Šport > Kolesarstvo
3279 ogledov

Pogačar 'skočil', ujel vodilnega in se odpeljal proti šesti zmagi

Tadej Pogačar Profimedia
Na sporedu je bila 20. etapa Gira. Pogačar je napovedoval etapno zmago in to prepričljivo tudi potrdil na cesti.

Tadej Pogačar je v petkovi etapi mirno vozil v glavni ni in hranil moči za 20. etapo. Na njej je imel namen napasti pred množico slovenskih navijačev, ki naj bi ga spremljala ob trasi. 

V začetku etape se je sicer oddaljila enajsterica kolesarjev, ki si je prikolesarila od treh do štirih minut naskoka. Vse je izgledalo precej mirno, nato pa so kamere v glavnini zasledile Pogačarja, ki se je podal med spremljevalna vozila. Najprej se je ustavil pri moštvenem avtobilu, spregovoril nekaj besed, nato pa jezno zamahnil z roko. Kasneje je obiskal vozilo v katerem je zdravnik in iz avta prejel gazo. Obrisal si je obe roki, spet je z gesto nakazal nezadovoljstvo, pokazal je v nebo. Sledil je še en obisk 'zdravniškega' vozila.

Kljub vsemu je njegovo moštvo v ospredju narekovalo tempo, kar je nakazovalo, da še naprej računa na zmago v etapi.

Po vsej drami je naposled prišlo težko pričakovano pojasnilo. Nekdanji kolesar Adam Blythe, ki za Eurosport spremlja dogajanje s spremljevalnega motorja, se je pri avtomobilu ekipe UAE Team Emirates pozanimal, kaj se dogaja. Pogi je pri ekipi iskal kremo za zaščito pred soncem, a je niso imeli, nato jo je iskal še pri zdravniku, kjer pa so mu najverjetneje pomagali z v vodo namočeno gazo.

  • 93 km do cilja: razlika med ubežniki in glavnino je bila malce več kot štiri minute. Kolesarji so se prvič vzpenjali na Monte Grappo (18,1 km; povprečni naklon 8,1 odstotka, na koncu vzpona celo 17 odstotkov), ubežna skupina se je razbila. Ušli so Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Henok Mulubrhan (Astana Qazaqstan) in Pelayo Sanchez (Movistar).
     
  • 90 km do cilja: v skupini z rožnato majico je tempo navil Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), naskok ubežnikov se je začel topiti. Prej omenjeni trojici sta se sicer pridružila Andrea Vendrame (Decathlon–AG2R La Mondiale) in Alessandro Tonelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizane), kasneje še Ruben Fernandez (Cofidis).
     
  • 84 km do cilja: UAE, na čelu je bil Domen Novak, je razliko do peterice, zaostal je zmagovalec 19. etape Vendrame, zmanjšal na vsega 1:55. Do vrha klanca je bilo še šest kilometrov.
     
  • 82 km do cilja: Janssens, Sanchez in Tonelli so ostali sami, njihov naskok je znašal 1:47. V ostanku glavnine je zaostal Filippo Zana (Jayco AlUla), ki je tako izgubljal mesto v prvi deseterici skupnega seštevka.
  • 80 km do cilja: do vrha vzpona sta bila še dva kilometra. Skupina z rožnato majico se je približala na 1:15, iz nje je skočil Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizane), kolesar, ki je pred dnevi zaostal le za Pogačarjem, a se nekoliko 'potolažil' z rožnato majico, ki jo je prejel s strani Slovenca.
     
  • 78 km do cilja: dvajsetletni Pellizzari je tik pred vrhom ujel trojico in se odpeljal mimo. Najmlajši kolesar tokratnega Gira je tako osvojil 40 točk v razvrstvi za modro majico, ki jo prejme najboljši 'hribolazec'. To si je sicer že zagotovil Pogačar. Slovenski as je ob prvem prečkanju vrha Monte Grappa zaostajal 58 sekund.
     
  • 60 km do cilja: Pellizzari, Tonelli in Sanchez so si na spustu prikolesarili 1:44 naskoka.
     
  • 50 km do cilja: Tonelli se je na ravnini povsem žrtvoval za mladega moštvenega kolega, zaveterje je izkoriščal tudi Sanchez. Prednost je narastla na malce več kot dve minuti in pol. Tonelli je povsem omagal pred začetkom vzpona na Monte Grappo, preprosto je odvil v stran.
     
  • 46 km do cilja: precejšnja razlika je pomenila, da bo moral Pogačar na vzponu napasti nekoliko prej, če se bo želel potegovati za etapno zmago. Pellizzari se je otresel še Sancheza.
     
  • 44 km do cilja: Bjerg je odnehal z lovljenjem, Pogačar mu je s palcem pokazal, da je opravil izjemno delo. Razlika je znašala 2:17. Narekovanje tempa je prevzel Felix Großschartner.
     
  • 40 km do cilja: Pogačar je prikolesaril vštric z Novakom in mu izrekel nekaj besed, ta je prikimal in krenil na čelo. Novak je takoj znatno povečal tempo. Poleg njega je od pomočnikov v ekipi UAE Team Emirates ostal le še Rafal Majka. Razlika se je spustila na 1:46. Do vrha klanca je bilo še devet kilometrov.
     
  • 37 km do cilja: Novak je odnehal, delo je prevzel Majka. Naskok Pellizzarija se je začel še bolj topiti. Znašal je 1:14. Tempo je bil tako močan, da so se pojavile tudi razpoke v skupini favoritov. Le Dani Martinez (Bora-hansgrohe) je brez težav sledil Poljaku. Tudi Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je praznoval svoj 38. rojstni dan, je začel zaostajati.
     
  • 36 km do cilja: Pogačar je skočil, Majka ga je pripeljal na 48 sekund zaostanka. Do vrha vzpona je bilo še pet kilometrov.
  • 35 km do cilja: samo v enem kilometru je Pogi zlahka ujel Pellizzarija. Slovenec se je znova izkazal s športno potezo, mlademu Italijanu je pokazal, da naj skuša slediti njegovemu tempu, s tem je nekoliko povečal možnosti Pellizzariju, da osvoji drugo mesto. Sam je bil že na pogled premočan za mladeniča. Ta je po kilometru moral odnehati.
     
  • 30 km do cilja: Pogi je imel na vrhu klanca že 1:35 prednosti pred Pellizzarijem, še nekaj več sekund pa je zaostajal Martinez. Pred Slovencem je bil le še tehnično zahteven spust.
     
  • 21 km do cilja: Pogačar si je na poti do zanesljive zmage vzel čas tudi za mladega navijača, ki je tekel ob njem. Podelil mu je bidon, ta pa se mu je zahvalil z glasnim 'Thank you'.  V ozadju je Thomas ujel skupinico z Martinezom  in Pellizzarijem. Ta je zaostajala natanko dve minuti. Kolumbijec je nato skočil in se znova oddaljil na kratkem vzponu.
     
  • 11 km do cilja: Thomasova skupinica je še enkrat ujela tisto z Martinezom. Za Pogačarjem je zdaj skupaj vozilo sedem kolesarjev. Prednost je narastla na več kot dve minuti.
     
  • 5 km do cilja: Pogi je kameri namenil zmagovalni nasmešek.
     
  • Cilj: ob glasni podpori navdušenih navijačev je prečkal ciljno črto za šesto etapno zmago na tokratnem Giru, v zadnjem metru se je priklonil zbrani publiki. Popolna dominacija. 

    Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia


    Zasledovalci so v cilj prišli z zaostankom 2:07. Drugo mesto je osvojil Valentin Paret-Peintre (Decathlon–AG2R La Mondiale), ki je bil najzaslužnejši za to, da sta se njegov moštveni kolega Ben O'Connor in Thomas uspela priključiti prvi zasledovalni skupini, tretje pa Martinez. Ta kot drugi v skupnem seštevku zaostaja za kar 9:56.
Komentarjev 1
  • Ender3 18:33 25.maj 2024.

    Kakšna veličastna zmaga in superiornost Pogija..Nepredstavljivo in težko dojemljivo..

Sorodne novice