Šport > Kolesarstvo
3647 ogledov

Primož Roglič je zažgal splet, tako so mu čestitali Dončić, Janša, Pahor ...

Primož Roglič Profimedia
Razplet na Višarjah je povsem razvnel splet, najpogostejši so komentarji, da se je Roglič dobesedno snel s ketne.

Zmaga slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na odločilni, predzadnji etapi na dirki po Italiji in prevzem vodstva v skupni razvrstitvi je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Tudi domači in tuji mediji so polni hvalnic za prvega Slovenca, ki je osvojil sloviti Giro.

Mnogi slovenski kolesarski navdušenci so se predzadnji dan dirke odpravili čez mejo, na kraj trase od Trbiža do Svetih Višarij, ki bo z zlatimi črkami zapisan v slovensko kolesarsko zgodovino. Še veliko jih je trepetalo ob spremljanju prenosa dirke v domovini.

Svete Višarje Giro navijači | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsem je zastal dih ob težavah 33-letnega Kisovčana s kolesom, ko se mu je okoli dva kilometra pred ciljem na strmem klancu snela veriga (video). A ko je bilo etape konec, Rogliču pa je kljub težavam uspelo priti do roza majice, se je razvnel splet v Sloveniji.

"Primož Roglič se je dobesedno snel s ketne," je razplet ob 40-sekundni prednosti Slovenca pred Geraintom Thomasom v cilju in prevzemu vodstva v skupni razvrstitvi zapisal komik in član Radio Ga Ga na Radiu Slovenija Jure Mastnak.

"Noro" je bila najpogostejše zapisana beseda na profilih slovenskih uporabnikov družbenih omrežjih. "Waaa, noro! Jokam. Rogla ti si car," je zapisala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

"Bravo," je bil v svojem slogu kratek in jedrnat slovenski košarkarski as Luka Dončić. Odzval se je tudi Rogličev moštveni kolega Jan Tratnik, ki je je moral zaradi trka z avtomobilom odstopiti še pred začetkom dirke: "Primož Roglič. Pravi zgled. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Zaslužiš si to!"

Čestitke Rogliču so deževale tudi iz političnih vrst. "Izjemna predstava, o tem se bo še dolgo govorilo, zgodovinsko!" je zapisal nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je Rogliča na Twitterju označil za njegovega junaka.

"Težko je zbrati besede v teh trenutkih. Za Rogliča res ni ovir. Neverjetna vožnja ob neverjetni kulisi slovenskih zastav na Svetih Višarjah. Dan za zgodovino, čestitke Primož," je na Twitterju zapisala aktualna predsednica Nataša Pirc Musar.

Rogliču je na Twitterju čestitala tudi vlada: "Iskrene čestitke Primož Roglič za izjemno borbenost in zasluženo zmago na Dirki po Italiji!" "Čestitke," pa je ob ključniku "slovenskamoč" zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Zmaga Rogliča je močno odmevala tudi v domačih medijih. "Čudež na Svetih Višarjah!" je enako kot Žurnal24 zapisal multimedijski portal RTV Slovenija, "Noro! Primož Roglič je zmagovalec Gira!!!" pa Siolov Sportal. "Svete Višarje so okronale Svetega Primoža," je v naslovu zapisal Delo, "Rožnati telemark" pa v naslovu svojega uredniškega komentarja Dnevnik.

Tudi tuji športni mediji niso mogli mimo Rogličeve zmage in predvsem dejstva, da je po bolečem porazu na predzadnji dan Toura leta 2020, ko ga je na presenečenje vseh na gorskem kronometru do rumene majice prehitel rojak Tadej Pogačar, tokrat Roglič sam zrežiral veliki preobrat. "Roglič potegnil "Pogačarja"," je zapisala španska Marca.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:37 28.maj 2023.

    Ima pa ta zmaga velik pomen, če se je celo Janez oglasil..

Sorodne novice