Šport > Kolesarstvo
2610 ogledov

Največji Pogačarjev tekmec pokazal mišice

Jonas Vingegaard Profimedia
Jonas Vingegaard na Dofineji po samostojnem napadu do etapne zmage.

Danec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) je bil osrednja osebnost pete etape kolesarske dirke po Dofineji. Po zmagoslavju na 191,5 km dolgi preizkušnji med krajema Cormoranche-sur-Saone in Salins-les-Bains je oblekel rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi, drugouvrščeni Avstralec Ben O'Connor zdaj zaostaja minuto in 10 sekund.

Šestindvajsetletni Danec, sicer lanski zmagovalec dirke po Franciji ter klubski sotekmovalec Primoža Rogliča in Jana Tratnika pri nizozemski ekipi, je na razgibani etapi pokazal svojo moč.

Približno 17 kilometrov pred ciljem je pri 3,6 km dolgem vzponu druge težavnostne kategorije najprej sledil napadu Kolumbijca Richarda Carapaza, v končnici etape pa se je otresel vseh svojih tekmecev iz ubežne skupine ter po samostojni vožnji v cilj prispel z 31 sekundami prednosti.

Ob zmagi je pridobil še deset bonifikacijskih sekund, skupno tretjeuvrščeni Francoz Julian Alaphilippe, ki je dobil sprint najbližjih zasledovalcev, za njim zdaj tako zaostaja 1:23 minute.

Do etape vodilni Danec Mikkel Bjerg (UAE Emirates), je na začetku zadnjega vzpona na Cote d'Ivory padel in izgubil stik z ubežniki, v cilj je prikolesaril z več kot dvominutnim zaostankom, tako da je v skupni razvrstitvi zdrsnil na deveto mesto (+2:21). Bjergov moštveni kolega Tadej Pogačar, ki je po poškodbi trenutno na višinskih pripravah, naj bi bil čez dobre tri tedne največji konkurent Vingegaardu, ki bo lovil svojo drugo skupno zmago na Touru. Pogačar dve že ima.

Edini slovenski tekmovalec na dirki po Dofineji, Matevž Govekar (Bahrain Victorious), je v etapi osvojil 128. mesto (+12:53), v skupni razvrstitvi pa je na 122. mestu (+30:17).

V petek bo na sporedu 170,5 km dolga etapa med krajema Nantua in Crest-Voland. Karavana bo morala premagati po dva vzpona druge in tretje težavnostne kategorije. Najbolj zahtevni preizkušnji na "generalki" za francosko pentljo, ki se bo začela 1. julija v Bilbau v Španiji, bosta nato na sporedu v soboto in nedeljo.

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:17 08.junij 2023.

    Glede na to, da Julian Alaphilippe in Richard Carapaz na večdnevnih dirkah očitno ne moreta več konkurirati najboljšim, Ben O'Connor, ki je sicer odličen kolesar pa itak nikoli (še) ni spadal v sam vrh in tako je Jonas Vingegaard na ...prikaži več tej dirki edini od prvokategornikov, ter je zato le opravil tisto kar se od njega pričakuje. Nič več in nič manj, presenečenje pa bi bilo, če Vingegaard ne bi bil na vrhu!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:12 08.junij 2023.

    Kje so mišice? Res bi rad videl mišice pri koledarjih.

  • Idioti 17:33 08.junij 2023.

    HAHAHAHAHAAHA , 50 kg in sam v pobegu !!!! Še enkrat hahahahaha !

Sorodne novice