Šport > Kolesarstvo
599 ogledov

To je še zadnja ovira, ki stoji pred Rogličevo zmago na Giru

Primož Roglič Profimedia
Roglič bo danes v Rimu tudi uradno postal kralj Gira, zmago mu lahko vzameta samo padec in poškodba.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo danes dobil svojo prvo dirko po Italiji. Največji korak k skupni zmagi je napravil v soboto, ko je slavil v vožnji na čas na Svete Višarje in ob tem oblekel rožnato majico vodilnega.

Četudi Rogličeva prednost pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) znaša vsega 14 sekund, je v Rimu danes na vrsti zgolj še formalnost in sprinterski obračun za zadnjo etapno zmago. Favoriti bodo tako ohranili razmerja v seštevku, tako da bo Roglič na odru za zmagovalce poziral ob drugouvrščenem Thomasu in tretjem Portugalcu Joau Almeidi (UAE Team Emirates).

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lahko rečem, da je bila to dirka mojega življenja. Zagotovo sem užival. Ko sem se zbudil, sem premišljeval, da je popolnoma vseeno, ali zmagam ali izgubim, to je le ena številka. Pomembno je, da dam vse od sebe, da pokažem borbo in zaupanje. Vse sem dal na cesto in bilo je dovolj," je v soboto po zadnjem kronometru na vrhu Višarij dejal 33-letni Kisovčan, ki je ob svoji zmagi še posebej izpostavil slovenske navijače.

Roglič je tako v karieri dobil že četrto tritedensko preizkušnjo. Trikrat je bil med letoma 2019 in 2021 najboljši še na dirki po Španiji. Skupaj ima Slovenija zdaj šest zmag na največjih pentljah, potem ko je Tadej Pogačar slavil še na Touru v letih 2020 in 2021.

Trasa 21. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pred 21. etapo dirke tako ostaja odprto le še vprašanje zmagovalca prestižne zadnje etape. Ta bo zagotovo pripadla sprinterjem, saj bodo kolesarji na 126 kilometrov dolgi trasi po Rimu prevozili vsega 500 višinskih metrov. Gre torej za eno najbolj ravnih etap Gira, ki je namenjena predvsem slavju ter počastitvi vseh, ki so prispeli do Rima in konca dirke.

Zadnjo etapo sestavljata dva dela, 16 kilometrov dolga pot do obale in nazaj ter pet položnih 17,6 kilometrov dolgih krogov po večnem mestu. Etapa je tako kot ustvarjena za sprinterje, ki so uspeli na poti do Rima premagati kar peklenskih 51.300 višinskih metrov, kolikor jih je vsebovala letošnja dirka.

Trasa 21. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Nazadnje se je Giro zaključil v Rimu leta 2018, ko je spopad najboljših sprinterjev sveta dobil Irec Sam Bennett pred domačinom Elio Vivianijem. Nobenega izmed omenjene dvojice tokrat ni na dirki, tako da Rim išče novega junaka, ki bo poleg Rogliča in preostalih lastnikov majic zadnji dan stopil na zmagovalno stopničko.

Zanimivo je, da na celotni dirki ni niti enemu sprinterju uspelo dobiti dveh etap, saj so klasične sprinterske etape pripadle Jonathanu Milanu, Pascalu Ackermannu, Albertu Daineseju, Madsu Pedersnu in Kadenu Grovesu. Medtem ko sta slednja z dirko že zaključila, imajo prvi trije možnost, da ponovijo svoj uspeh iz prejšnjih etap.

Največje konkurente bodo imeli v kolesarjih, kot so Fernando Gaviria, Arne Marit, Michael Matthews in Niccolo Bonifazio. Seveda pa ne smemo pozabiti na legendarnega Marka Cavendisha, ki bi se v svoji zadnji sezoni želel od slovitega Gira posloviti z zmago.

Start zadnje etape bo ob 15.30. Gira bo konec okoli 18.45, kasneje pa sledi še podelitev za najboljše. Najbolj nestrpno pričakovana bo prav tista za rožnato majico najboljšega, ki jo bo prejel Roglič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice