Šport > Kolesarstvo
8412 ogledov

Kolesarski zvezdnik skoraj sklatil mladega Slovenca, ta vseeno do izida kariere

Christophe Laporte Profimedia
Christophe Laporte je z zmago v sprintu 3. etape kriterija Dauphine zacementiral svoje vodstvo v skupnem seštevku, Matevž Govekar navdušil s petim mestom.

Tretja etapa kriterija Dauphine je poskrbela za prvi klasični sprint glavnine, potem ko je prejšnja dva dni vedno odločal sprint precej razredčene skupine. Po precej nerazburljivih 194 kilometrih od Monistrol-Sur-Loirea do Le Coteauja je sprint za zmago dobil nosilec rumene majice Christophe Laporte (Jumbo-Visma).

Potem ko je bil pred zaključnim sprintom v najboljši poziciji Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), ki je med sprintom za zmago kar nekrajkrat kontroverzno spremenil smer in zaprl tekmece, je na koncu Laporte z drugo etapno zmago dokazal, da je trenutno najboljši sprinter na dirki.

Bennett je sicer etapo končal na drugem mestu, medtem ko se je moral Dylan Groenewegen, ki je jezno mahal zaradi Bennettovega manevriranja, zadovoljiti s tretjim mestom, a sta bila na koncu oba zaradi vijuganja in spreminjanja smeri zaradi nevarne vožnje kaznovana in pomaknjena na rep glavnine.

Odlično je nastopil tudi mladi 23-letni slovenski sprinter ekipe Bahrain Victorious Matevž Govekar, ki je v zelo izenačenem sprintu končal na sedmem mestu, kar bi že tako ali tako bil njegov najboljši rezultat na dirkah najvišjega WorldTour ranga.

Po kazni za oba sprinterska zvezdnika pa je etapo končal celo na petem mestu! Govekar bi lahko končal še kakšno mesto višje, bil bi celo v igri za zmago, če mu ne bi sprinta pokvaril Groenewegen, ki je Slovenca odrinil z ramenom. Nizozemec je bil zaradi tega naknadno tudi kaznovan.

Dirko je sicer nekoliko popestril Mathieu Burgaudeau, ki je takoj po začetku etape napadel skupaj z Lorenzom Milesijem. Glavnina jima je dopustila precejšnjo prednost, Francoz pa se je kmalu otresel Italijana, ki ni mogel slediti njegovemu ritmu.

Burgaudeau si je tako privozil prednost šestih minut, ko pa so se v ozadju začeli odvijati številni neuspešni napadi, katere je imela glavnina ves čas pod kontrolo, se je njegova prednost začela topiti. Francoz je bil tako ujet že 120 kilometrov pred ciljem, do konca pa nismo videli več nobenega uspešnega napada.

Mathieu Burgaudeau | Avtor: Profimedia Profimedia

Za nekoliko razburljivosti je poskrbel le leteči sprint za bonusne sekunde, na katerem sta se udarila vodilna kolesarja dirke Laporte in Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep), ki sta bila pred začetkom tretje etape po času izenačena na prvem mestu v skupnem seštevku, a je rumeno majico nosil kolesar Jumbo-Visme zaradi boljših uvrstitev po etapah. Laporte je na koncu na letečem sprintu ugnal Alaphilippa in se mu v skupnem seštevku odlepil za eno sekundo.

Toda njegova prednost v skupnem seštevku je do konca etape še narasla, saj je dobil še dodatnih deset bonusnih sekund odbitka, potem ko je slavil etapno zmago. Po novem ima v boju za rumeno majico 11 sekund prednosti pred Alaphilippom, medtem ko Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) na tretjem zaostaja za 17 sekund. Govekar na 111. mestu zaostaja slabih 13 minut.

Kolesarje zdaj čaka ena ključnih etap dirke in posamični kronometer na relaciji od Coursa do Belmon-de-la-Loira, dolg 31,1 km. Dirka se bo končala v nedeljo v Grenoblu z dvema zaporednima gorskima etapama. V četrtek in petek sta na sporedu še dve hriboviti preizkušnji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:07 07.junij 2023.

    Napisano pa tako,kot da bi članek sestavljal 10. letni otrok!!! Ogromno slovničnih napak!!!

Sorodne novice