Šport > Kolesarstvo
3469 ogledov

"Na koncu sploh ni pomembna zmaga, ampak to ..."

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je zmagovalec dirke po Italiji!

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je pred skupno zmago na kolesarski dirki po Italiji. Kolesar ekipe Jumbo-Visma je dobil odločilno, 20. etapo - 18,6 kilometra dolg gorski kronometer na Svete Višarje. Do danes vodilnega Britanca Gerainta Thomasa je kljub tehničnim težavah premagal za 40 sekund. Pred zadnjo, ravninsko etapo vodi za 14 sekund.

Roglič je pred etapo zaostajal 26 sekund, na brutalno težki progi pa je pred velikim številom slovenskih navijačev doživljal pravo dramo. Potem ko je bil najhitrejši na vseh vmesnih časih in ko je bilo že videti, da bo "zlomil" Thomasa, se mu je okoli 2 km pred ciljem snela veriga (video). Izgubil je vsaj 10 sekund, kazalo je, da od zmage ne bo nič.

A težave in izjemna podpora so mu vlili dodatnih moči in motiva. V zaključku vzpona je bil močnejši od Thomasa, ki se je moral zadovoljiti z drugim mesto. Še dve sekundi več od Britanca je na tretjem mestu zaostal Portugalec Joao Almeida. Isti vrstni red, kot je bil v kronometru, je dan pred koncem dirke tudi v skupnem seštevku.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je nekaj neverjetnega. Na koncu sploh ni pomembna zmaga, ampak to, kar smo doživeli tu, ti ljudje, ki so prišli navijati ... Trenutki, ki se jih splača živeti in si jih bom zapomnil za vedno. Imel sem veliko moči v nogah, ampak tudi pomoč ljudi, ki so mi vlili dodatno moč," je dejal 33-letni Kisovčan v prvi izjavi za Eurosport, ko so ga vprašali, kako se počuti, kot zmagovalec dirke po Italiji.

Roglič, ki je zabeležil 73. zmago v karieri in četrto na Giru, vse je dosegel v vožnji na čas, bo očitno postal prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku Gira. V zadnji, ravninski etapi s ciljem v Rimu ga lahko zaustavi le še padec in poškodba. "Pred nami je še en dan. Še en dan moramo biti zbrani, ker je krog precej tehnično zahteven. Ni konec, dokler ne prečkamo cilja, ampak kaže nam res dobro," je zaključil Roglič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice