km/6,9 %) bodo tako prvič prečkali tudi najvišjo točko v letošnji izdaji dirke na 2642 metrih. Že dan kasneje bodo legendarni vzpon prečkali še enkrat.

Prav na Galibierju je leta 2017 prvič zablestel Primož Roglič (Jumbo Visma), ki je takrat sam prečkal omenjeni vrh, nato pa po spustu prišel do prve etapne zmage na Touru. Tokrat se je v etapo podal s 13. mesta v skupni razvrstitvi, za vodilnim Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) je zaostajal 2:52. Najbližji zasledovalec dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji je bil Lennard Kämna (Bora – Hansgrohe) z 11 sekundami zaostanka, Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard pa je zaostajal 39 sekund.

Prav pri ekipi Jumbo-Visma so etapo hitro naredili zanimivo, saj sta se v begu znašla Wout van Aert in Christophe Laporte, ki naj bi ob morebitnih kasnejših napadih iz glavnine pomagala Rogliču ali Vingegaardu. Ubežna skupina, ki je štela 19 udeležencev, je imela 80 kilometrov pred ciljem, okoli sedem minut in pol naskoka.

Zdesetkani UAE Team Emirates je tudi v naslednjih kilometrih zmerno kolesaril pred glavnino, med ubežniki je bil še najbolj nevaren Warren Barguil (Arkéa–Samsic), ki pa je pred etapo zaostajal več kot 13 minut (13:33), še 10 minut več pa član moštva Bahrain Victorious Dylan Teuns.

Ob vzponu na Col du Télégraphe (70 km do cilja) je prednost ubežnikov narastla na devet minut. Sledil je krajši spust, nato pa se je za marsikaterega kolesarja začela nočna mora z vzponom na Col du Galibier. Medtem je še na Col du Télégraphe sledil pričakovani napad Jumbo Visme. Tiesj Benoot je v napad popeljal Rogliča, a je Pogačar uspel priključiti, kasneje pa so se mu pridružili še moštveni kolegi. Prvi poizkus je bil tako neuspešen.

Rogličev naslednji napad je sledil tik pod vrhom Col du Télégrapha, nanj je iz ubežne skupine počakal Laporte. Pogačar je kljub temu, da je njegov rojak za njim v skupnem seštevku zaostajal skoraj tri minute, vseeno pokril beg. A pri tem je ostal sam, poleg Laporta in Rogliča pa se je skupinici pridružil še tretji član Jumbo Visme Vingegaard. Od ostalih kolesarjev je tempu Laporta na spustu lahko sledil le Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Laporte se je presenetljivo hitro 'izpraznil' in že med spustom boj s Pogačarjem prepustil svojima kapetanoma. Omenjeni dvojec nato izmenjaje napadal Pogačarja, ta je vseskozi pokrival napade.

Ko so se napadi nekoliko umirili, je Pogi po radiu najverjetneje zahteval pomoč, iz zaostale glavnine je skočil njegov moštveni kolega Marc Soler, ki je dokaj hitro uspel ujeti četverico. Kasneje se je pridružilo še nekaj kolesarjev, položaj se je nekoliko umiril.

Medtem je na Galibierju preostale ubežnike napadel Barguil in se odpeljal naprej.

Roglič je znova napadel prvi, Pogačar ga je ujel, pridružilo se je še šest kolesarjev, od tega so bili v osmerici kar štirje člani Jumbo Visme, poleg Rogle in Vingegaarda še Sepp Kuss in Steven Kruijswijk. Pogi je znova ostal brez pomočnikov.

A prvi je 'počil' Roglič, za njim še Nairo Quintana (Arkéa–Samsic). To je bil znak za napad Pogačarja, ta je močneje pritisnil na pedala in se otresel še Kussa in Kruijswijka, nato pa tudi Thomasa in Romaina Bardeta (DSM). Pogi je tako ostal sam z Vingegaardom.

Pogačar ni želel skozi celoten vzpon za sabo vleči Vingegaarda, zato je popustil v tempu, to pa so izkoristili Kruijswijk, Thomas in Bardet ter se priključili dvojcu. Barguil je z nekaj več kot petimi minutami prednosti prečkal Galibier.

Naveza Vingegaard - Kruijswijk ni ustrezala Pogačarju, ki je znova pospešil in še enkrat več hitro ostal sam z danskim kolesarjem pred vrhom Galibierja. Na spustu so se kasneje priključili Bardet, Thomas, Adam Yates, Quintana, Kuss ... Ujet je bil tudi van Aert, ki je namerno popustil v ospredju in se s počasnejšo vožnjo pridružil kapetanu Vingegaardu.

