Šport > Kolesarstvo
15634 ogledov

Šok! Eden najboljših kolesarjev sveta nenadoma končal kariero

Ilnur Zakarin Profimedia
Po razpadu ruske kolesarske ekipe Gazprom-RusVelo se je eden najboljši kolesarjev prejšnjega desetletja odločil za predčasni konec kariere.

Najboljši ruski kolesar prejšnjega desetletja Ilnur Zakarin je šokiral kolesarski svet, potem ko je preko Instagrama sporočil novico, da se nenadoma poslavlja od svoje športne kariere. Nekdanji zelo resni favorit za morebitno zmago na katerem izmed Grand Tourov (Giro, Tour, Vuelta) je pred začetkom leta 2021 podpisal pogodbo za rusko ekipo Gazprom-RusVelo, kateri pa letos ni bilo dovoljeno nastopati zaradi ruskega napada na Ukrajino, kar je na koncu pripeljalo do razpada ekipe.

"Uradno naznanjam svojo upokojitev. Za sabo imam več kot 20 let različnih tekmovanj, uspehov in ovir, dosežkov in spodrsljajev. Zdaj sem pripravljen pustiti to za sabo. To bo zame start nove etape," je sporočil odlični 32-letni kolesar, ki pa v zadnjih letih ni uspel ponoviti uspehov iz svojih zlatih dni.

Ilnur Zakarin | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakarin je sicer po letu dni pri razvojni ekip Katjuše začel svojo profesionalno kariero prav pri ekipi RusVelo, preden se je že po eni sezoni preselil k prvi ekipi Katjuše. Toda že pred začetkom svoje profesionalne poti si je privoščil velik madež na svoji karieri, saj se je dokaj pozno lahko podal med profesionalce, potem ko je moral odslužiti dvoletno prepoved tekmovanja zaradi uporabe dopinga že pri devetnajstih letih.

Po prestopu h Katjuši pa so se začela njegova najboljša leta, ko je postal eden glavnih favoritov na vseh etapnih dirkah, katerih se je udeležil. Že v sezoni 2014 je tako dobil kar tri etapne dirke, s čimer si je uspel zagotoviti novo pogodbo z ruskim velikanom, pri katerem je ostal vse do razpada ekipe leta 2019.

Ilnur Zakarin | Avtor: Profimedia Profimedia

Ilnur Zakarin | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako ni imel prevelike sreče z ekipami v zadnjih letih svoje kariere, saj se je njegova ekipa Katjuša leta 2019 umaknila iz kolesarstva, potem ko je svojo WorldTour licenco prodala Israel Cycling Academy. Preselil se je k poljski ekipi CCC, ki pa je sredi pandemije ostala brez sponzorja in se prav tako razpadla.

Leta 2021 se je tako vrnil v ekipo RusVelo, najboljši uspeh pa je dosegel na ruskem državnem prvenstvu, katerega je končal na drugem mestu. Že po lanski sezoni naj bi načrtoval, da bo letošnja najverjetneje zadnja, razpad še tretje njegove ekipe v zadnjih letih pa naj bi vse skupaj še pospešil.

Ilnur Zakarin | Avtor: Profimedia Profimedia

Nesrečni Zakarin se je tako poslovil na zelo klavrn način, saj je svojo zadnjo dirko v karieri, Dirko po Valencii, končal sredi tretje etape z grdim padcem in pretresom možganov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice