Šport > Kolesarstvo
14703 ogledov

Poglejte si čustveni trenutek, ko je Primož izvedel, da je premagal Thomasa

Primož Roglič Reševalni pas/Twitter
Primožu Rogliču je kot prvemu Slovencu uspelo dobiti slovito dirko po Italiji.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič se je zavedal, da je na 20. etapi dirke po Italiji pred zelo zahtevno nalogo. Najverjetneje bo moral dobiti etapo, obenem pa bo moral enega najboljših kronometristov sveta Gerainta Thomasa, nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji, premagati za vsaj 26 sekund, če se želi po treh zmagah na Vuelti veseliti še zmage po italijanski pentlji.

Mnogi strokovnjaki so napovedovali, da bo Geraint Thomas z zmago na zadnjem kronometru potrdil skupno zmago, dosti pa je bilo takih, ki so verjeli, da sicer lahko Primož premaga odličnega Valižana, a da je zaostanek v skupnem seštevku prevelik, da bi lahko resno razmišljal o skupni zmagi. Med strokovnjaki praktično ni bilo slišati mnenja, da bo Primož na Svetih Višarjah pred fantastičnimi slovenskimi navijači oblekel rožnato majico. A vendar se je zgodilo!

Roglič se je na progo podal tri minute pred Thomasom in sledil je napet boj. Na prvem vmesnem merjenju je imel Primož tik pod vznožjem Svetih Višarij dve sekundi prednosti, ki pa si ju ni privozil na cesti, temveč ob menjavi kolesa, ker je Valižan hkrati zamenjal še čelado in tako izgubil nekaj dodatnega časa. Nato pa se je začel vzpon ...

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

GPS merilci (ki pa vseeno niso 100-odstotni) so kazali, da se Primoževa prednost počasi veča. Najprej 4 sekunde, nato 8 ... Tik pred drugim vmesnim merjenjem so kazali že 15 sekund in resnično je Thomas pri drugem merjenju vmesnega časa zaostajal že za 16 sekund! Tehtnica se je vse bolj nagibala v smer Slovenca.

Nato pa je sledila katastrofa (video)! Roglič je izgubil vsaj 10 sekund, saj se mu je ob trku z eno izmed lukenj na cesti snela veriga. Ekipa Jumbo-Visme, ki je vse skupaj spremljala na velikem ekranu v ciljnem prostoru, ni mogla verjeti ter je razočarano preklinjala svojo usodo, toda Slovenec se ni predal. Še bolj je navil svoj tempo in želel nadoknaditi izgubljene sekunde. Ciljno črto je tako prečkal z 42 sekundami prednosti pred Joaom Almeido. Pa bo to dovolj za Thomasa?

Primož je dobre tri minute pred Thomasom prikolesaril v cilj, kjer se je v enem izmed šotorov ravno preoblačil in sploh ni spremljal dogajanja. Nato pa mu je eden izmed spremljevalcev sporočil novico: "40 sekund, moj prijatelj! Zmagal si!" je bilo sporočilo, kateremu je Primož komaj verjel. Nekaj časa je začudeno gledal, nato pa iz previdnosti vprašal: "Zmagal sem? Je konec?" preden je bilo iz njegovega grla moč slišati zmagoviti krik, ko so ga povsem prevzela čustva.

Tudi naš Primož, ki je v kolesarskem svetu vedno slovel po tem, da je izjemno dobro skrival svoja čustva, tokrat ni imel recepta proti solzam sreče. In kar še bolj kaže njegovo veličino, ko je prišel nekoliko k sebi, niso bile njegove prve besede "uspelo mi je", temveč je nemudoma uporabil množino: "Uspelo nam je!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • nezemljan 10:56 28.maj 2023.

    ... rogla the king of the road ...

  • Avatar Kzddizxit96eo5wo
    Kzddizxit96eo5wo 10:08 28.maj 2023.

    Izjemno. Naši kolesarji so osvojili vse največje dirke, imamo olimpijskega zmagovalca v kronometru, manjka samo še zlato na SP. Zaenkrat je tam še vedno najboljši dosežek Hempijev bron iz davnega leta 2001. Kdo bi mislil, da bomo Slovenci postali taka ...prikaži več kolesarska velesila, da bosta 2 Slovenca Tour spremenila v DP in se med sabo usekala za zmago (TDP 2020). Sanjsko.

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:20 28.maj 2023.

    A ne bi to med šport dali,non stop in prav vsak dan novice na naslovnici o kolesarjih

Sorodne novice