V ozadju se je Roglič pridružil skupini kolesarjev ekipe Groupama-FDJ, ki je v igro skušala vrniti Davida Gauduja. Po Primoža se je vrnil tudi van Aert, ki se je za nekaj časa celo ustavil in čakal na Slovenca. Razlika med Pogačarjevo in Rogličevo skupino je bila nekaj več kot minuta. 

Izjemni van Aert je nato dokaj hitro ulovil Pogačarjevo skupino. 

Šestnajst kilometrov pred ciljem in štiri kilometre pred začetkom vzpona na izjemno zahteven Col du Granon je Barguil imel več kot dve minuti prednosti pred trojico zasledovalcev, ki so jo tvorili Simon Geschke (Cofidis) v pikčasti majici, Pierre Latour (Team TotalEnergies) in Teuns. Skupina favoritov je zaostajala pet minut.

Na začetku vzpona je Roglič še zadnjič pritisnil, nato pa 'odvil na stran', zanj je bilo najverjetneje konec upov na stopničke letošnje preizkušnje. Nekoliko je skočil Quintana, ki se je celo samostojno podal v lov na moštvenega kolega Barguila. Za Kolumbijcem je skupino vodilnih v klanec dobro vodil Pogačarjev pomočnik Rafal Majka.

Šest kilometrov pred ciljem je imel Barguil 1:25 prednosti pred Quintano, še pol minute več so zaostajali Majka, Pogačar, Vingegaard, Thomas, Bardet in Yates. 

Iz omenjene skupine je najprej skočil Bardet, kasneje pa je odločilno napadel še Vingegaard. Pogačar mu ni uspel slediti.

Quintana je prehitel Barguila, Vingegaard pa je štiri kilometre pred ciljem ujel tudi Kolumbijca in se odpeljal mimo. Pogačar je medtem izgubil stik tudi s Thomasom. 

Tri kilometre in pol pred vrhom je imel Danec pred Slovencem že 45 sekund prednosti in je tako že virtualno oblekel rumeno majico. Razlika je naraščala, Pogačarja je ujel še Yates, kasneje tudi Gaudu.

Dva kilometra pred ciljem je naskok Vingegaarda že znašal minuto in pol, kilometer kasneje že skoraj dve minuti.

Danec je pospeševal do cilja in na koncu Quintano ugnal za 59 sekund. V cilj so nato prišli Bardet (+1:10), Thomas (+1:38), Gaudu (+2:04), Yates (+2:10)...

Ura pa je še kar odštevala čas. Pogačar je zaostal za 2:51, po prečkanju ciljne črte pa je kar nekaj časa nemočno obsedel na kolesu. Kasneje je športno čestital zmagovalcu.

Roglič je v cilj prišel z 11 in pol minutami zaostanka.

V skupni razvrstitvi je dvakratni zmagovalec Toura padel na tretje mesto. Vingegaard ima 2:16 prednosti pred Bardetom, še šest sekund več zaostaja Pogačar. Blizu, v manj kot minuti, so tudi kolesarji do sedmega mesta v skupnem seštevku. Nato pa zaostanek osmega, Rusa Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), že naraste na več kot sedem minut in pol.

V četrtek bo na francoski državni praznik nova zahtevna etapa. Karavana bo v 12. etapi startala iz Briancona, na poti tako kot danes vnovič premagala sloviti prelaz Galibier, cilj pa bo na kultnem Alpe d'Huezu.

Tadej Pogačar Ne bo odnehal Šport Pogačar: Ne, Toura še ni konec
Izidi, 11. etapa (Albertville - Col du Granon, 151,7 km):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                  4:18:02
  2. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                    + 0:59
  3. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:10
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:38
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         2:04
  6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      2:10
  7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  2:51
  8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)                 3:38
  9. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                    3:59
 10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)                      4:16
...
 20. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       11:31
 85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                30:32
 90. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  30:37
136. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  37:23
...

Skupni seštevek (11/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 41:29:59
  2. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                         + 2:16
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  2:22
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      2:37
  6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:06
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         3:13
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  7:23
  9. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)                 8:07
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:29
...
 14. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       13:54
 82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:24:55
 84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:27:30
113. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                1:49:20
Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:39 13.julij 2022.

    Upam, da jih ne ujame korona. Upam, da se Rogliču uspe premakniti malo naprej. Joj, tako pesti stiskam zanj, da me že prav bolijo.

  • mihatirs 18:01 13.julij 2022.

    ti si kreten...a iz tebe raje boben naredimo...debeluhar...

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 17:13 13.julij 2022.

    No končno mu je zginil tist podcenjujoč nasmešek z njegovega podganjega ksihta!!

Sorodne novice