Šport > Kolesarstvo
68069 ogledov

Tako se je priznani doktor s Harvarda osmešil z izjavo o Rogliču

Primož Roglič Profimedia
Sloviti epidemiolog očitno ni gledal veliko etap letošnjega Gira.

Zgodba Primoža Rogliča še naprej navdušuje svet. Po zgodbi nekdanjega izjemno nadarjenega smučarskega skakalca, kateremu so poškodbe uničile skakalno kariero, a se je nato našel v drugem športu in s trdim delom postal najboljši na svetu, bi lahko posneli film.

Seveda bi imel omenjeni film še dodatni zaplet z nesrečno 20. etapo dirke po Franciji s ciljem na La Planche des Belles Filles ter številnimi padci in poškodbami našega protagonista, nato pa pravi pravljični zaključek z zmagovito dvajseto etapo pred hordami slovenskih navijačev na Svetih Višarjah, ko je naš junak svoji zbirki dodal še sloviti Giro.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Zgodba našega junaka resnično odmeva po svetu in skorajda ni ga človeka, ki ne bi v Rogličevi zgodbi o trudu, vztrajnosti ter boju do konca našel delček sebe. A na žalost so tu tudi ljudje, ki uspejo celo takšno prvaljico sprevrči v neko samopromocijo, ki bo služila njihovim ciljem.

Za nekaj podobnega se je očitno odločil tudi znani ameriški strokovnjak za javno zdravje ter epidemiolog Eric Feigl-Ding, ki trenutno opravlja vlogo vodje delovne skupine za covid-19 na Inštitutu za kompleksne sisteme v Novi Angliji v ZDA. Gre za nekdanjega člana osebja in raziskovalca na sloviti šoli Harvard ter soustanovitelja Svetovne zdravstvene mreže. Praktično, gre za človeka, kateremu bi ljudje načeloma morali zaupati.

Čivk ameriškega epidemiologa | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Zato je še toliko bolj šokantna njegova izjava na Twitterju, ko je zgodbo Primoža Rogliča izrabil za promocijo uporabe zaščitnih mask, ne da bi pred tem vsaj malo preveril dejstva. "Malce za razmislek, kolesar Primož Roglič je nosil masko N95/FFP2 ter zmagal na elitni dirki po Italiji. Ta moški je z masko celo zmagal na napornem gorskem kronometru. Medtem je več njegovih najresnejših konkurentov odstopilo z dirke zaradi covida. Novem več slišati izgovorov, da se ne da dihati v maski," je čivknil ameriški strokovnjak.

Očitno Feigl-Ding ni pogledal niti ene etape dirke po Italiji, saj bi v nasprotnem vedel, da so kolesarji Jumbo-Visme maske nosili pred in po etapah, ko so se družili s sedmo silo, medtem ko med samimi etapami mask seveda niso nosili. Glede na to, da ameriški strokovnjak ni gledal dirke, je očitno verjel nekomu, ki mu je to natvezil, ne da bi sploh preveril dejstva, temveč je šel svoje nove "ugotovitve" nemudoma deliti z javnostjo.

Feigl-Ding je kasneje svojo prvotno objavo sicer izbrisal ter objavil nekoliko spremenjeno verzijo. "Želim pohvaliti kolesarja Primoža Rogliča, ki je nosil N95/FFP2 masko ter zmagal na elitni dirki po Italiji. Dal je dober zgled ostalim, saj je nosil masko, kadar se je pojavil v javnosti in ni dirkal. Številni njegovi glavni konkurenti so zaradi covida odstopili. Primož Roglič pa je tako zaščitil svojo ekipo," se je glasila nova ter dosti bolj resnična izjava ameriškega strokovnjaka.

Pod objavo je še dopisal, da so ga popravili, kar se tiče njegove prejšnje izjave. Obenem je še enkrat poudaril, da čeprav Roglič maske ni nosil med samo dirko, jo je imel na sebi pred začetkom etap.

Motiti se je sicer človeško, toda človek na takšnem položaju, s takšnim vplivom na ljudi, bi vseeno moral dvakrat premisliti in preveriti dejstva, preden podobne stvari deli s svetom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Frenk Klemenc 09:19 03.junij 2023.

    A tale novinar še ni slišal za "Spell check"?

  • francek 14:15 02.junij 2023.

    Beovićka je rekla, da je potrebno zaupati stroki.

  • munja 12:04 02.junij 2023.

    Res pravi strokovnjak, ni kaj. Je pa res, da sam dirke najbrž ni gledal, ampak je dobil napačne informacije. Bolje bi bilo, da ni nič komentiral.

Sorodne novice